Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Būs skatāma Santas Remeres un Elīnas Brasliņas grāmatas "Mūsējās" ilustrāciju izstāde

Redakcija
Redakcija

"Mūsējās" ir grāmata par 50 Latvijas ievērojamām sievietēm, viņu dzīvesstāstiem un ceļu uz sasniegumiem. Stāsti ir sarakstīti pasaku formātā un piemēroti visai ģimenei. Grāmatas atklāšana tiek atzīmēta mēneša garumā ar dažādām aktivitātēm, tai skaitā divas septembra nedēļas grāmatas ilustrāciju izstāde būs skatāma arī t/c "Galerija Centrs".

Elīnas Brasliņas veidoto ilustrāciju varones ir sievietes, kuras guvušas panākumus dažādās sfērās: mākslā, mūzikā, rakstniecībā, sportā, zinātnē, politikā un citur – gan mūsdienās, gan 19. gadsimtā. "Šīs 50 ilustrācijas varēja izskatīties arī pavisam citādāk – šis nav stils, kurā esmu pieradusi strādāt –, bet man likās, ka šoreiz jāmēģina zīmēt tā, lai šīs sievietes būtu atpazīstamas. Dažviet tas izdevies vairāk, citviet mazāk, bet pie katra portreta izjutu atbildību – gan pasakas varones, gan lasītāju priekšā," stāsta Elīna Brasliņa.

Šī ir pirmā grāmata, kurā apkopoti Latvijas sieviešu sasniegumi, nešķirojot sievietes pēc piederības konkrētai sociālajai un etniskajai grupai, laikmetam vai profesijai. Starp grāmatas varonēm atrodamas tādas sievietes kā Aspazija, Aleksandra Beļcova, Džemma Skulme, Valentīna Freimane, Uļjana Semjonova, Elīna Garanča, Lotte Tisenkopfa-Iltnere, Aļona Ostapenko un citas.

Izdevuma "Mūsējās" ilustrāciju autore Elīna Brasliņa ir iemīļota latviešu māksliniece un bērnu grāmatu ilustratore, kura līdz šim ilustrējusi vairāk nekā divdesmit grāmatu, tostarp Luīzes Pastores "Mākslas detektīvu" sēriju. Elīna sadarbojas arī ar cittautu izdevējiem – viņas ilustrētās grāmatas iznākušas angļu, franču, flāmu, horvātu, spāņu, katalāņu, čehu un ķīniešu valodā. Elīna ir arī Edmunda Jansona režisētās animācijas filmas "Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi" (2019) māksliniece.

Gada sākumā grāmatas "Mūsējās" izdošanas projekts guva negaidīti lielu atsaucību pūļa finansēšanas vietnē "Projektu Banka", savācot teju 7000 eiro ziedojumos. Grāmatu ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Rīgas Domes, "Projektu Bankas", "Accenture" un "Arctic Paper" atbalstu izdod biedrība "Ascendum".