Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Kad nespēlējam pieaugušos, esam bērni

Redakcija
Redakcija

Sestdien, 2.decembrī plkst.13:00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas 7.stāvā tiks atklāta grafiķes un gleznotājas Gitas Treices ilustrāciju izstāde LŪK! LOOK! Izstāde būs skatāma līdz 2018.gada 13.janvārim.

Reiz kādā intervijā Gita Treice atbildēja uz jautājumu, kādēļ ilustrē grāmatas bērniem: “Kad nespēlējam pieaugušos, esam bērni. Tāpēc zīmēt bērniem ir tik dabiski un viegli. Un viss ir pa īstam”. Grafiskā dizainere un gleznotāja gandrīz 20 gadus darbojas grāmatu mākslā, ir guvusi atzinību pasaules mēroga ilustratoru izstādēs. Nozīmīgi panākumi viņai ir Latvijas un Baltijas mēroga konkursos. Vairāk nekā 20 mākslinieces ilustrētās un noformētās grāmatas saņēmušas balvas Latvijas grāmatu dizaina konkursā „Zelta ābele”, viņa vairākkārt ir nominēta Jāņa Baltvilka balvai bērnu grāmatu mākslā.

Gitas Treices lieliskā oriģinālilustrāciju izstāde ir apliecinājums tam, ka ilustrācija augstā mākslinieciskā kvalitātē spēj uzburt jaunu realitāti mākslas pasaulē. Viņas darbi ir neparasti daudzveidīgi, jo māksliniecei prieku sagādā dažādu tehniku izmantošana, lai būtu interesanti gan skatītājiem, gan viņai pašai. Ilustrācijas pārsteidz ar īpašo faktūru, telpiskumu un vadzinošo krāsu gammu.

Izstādē varēs apskatīt uzņēmuma “Jānis Roze” simtgades krāšņo izdevumu “Pasakas par mīlestību” un nesen šajā apgādā izdoto “Latviešu brīnumu pasaku” grāmatu un tās ilustrācijas, kustīgu marionešu veida attēlus izdevniecībā Pētergailis tapušajām Ineses Paklones grāmatām “Ziemassvētku zāģītis” un „Cīņas olu Lieldienas”. Aizkustinās smalkie, melnbaltie zīmējumi no Džordi Sjerra i Fabra grāmatas „Kafka un ceļojošā lelle”, kas 2013. gadā tika nominēta pasaules skaistākās grāmatas titulam. Austrumu košumu un krāsas izstaros ilustrācijas no Jura Zvirgzdiņa grāmatas „Taro, Tama un Kicune”, kas stāsta par viduslaiku Japānu. Priecēs neparastie mākslinieces darbi Arno Jundzes grāmatai "Ķiparu Ļerpatu Čieps", tie ir darināti uz koka jumta lubiņām un tā vien gribas tos aptaustīt. Varēs pētīt un iedziļināties ilustrācijās no konkursam „Zelta ābele“ 2012.gadā nominētās Ievas Samauskas grāmatas „Meitene, kura zināja visas pasaules valodas” un daudziem citiem mākslinieces ilustrētajiem darbiem. Izstādē būs apskatāmas gan ilustrācijas, gan arī pašas grāmatas.