Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:150, Did:0, useCase: 3


“Mirkli pirms…” Ar kamermūzikas koncertu Latvijas Nacionālā opera aicina ielūkoties laikā pirms Latvijas valsts dzimšanas

Redakcija
Redakcija

“Mirkli pirms…” Ar kamermūzikas koncertu Latvijas Nacionālā opera aicina ielūkoties laikā pirms Latvijas valsts dzimšanas
Foto: Agnese Zeltiņa

25. novembrī pulksten 15.00 Latvijas Nacionālās operas Beletāžas zālē notiks koncerts “Mirkli pirms…”, kas aicinās sajust laiku pirms Latvijas valsts proklamēšanas. Koncertā piedalīsies pianists Mārtiņš Zilberts, Latvijas Nacionālā teātra aktieris Gundars Grasbergs, tenors Mihails Čuļpajevs un basbaritons Rihards Mačanovskis. Koncertā skanēs Jāņa Mediņa, Paula Šūberta, Jāzepa Mediņa, Emiļa Melngaiļa, Jāņa Zālīša, Jāņa Suhova un Jāzepa Vītola kamermūzika.

“Tuvojoties Latvijas simtgadei, vēlējos paskatīties uz periodu pirms 1918. gada 18. novembra – ne tik daudz uz vēsturisko kontekstu, bet vairāk uz emocijām, kas virmoja gaisā. Izjust šo laiku kamermūzikā, kur klātesoši ir arī dzejnieki. Ar kādām domām un sajūtām Latvijas valsts varēja nobriest un īstenoties?
Izvēlējos mūziku, kas komponēta četru piecu gadu periodā pirms valsts dibināšanas. Repertuārā ir gan labi pazīstami, gan arī lielākajai publikas daļai mazāk zināmi vai pavisam nedzirdēti skaņdarbi, piemēram, komponista Paula Šūberta romances vai sava laika izcilā pianista Jāņa Suhova “Banālā romance”. Jānim Suhovam ir izteikts krievu skolas iespaids, kas būtiski atšķiras no Jāzepa Vītola skolas, kas bija ļoti liela autoritāte un atstāja lielu iespaidu uz latviešu komponistiem. “Banālo romanci” atskaņosim krievu valodā, tā mēģinot zīmēt patieso ainu, jo Latvijas valsts ar savu valodu vēl nebija.

Liela daļa koncertā iekļauto dziesmu ir patriotiskas, bet dzimtenes mīlestība lielā mērā izpaužas caur sajūsmu par dabu, jo Latvijas tobrīd vēl nav. Dažas dziesmas ir vienkārši par cilvēku jūtām, kas ir svarīga tēma visos laikos,” stāsta koncerta idejas autors Mārtiņš Zilberts.

Koncerta muzikālo daļu būtiski papildinās izcilais aktieris Gundars Grasbergs, kurš, iejūtoties stāstnieka lomā, lasīs izcilu kultūras darbinieku atmiņas. Viņa vēstījums ļaus skatītājiem iztēloties laikmeta ainiņas un tā brīža cilvēkus.

Koncerts iekļauts Latvijas Nacionālās operas un baleta programmā „Opera tuvplānā”. Šis projekts skatītājiem piedāvā iepazīt operas un baleta mākslu citos rakursos un vienlaikus – ļoti personiski. “Opera tuvplānā” ietver dažādus notikumus, izglītojošas izrādes, kamermūzikas koncertus, lekcijas operas pazinējiem un mīlētājiem, kā arī pasākumus bērniem un jauniešiem.

Koncertu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Biļetes – Latvijas Nacionālās operas un “Biļešu Paradīzes” kasēs, kā arī internetā: www.bilesuparadize.lv.