Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


TLMS „Rīdze” un „Cilnis” 45 gadu jubilejas izstāde „Tautu meita rotājās” Tukuma Audēju darbnīcā

Redakcija
Redakcija

10. martā plkst. 12.00 Tukuma Audēju darbnīcā (Tidaholmas ielā 3, Tukumā) atklās Tautas lietišķās mākslas studiju „Rīdze” un „Cilnis” 45 gadu jubilejas izstādi „Tautu meita rotājās”. Eksponēti arheoloģiskie, etnogrāfiskie un mūsdienu tautastērpu elementi no dažādiem Latvijas novadiem. Izstāde skatāma līdz 2. jūnijam.

Atzīmējot Latvijas valsts simtgadi, sabiedrībā ir vērojams patriotiskas noskaņas uzplaukums, tai skaitā vairojusies interese par latviešu tautas etnogrāfisko mantojumu un tautastērpu darināšanu. Tas rosina apmeklēt tautas lietišķās mākslas izstādes un arī pašiem apgūt kādu no senajiem amatiem.

TLMS „Cilnis” dalībnieki darbojas ar dažādu veidu metāla apstrādi un izstādē „Tautu meita rotājās” eksponētie darbi ir neliels ieskats studijas 45 gadu laikā padarītajā. Izstādē parādīti gandrīz visi iespējamie studijas darbības veidi - viengabalkalums, filigrānas rotaslietas, cizelēšana, kā arī jaunrade. Savukārt TLMS „Rīdze” dalībnieku audumi un rokdarbi ir pēdējo piecu gadu veikums. Izstādē apskatāmajos studijas darbos dominējošais novads ir Kurzeme, kurai raksturīgas košas krāsas un izteikti ornamenti.

Abas studijas kā interešu pulciņi savu darbību sāka 1972. gadā. Prasmīgu meistaru vadībā abi kolektīvi ieguva Tautas lietišķās mākslas studiju goda nosaukumus. Jau 25. gadu studiju „Rīdze” vada Tautas daiļamata meistars Māris Maniņš, kurš aust spēj iemācīt ikvienam interesentam. Kopš 1981. gada studiju „Cilnis" vada Tautas daiļamata meistars Longins Švirevičs, kurš aktīvi darbojas, lai tiktu pārmantots īpašs metālapstrādes veids - cizelēšana.
Ieeja izstādes atklāšanas pasākumā ir bezmaksas.

Izstāde „Tautu meita rotājās” apskatāma no 10. marta līdz 2. jūnijam.