Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Raiņa muzejs “Jasmuiža” sāk jauno darba sezonu

Redakcija
Redakcija

2. maijā Raiņa “Jasmuiža” uzsāk darba 55. sezonu. Šogad apmeklētājiem muzejs piedāvās 4 jaunas izstādes: vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas darbu konkursa izstādi “Mana Latvija Raiņa dzejā” (skatāma līdz 31. oktobrim), Ingas Salmiņas un Jāņa Ziemeļa stikla kausējumu un kokgriezumu izstādi “Gaismas laiks” (skatāma līdz 22. maijam) un mākslinieka Aivja Pīzeļa gleznu izstādi “Mana daba” (skatāma līdz 31. maijam); no augusta muzejā būs skatāma kokamatnieka Jāņa Spuriņa darbu izstāde.

Raiņa muzejs “Jasmuiža” aicina apmeklēt dzejnieka jaunībai veltīto ekspozīciju “Raiņa ģimnāzijas un studiju gadi” bijušajā muižas dzīvojamajā mājā, Latgales keramikas vecmeistara Andreja Paulāna darbnīcu – cepli un Latgales tradicionālās kultūras un amatu māju, kurā skatāma Latgales keramikas ekspozīcija un kur var iepazīties ar Latgales podnieku darinātajiem māla priekšmetiem (saimniecības traukiem, dekoratīvo keramiku, kā arī sīkplastiku un Antona Šmulāna darinātajiem velniņiem no dramaturga Gunāra Priedes kolekcijas). Īpašs eksponāts ir restaurētā podiņu krāsns, kura ir vienīgā šāda veida paša keramiķa darināta podiņu krāsns ne tikai Latgalē un Latvijā, bet, domājams, visā pasaulē.

Latgales keramikas ekspozīcijā ir pieejams interaktīvais multimediju stends, kur apmeklētājiem, tostarp ārzemju viesiem, ir iespēja uzzināt dažāda veida informāciju par novada keramiku, kā arī izspēlēt interaktīvās izglītojošās spēles. Interaktīvais multimediju stends izveidots ar Kultūras ministrijas finansiālu atbalstu.

Maijā muzejā iecerēti vairāki pasākumi. Arī šogad “Jasmuiža” piedalās Lauku Ceļotāja akcijā “Atvērtās dienas laukos” – 5. maijā no plkst. 10.00 līdz plkst. 17.00 aicinām uz siera siešanu un sirņiku cepšanas un degustēšanas meistarklasi (obligāta iepriekšēja pieteikšanās). 11. maijā plkst. 12.00 notiks vizuālās un vizuāli plastiskās mākslas darbu konkursa izstādes “Mana Latvija Raiņa dzejā” atklāšana un laureātu apbalvošana, kā arī izstāžu “Gaismas laiks” un “Mana daba” atklāšana. 19. maijā aicinām uz starptautiskās Muzeju nakts pasākumu “Jasmuižas šūpulī”. 26. maijā plkst. 15.30 bērniem piedāvāsim “Dirty Deal Teatro” izrādi “Pielipīgie vārdi” ar Janas Čivželes un Kārļa Kazāka piedalīšanos (atbalsta VKKF). 21. jūlijā sadarbībā ar Aizkalnes Tautas namu notiks Aizkalnes pagasta un alus svētki, 10. un 11. augustā – tradicionālā keramikas cepļa kurināšana un atvēršana, 12. septembrī – Dzejas dienu pasākums, kurā aicināta piedalīties dzejniece Ieva Samauska, kā arī citi pasākumi un aktivitātes.

Skolēnu un pieaugušo grupām “Jasmuiža” piedāvā dažādas muzejpedagoģiskās programmas: “Vaska sveču liešana”, “Latgaliešu kāzu tradīcijas. Kāzu un apdziedāšanās dziesmas”, “Sieru sēju, sviestu kūlu”, kā arī slēpņošanas spēli “Atrodi Raiņa vietas Jasmuižā!”. Jaunums ir programma par Raini un Krišjāni Baronu “Žaniņš un Krišiņš”.

Muzeja apmeklētājiem piedāvājam noskatīties dokumentālo videofilmu “Rainis. Aspazija. Laikarits” (latviešu, krievu, angļu, vācu un franču valodā), kā arī audiovizuālo gidu ar detalizētu informāciju par Raiņa un Aspazijas muzejiem, unikāliem fotoattēliem un videomateriāliem (latviešu, krievu, angļu, vācu un franču valodā).

Būsiet mīļi gaidīti “Jasmuižā” (Aizkalnē, Preiļu novadā) no trešdienas līdz svētdienai, no plkst. 10.00 līdz plkst. 17.00!