Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:354, Did:0, useCase: 3


Valmieras teātris sāk jauno sezonu un atklāj foto izstādi

Redakcija
Redakcija

Valmieras teātris sāk jauno sezonu un atklāj foto izstādi
Foto: Matīss Markovskis

27.jūlijā Valmieras teātris ar kopsapulci un tradicionālo fotografēšanos uzsāk 93. sezonu. Šajā dienā tiek atklāta arī teātra fotogrāfa Matīsa Markovska foto izstāde “Izrāžu prologs”. Ekspozīcijā teātra 2. stāva foajē apskatāmas 34 fotogrāfijas, kas tapušas kopš 2008. gada līdz šodienai kā izrāžu reklāmas materiāli jeb priekšvēstneši, aicinot skatītājus iepazīties ar izrādēs gaidāmo noskaņu. Fotogrāfijas veidotas Dikļu pilī, Valmieras slimnīcā, R. Blaumaņa dzimtajā pusē „Brakos” un citās ne tik ikdienišķās vietās. Izstādi skatītāji varēs aplūkot visas sezonas laikā.

Fotogrāfs M. Markovskis dzimis 1983. g. 8. jūnijā Valmierā. No astoņu gadu vecuma dzīvojis Kuldīgā, bet, cik sevi atceras, pirmās bildes tapušas sešu gadu vecumā. Piecpadsmit gadu vecumā fotogrāfijai pievērsies nopietnāk - rakstot pētniecisko darbu, nācies uzņemt neskaitāmus attēlus, kuros iemūžināti kapsētu čuguna krusti un žogi. Līdz šim māksliniekam bijušas vairāk nekā desmit foto izstādes dažādās Latvijas pilsētās. Fotogrāfs savā radošajā darbā mēģina iemūžināt neikdienišķus mirkļus, kurus pats var inscenēt un veidot sižetus ar sev uzticamiem modeļiem.
Teātra ļaudis mākslinieku sauc par savējo. Teātra vidē Matīsa fotogrāfijas tiek salīdzinātas ar fotogrāfa Laimoņa Stīpnieka darbu teātrī. Rokraksts katram ir atšķirīgs, bet uzticamība, pietāte pret aktieri, uzmanība un kameras jūtība abiem fotogrāfiem ir līdzīga. „Ar Matīsu sākām sadarbību 2008. gadā, kad Oļģerts Kroders iestudēja Evitas Sniedzes lugu „Līdz pavasarim”. Bija nepieciešama foto sesija slimnīcā, kur arī tapa pirmās Matīsa bildes sadarbībā ar aktieriem Ingu Apini, Tālivaldi Lasmani un Krišjāni Salmiņu. Jutu, ka Matīsu aktieri pieņem un tas ir pats galvenais šajā darbā. Sadarbību turpinām vēl arvien. Viņš sajūt aktieri un necieš melus kameras priekšā, tas ir viņa lielākais pluss. Esmu Matīsa darbam bijusi līdzās visu šo laiku un varu teikt - viņš attīstās, to pamana arī mūsu režisori, scenogrāfi, kuru idejas bieži vien ir prasmīgi jāīsteno labam foto māksliniekam”, par izstādes darbu autoru stāsta VDT Mārketinga direktore Agita Mačuka.

Izstādē var aplūkot fotogrāfijas no reklāmas foto sesijām, kas tapušas izrādēm: E. Sniedze „Līdz pavasarim” (2008), R. Blaumanis “Indrāni” (2008), M. Zīverts “Klauns Fiasko” (2009), F. Šillers “Marija Sjuarte” (2010), H. Ibsens “Doktors Stokmanis” (2010), Pēc I. Ziedoņa “Krāsainās pasakas” (2011), A. Mardaņs “Mātes un meitas” (2012), K. Greiems “Vējš vītolos” (2013), M. fon Maienburgs “Apjukums” (2014), A. Brigadere “Maija un Paija” (2015) un citām.
Šobrīd M. Markovskis strādā kā brīvmākslinieks, veido foto sesijas ne tikai Valmieras teātrim, bet arī sadarbojas ar citiem teātriem un lielākajiem Latvijas žurnāliem.