Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:277, Did:0, useCase: 3


Lekcija "Japāna un Rozentāls" Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā

Redakcija
Redakcija

Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejs aicina iepazīt japānismu – japāņu mākslas ietekmi uz Rietumeiropas mākslu, kas bija īpaši nozīmīga tendence 19. gadsimta nogalē un 20. gadsimta sākumā. Japāņu mākslas ietekmes atrodamas daudzu izcilu impresionisma, postimpresionisma, jūgendstila un art deco mākslinieku darbos. Japānisma elementi sastopami arī Jaņa Rozentāla mākslā.

Japānismam veltītā lekcija Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā (Rīgā, Alberta ielā 12-9) notiks svētdien, 4. martā, plkst. 14.00.

No 1633. līdz 1853. gadam Japānā valdošais militārais režīms neatļāva praktiski nekādus iedzīvotāju kontaktus ar ārvalstniekiem. Kopš 1868. gada, kad valsts tika atvērta kontaktiem ar pārējo pasauli, Rietumeiropā ienāca japāņu mākslas priekšmeti (visvairāk – grafikas lapas krāsainā kokgriezuma tehnikā, ukiyo-e stilā). Japānas “jaunatklāšana” izraisīja ārkārtīgi lielu interesi par neparasto un eksotisko Austrumu kultūru, sākās japāņu mākslas pētīšanas un kolekcionēšanas mode. No Japānas mākslas ietekmējās Vinsents van Gogs, Edgars Degā, Džeimss Vistlers, Anrī de Tulūzs-Lotreks un daudzi citi Eiropas mākslinieki. Japānisma loma bija īpaši nozīmīga jūgendstila stilistikas izkopšanai.

Interese par Japānas mākslas valodu nebija gājusi secen arī Janim Rozentālam. Gan viņa gleznās un grafikās, gan sadzīves priekšmetu vidū atrodam eksotiskās Tālo Austrumu kultūras atskaņas.

Vienas lekcijas apmeklējuma maksa – 2.50 €; skolēniem, studentiem un pensionāriem – 1.50 €.