Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Dauderos atklās Lukas Berti fotogrāfiju izstādi “Cilvēks un daba Latvijā”

Redakcija
Redakcija

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Dauderu nodaļā no 6. aprīļa būs apskatāms itāļu izcelsmes fotogrāfa Lukas Berti melnbalto fotogrāfiju projekts par četriem Latvijas reģioniem“Cilvēks un daba Latvijā”.

“Latvijas lauki atrodas lielu pārmaiņu priekšā. Līdzīgi procesiem citās ziemeļvalstīs lauki tiek pārveidoti un modernizēti atbilstoši mūsdienu patērētājsabiedrības prasībām. Daudzvietlauki pārdzīvo dziļu krīzi, jo turir bezdarbs,tur palikuši tikai gados veci cilvēki, jo jaunieemigrē.Vietējā lauku dzīve izzūd. Cilvēki pārceļas uz dzīvi pilsētās, bet lauki un saimniecības paliek tukšasun neapdzīvotas. Tas izjauc līdzsvaru starp cilvēkiem un dabu.” skaidroLukas Berti.

Fotogrāfs uzskata par svarīgu dokumentēt vēl sastopamo vēsturisko lauku vides ainavu un cilvēkus tajā. Projekts “Cilvēks un daba Latvijā” ir daļa no lielāka projekta par lauku vidi un tās pašreizējo stāvokli 21. gs. Skandināvijā, Baltijas valstīs un Austrumeiropā. Tā mērķis ir parādīt Latvijas ainavas skaistumu un fiksēt to, kas Latvijas lauku vidē vēl ir saglabājies līdz šodienai.

Fotogrāfs ir izvēlējies fotografēt veco ciematu ainavu ar tai raksturīgo koka arhitektūru, kā arī vecās baznīcas un lauku viensētas. Autors bilst, ka “gadsimtiem ilgi šī vide ir raksturojusi sabiedrības dzīvesveidu, simbolizējusi cilvēka un dabas harmoniju Latvijā. Cilvēks un Daba pastāvēja ciešā saskarsmē.”

Projekts “Cilvēks un daba Latvijā” aizsākās 2013. gadā ar Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja atbalstu.

Luka Berti ir dzimis Florencē, Itālijā 1978. gadā. Pašlaik dzīvo un strādā Kopenhāgenā, Dānijā. Fotoprojektos sadarbojas ar Dānijas, Norvēģijas, Zviedrijas, Somijas un Igaunijas reģionālajiem vēstures un kultūras muzejiem.

Izstādes iniciatore un kuratore ir Līga Gaile.

Fotogrāfs izsaka pateicību Vitai Dreijerei, Vivitai Ločmelei un Mārim Ločmelim ar ģimeni, Andrim Kokam, Unai Sedleniecei, Raimondam Tigulam, Zanei Zālītei, Ievai Zilverei, Salacgrīvas muzejam, Mairai Dudarevai, Latvijas Fotogrāfijas muzejam, Kuldīgas muzejam, Kristai Jansonei, Gunai Millersonei un Talsu muzejam, kā arī visiem, kas palīdzējuši projekta tapšanā.

Izstādes atklāšana LNVM Dauderu nodaļā (Zāģeru iela 7, Rīgā) notiks š. g. 5. aprīlī plkst. 17.00. Izstāde būs apskatāma līdz š. g. 21. maijam.

Attēlu autors – Lukas Berti.