Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:334, Did:0, useCase: 3


Mihaila Ļermotova iedvesmotā izrāde "Kņaze Meri" - no romantisma līdz pat rūgtumam sirdī

Redakcija
Redakcija

2014. gada 16. novembrī Rīgas Krievu teātrī pirmizrādi piedzīvoja izrāde "Kņaze Meri", kas tapusi pēc krievu izcilā dzejnieka, rakstnieka Mihaila Ļermontova stāsta "Mūsu laika varonis" motīviem.

Ļermontova stāstā cilvēks sastopas ar Kaukāza burvību, kur rētas dziedē karavīri un atbraucēji bauda minerālavotu ūdeni. Uzplaukst mīlestība, kas valdzina.
Jaunais, staltais militārists Pečorins un viņa biedrs Grušnickis iepazīst galvaspilsētas dāmas - kņazieni Ligovsku un viņas meitu Meri. Katram ir savi nolūki un vēlmes, ko sirds kāro piepildīt, tomēr notikumu gaita ir neparedzama.


Pečorina pārliecības pilnā personība valdzina ik mirkli gan spilgtajos monologos, gan noteiktajā skatienā, vērtējot situāciju no malas. Jaunā Meri, lai gan vēlas būt salta situācijas noteicēja, tomēr ir trausla un mazliet nobijusies meitene. Grušnickis savā sākotnējā priekā un vēlāk arī aizvainojumā zaudē saprāta balsi, un situācija kļūst nelabojama. Sastopas spēcīgi un vāji raksturi, kas virza notikumus sev vēlamā gaitā, bet neaptver iespējamās sekas.

Skatuves noskaņu veiksmīgi rada gan gaismu spēle, gan video projekcijas un animācijas. Trāpīgi izvēlētas un noskaņai atbilstošas, tās papildina aktieru spēli un palīdz stāstīt Ļermontova stāstu. Aktieri nezaudē savu tēlu ne mirkli un ļaujas katras emocijas vilinājumam. Cik nepārvarama ir vēlme pēc aizliegtas mīlestības, tik nepanesamas sāpes un izmisums. Uzmanība tiek noturēta līdz pēdējam mirklim, un rodas neatbildēts jautājums, kas Kaukāza kalnu burvībā notiks tālāk?



Raksta autore: Ilze Degune, KultūrasVēstis.lv