Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Divdabis. Atis Ieviņš / Inga Meldere

Redakcija
Redakcija

No 2017. gada 3. jūnija līdz 2. jūlijam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā (Rīgā, Jaņa Rozentāla laukumā 1) 4. stāva izstāžu zālēs būs skatāma otrā izstāde ciklā “Divdabis”, kurā Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs prezentē fotogrāfa, aizrautīga eksperimentētāja ar tehnoloģijām, kritiski ironisku komentāru par padomju laika sabiedrību autora Ata Ieviņa un mūsdienu mākslinieces Ingas Melderes darbus.

DIVDABIS: ATIS IEVIŅŠ un INGA MELDERE
Māksliniece Inga Meldere veidojusi ekspozīciju, atsaucoties uz Ata Ieviņa radošo praksi un atsevišķiem darbiem, kā arī pievēršot īpašu uzmanību pašām muzeja telpām, kurās notiek izstāde.

Izstādes “Divdabis. Atis Ieviņš / Inga Meldere” kuratore Inga Lāce stāsta: “Idejas sākumpunkts ir Ata Ieviņa fotosietspiedes tehnikā veidotais darbs “TV” (1980), kurā redzams krāsu televizora ekrāns ar tukšiem hokeja vārtiem. Darbu raksturo gan autora interese par tobrīd Padomju Latvijā vēl reti pieejamo krāsu televīziju un tās attēlu, gan tā laika ikdienas dzīves pelēcība, kurā televīzija piedāvāja kaut īslaicīgu atelpu no realitātes. Savos jaunajos speciāli izstādei veidotajos darbos Inga Meldere turpina domāt par ekrānu, tā rādītajiem attēliem un skatītājiem no mūsdienu perspektīvas, ņemot vērā šodienai raksturīgo vizuālo materiālu pārpilnību.”

Otrs būtisks izstādes elements ir tās telpa, kas Melderes praksē vienmēr ieņem svarīgu vietu. Telpa ir gan rāmis tam, kas attiecīgajā brīdī tiek eksponēts, gan arī izstādes dalībnieks, kurš bieži vien paliek nepamanīts. Ar nelielu iejaukšanos muzeja zāļu ierastajā izmantojumā un struktūrā māksliniece mēģina uzsvērt telpu klātbūtni un nozīmi darbu vērošanas procesā.

Abus autorus vieno eksperimenti ar mākslas darbu tehnoloģiju. Ata Ieviņa padomju gados radītie portreti, kas ir redzami arī šajā izstādē, darināti unikālā autortehnikā – sudraba kodinājums. Tā laika fotopapīram reaģējot ar sudraba attīstītāju, Ieviņš panāca fotogrāfijas tehnikā veidotu, gleznai pietuvinātu attēlu. Tas sasaucas ar Ingas Melderes eksperimentiem, kuros māksliniece attēlu vispirms drukā uz auduma, glezno tam pāri, dažkārt drukā vēlreiz vai maina norišu kārtību, rezultātā radot vieglas, caurspīdīgas un smalkas attēlu kolāžas.

Kamēr Ata Ieviņa darbos var nojaust ironisku vai reizēm kritisku padomju perioda sabiedrības vērojumu, Ingu Melderi interesē gan personiski, gan mākslas un vēstures fiksējumi. Izceļot tajos atsevišķas nepamanītas detaļas un veidojot no tiem kolāžas, māksliniece mēģina atklāt sev un skatītājam jaunas pagātnes un šodienas interpretācijas iespējas.

IZSTĀŽU CIKLS “DIVDABIS”
“Divdabis” ir trīs izstāžu cikls, ko sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju (LNMM) īsteno Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC), katru nākamo reizi aicinot uz dialogu divas atšķirīgas Latvijas mākslas personības – vecākās un jaunākās paaudzes pārstāvjus – un laiktelpas.

Virkne autoru, kuri aktīvi darbojās 20. gadsimta 70.–90. gados, ir iezīmējuši Latvijas laikmetīgās mākslas attīstības ceļus un kļuvuši par nozīmīgiem mākslas kartes pieturas punktiem. Tomēr vairākas desmitgades plašākai auditorijai viņu veikums bija pazīstams vien fragmentāri. Rekonstruējot un interpretējot tā laika mākslas darbus, izstāžu cikls “Divdabis” ir mēģinājums aizpildīt tukšās un papildināt maz zināmās vietas mākslas vēstures rindkopās, kā arī plašākā ziņā – padarīt mākslas darbus un to kontekstu pieejamu šodienas skatītājam.

LLMC ir izveidojis trīs spilgtus duetus, kuros piedalās ievērojami sava laika mākslinieki: Jānis Borgs un Kaspars Groševs, Atis Ieviņš un Inga Meldere, Oļegs Tillbergs un Jānis Filipovičs. Speciāli šīm izstādēm rekonstruēti 70.–90. gados tapuši mākslas darbi un radīti jaundarbi, apzinot laikmeta specifiku un apstākļus, kas dažādos posmos ietekmējuši radošos procesus.

“Izstāžu zāles telpā satiksies divu atšķirīgu laiku jeb paaudžu mākslinieki un ļaus mums kļūt par radošās mijiedarbības lieciniekiem. Tagad, kad top Latvijas Laikmetīgās mākslas muzejs, ir sevišķi svarīgi pārskatīt mūsu neseno mākslas vēsturi un pamanīt, kurus autorus un darbus ir jāaktualizē, lai mums būtu ne tikai jauna ēka, bet arī vērtīga kolekcija,” projekta ideju komentē Latvijas Laikmetīgās mākslas centra direktore Solvita Krese.

Izstāžu cikls tika atklāts ar Jāņa Borga un Kaspara Groševa izstādi 4. maijā, tai seko Ata Ieviņa un Ingas Melderes izstāde 1. jūnijā, bet noslēgumā – Oļega Tillberga un Jāņa Filipoviča izstāde 7. jūlijā. Ekspozīcijas aplūkojamas LNMM galvenās ēkas izstāžu zālēs 4. stāvā, tās papildina īpaša LLMC sagatavota bērnu izglītības programma un diskusiju cikls, ko moderē filozofs Kārlis Vērpe.

Izstāžu cikla “Divdabis” kuratores – Solvita Krese, Inga Lāce, Andra Silapētere, Diāna Popova. Izglītības programmas kuratore – Linda Veinberga.

Projekta galvenie finanšu atbalstītāji ir Valsts kultūrkapitāla fonds, ABLV Charitable Foundation un Rīgas dome.

LATVIJAS LAIKMETĪGĀS MĀKSLAS CENTRS
Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC), starptautisku un nacionāla mēroga mākslas notikumu kurators un producents, ir lielākā Latvijas laikmetīgās mākslas institūcija. Kopš 1993. gada tas pēta un veido laikmetīgās mākslas procesus Latvijā un starptautiski, lai provocētu kritisku refleksiju par mūsdienu sabiedrības jautājumiem. Starp LLMC pazīšanās zīmēm ir vērienīgākais ikgadējais laikmetīgās mākslas notikums Latvijā – festivāls “Survival Kit”, laikmetīgās mākslas izstādes Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Hardija Lediņa gads un Latvijas pārstāvniecība tādos starptautiskos notikumos kā Kochi-Muziris biennāle, Venēcijas mākslas biennāle, Sanpaulu biennāle, “Manifesta”, Raumas laikmetīgās mākslas biennāle u.c. LLMC uztur vienīgo Latvijas laikmetīgās mākslas arhīvu.