Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:354, Did:0, useCase: 3


Pirmizrāde savulaik aizliegtajai Gunāra Priedes lugai “Smaržo sēnes”

Redakcija
Redakcija

Pirmizrāde savulaik aizliegtajai Gunāra Priedes lugai “Smaržo sēnes”
Foto: Matīss Markovskis

Šodien, 17.decembrī, Valmieras teātra Apaļajā zālē pirmizrādi piedzīvos, iespējams, viens no šīs sezonas izaicinošākajiem iestudējumiem, gandrīz dokumentāls stāsts – Gunāra Priedes luga “Smaržo sēnes”. Pirmiestudējumu 21 gadu pēc uzrakstīšanas tā piedzīvoja 1988. gadā Oļģerta Krodera režijā. Šoreiz pie lugas ķēries režisors Mārtiņš Eihe, izrādi nodēvējot par dubultās morāles precedentu.

“Šī patiešām ir Gunāra Priedes labākā luga. Tik patiesi un godīgi - tā, kā tas bija, tolaik vēl neviens neuzdrīkstējās runāt. Nav nekāds brīnums, ka to aizliedza. Apklusināja uz daudziem gadiem. Lugas vēstījums ir tikpat aktuāls arī šodien. Divi cenzori joprojām pastāv - nauda un iekšējā cenzūra. Un šodien jau mēs varam runāt. Nevis tikai varam, bet mums ir jārunā,” pārdomās dalās režisors Mārtiņš Eihe.

Izrādē spēlē aktieri Inga Apine, Aigars Apinis, Ieva Džindža, Dace Everss, Eduards Johansons, Januss Johansons, Ingus Kniploks, Ilze Lieckalniņa, Mārtiņš Liepa, Māra Mennika, Inese Pudža, Ilze Pukinska, Skaidrīte Putniņa, Ģirts Rāviņš, Baiba Valante.

Tuvākās izrādes 18. un 22.decembrī, 6. un 7.janvārī.