Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Izstāde “Supersukulenti - dzīvie akmeņi” LU Botāniskajā dārzā

Redakcija
Redakcija

Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajā dārzā no 4. līdz 12. oktobrim notiks izstāde „Supersukulenti – dzīvie akmeņi”, kur būs apskatāma Latvijas Kaktusu un citu sukulentu draugu biedrības entuziastu eksotiskie lolojumi. Savukārt Tropu tauriņu mājā bērnu grupām un daudzbērnu ģimenēm ieeja ar 50 % atlaidi.

LU Botāniskajā dārzā deviņas dienas no 4. līdz 12. oktobrim būs iespējams apskatīt supersukulentus jeb dzīvos akmeņus – pusdienziežu dzimtas (Aizoaceae vai Mesembryanthemaceae) augus. Absolūtais vairākums šo augu dabā ir sastopami Dienvidāfrikā un tikai daži aug arī Austrālijā, Jaunzēlandē, Vidusjūras reģionā, Madagaskarā un Arābijas pussalā. Šie augi miljonu gadu laikā ir pielāgojušies D-Āfrikas Karru reģiona tuksnešainā, kalnainā apgabala raksturīgajiem apstākļiem: sausumam, tiešiem Saules stariem, karstumam, sāļai augsnei un tam, ka bieži vien vējš, dzenājot smiltis, ar tām apber augus.
Pašlaik dzimtā iekļautas 116 ģintis ar vairāk nekā 1800 sugām. Augu izskats ir dažāds – tie ir pielāgojušies uztvert un aizturēt to nelielo ūdens daudzumu, kas ir pieejams rasas vai reto lietusgāžu laikā. Vizuāli tie atgādina dažādu krāsu oļus, tiem var būt arī nelielas, biezs lapas. Atsevišķus pusdienziežu dzimtas augus mūsu klimatā var audzēt kā viengadīgos augus. Tam piemērotākās ģintis ir Drosanthemum, Lampranthus un Mesembryanthemum. Audzēšanai istabā, siltumnīcā vai ziemas dārzā populārākas ģintis ir: Aloinopsis, Argyroderma, Conophytum, Dinteranthus, Faucaria, Fenestraria, Frithia, Gibbaeum, Glottiphyllum, Lithops, Pleiospilos, Titanopsis, Trichodiadema. Augiem patiks labs apgaismojums un kopējs, kurš aizmirst tos apliet.
Izstādi papildinās arī atsevišķi kaktusi. Tās apmeklētājiem būs iespēja izjautāt eksotisko augu audzētājus, kā arī nelielos daudzumos augus iegādāties. Izstāde notiek sadarbībā ar Latvijas Kaktusu un citu sukulentu draugu biedrību (http://www.kaktusi-latvia.lv/).

Supersukulentu izstādei diametrāli pretēju ainu Botāniskā dārza apmeklētāji varēs vērot Tropu tauriņu mājā, kur banāns gatavina augļus, bet sulīgi zaļajā tropu augu lapotnē laidelējas zebrutauriņi, pastniektauriņi, dižtauriņi, pūčteuriņi, morfīdi un citi eksotiskie tauriņi. No 4. līdz 12. oktobrim bērnu grupām (grupā vismaz 10 bērni) un daudzbērnu ģimenēm ieeja Tropu tauriņu mājā ar 50 % atlaidi.

LU Botāniskais dārzs atrodas Rīgā, Pārdaugavā, Kandavas ielā 2. Oktobrī – martā dārzs apmeklētājiem ir atvērts no plkst. 10:00 līdz 16:30. Ieejas maksa Botāniskajā dārzā: skolēniem – 1,00 EUR, studentiem un pensionāriem – 2,00 EUR, pieaugušajiem – 3,00 EUR. Bezmaksas ieeja: pirmsskolas vecuma bērniem, Latvijas Universitātes studentiem un darbiniekiem, I un II grupas personām ar īpašām vajadzībām. Par Tropu tauriņu mājas apmeklējumu papildus ieejas biļetei Botāniskajā dārzā jāmaksā – 4-18 gadus veciem bērniem 3,00 EUR, pieaugušajiem 4,50 EUR, ģimenēm (2 pieaugušie + 2 bērni) 14,00 EUR, pensionāriem, personām ar īpašām vajadzībām – 3,00 EUR. Plašāka informācija: botanika.lu.lv