Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Saldenieku Melitas Mednes un Egila Medņa izstāde par latviešu spēka zīmēm

Redakcija
Redakcija

2018. gada 13. janvārī 12.00 Tukuma Audēju darbnīcā (Tidaholas ielā 3, Tukumā) atklās saldenieku Melitas Mednes un Egila Medņaizstādi „Mūsu spēka zīmju raksti”. Autori dzimuši uguns stihijā - auna zīmē. Arī izstādespamatā ir uguns zīmju raksti, īpaši izceļot ugunskrustu, kas atspoguļojas mātes un dēla austajos, adītajos, izšūtajos un mūsdienīgi apdrukātajos darbos

Par latviešu spēka zīmēm izstādes darbosMelita Medne un Egils Mednisstāsta: “Spēks ir enerģijas kustība.Spēka grafiskos apzīmējumus saucam par zīmēm, simboliem vai rakstiem.Spēka simboli ir zīmes – grafiski kodi, kas mūs savieno ar zemes, pazemes vai visuma stihijām.Spēcīgākā no zemes un visuma stihijām ir uguns stihija un tādas rakstu zīmes kā zvaigzne, saule vai ugunskrusts jeb svastika. Ja saule vai zvaigznes ir statiskas enerģijas simbols, spēka avots, tad ugunskrusts ir uguns enerģijas kustība, varens spēks. Tā grafiskais simbols ir rotējošs krusts. Savukārt uguns ir visuma zvaigznēs, kas ir uz mūsu mīļās zemes un pazemē. Viss ir radies no uguns.Spēcīgākais un aktīvākais no uguns simboliem ir ugunskrusts, kas ir tikpat sens kā cilvēce un pazīstams visām kultūrām un tautām, arī latviešiem kā baltu pēctečiem.”

Melita Medne ir Tautas daiļamata meistare un Amatniecības kameras Audēja amata meistare. Izstādē „Mūsu spēka zīmju raksti” Tukuma Audēju darbnīcāviņa piedalās ar košām rakstu kompozīcijām, darinātāminteresantās aušanas, adīšanas un izšūšanas tehnikās, kas apskatāmas segās, cimdos, zeķēs, jakās un šallēs. Ar īpašu lepnumu Melita izrādīs pašas darināto Lutriņu novada tautastērpu.

Egils Mednis ir Latvijas Mākslas akadēmijas dizaina nodaļas absolvents, mākslinieks –dizainers. Izstādē piedalās ar savām ugunskrustu kompozīcijām, kas materializētas ar sublimācijas tehnikā darinātām kreklu un krūzīšu apdrukām un dažādiem citiem simbolu objektiem.

Abi autori ik pa laikam mēdz rīkot kopīgas izstādes,veido katrs savas personālizstādes, piedalās grupu izstādēs,kā arī iesaistās dažādos sabiedrībai aktuālos projektos un pasākumos.Interesējas ne tikai par rokdarbiem un mākslu tās dažādās izpausmēs, bet arī par vēsturi un politiku.

Izstāde tiks atklāta latviešiem nozīmīgā datumā - 13.janvārī, ko var nosaukt par nepakļaušanās un pretošanās dienu, spilgtu spēka izpausmi. Šajā datumā notika 1905.gada revolūcijas sākums ar manifestāciju Rīgā, kas beidzās ar Krievijas impērijas sagrāvi un Latvijas neatkarības iegūšanu 1918.gadā. 1991.gada 13.janvāris– barikāžu laiks Rīgas ielās, Padomju Savienības sagrāveun neatkarības atgūšanatā paša gada rudenī,turpinājums - 2009.gada uzbrukums Saeimas ēkai un 6. Saeimas atlaišana.

Izstāde skatāma Tukuma Audēju darbnīcā no 2018. gada 13. janvāra līdz 2. martam.Ieeja izstādes atklāšanas pasākumā bezmaksas.