Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:150, Did:0, useCase: 3


Baltijas valstu nacionālie operas un baleta teātri svinēs triju valstu simtgades

Redakcija
Redakcija

2018. gadā simts gadu apritēs Latvijai, Lietuvai un Igaunijai, un, atzīmējot trīskāršo jubileju, Baltijas valstu nacionālie operas un baleta teātri sniegs viesizrādes kaimiņvalstīs. Viesizrādes notiks Latvijas, Igaunijas un Lietuvas valstu simtgades svinību ietvaros.

Tik plaša viesizrāžu apmaiņa Baltijas valstu vidū ir unikāls notikums un brīnišķīga iespēja ikvienam ar operas un baleta mākslas starpniecību ieraudzīt kopīgo un arī citādo triju kaimiņu valstu kultūrā.

24. februārī Igaunijas valsts svinēs savu simtgadi, un jau dažas dienas vēlāk – no 27. februāra līdz 1. martam – Latvijas Nacionālajā operā viesosies Igaunijas Nacionālā opera, kas, godinot savu valsti simtgadē, dāvinās Latvijas skatītājiem Igaunijas operas un baleta mākslas vērtības. 27. februārī varēs noskatīties pirmo igauņu baletu Naudas gars (Kratt). 1943. gadā pirmizrādītā baleta komponists ir Eduards Tubins. Rīgā redzēsim baleta jaunāko, 2015. gada, iestudējumu. Tā horeogrāfes, režisores Marinas Kesleres interpretācijā Naudas gars ir kā balss ļaužu galvās, kas meklē attaisnojumus, kāpēc naudas nekad nav gana.

Igaunijas Nacionālās operas un baleta trupu mākslinieki priecēs ar Galā koncertu 28. februārī. Koncertā Rīgā igauņu solistiem pievienosies viens vai vairāki Latvijas mākslinieki, bet Tallinā – Latvijas Nacionālās operas Galā koncertā dzirdēsim LNO vadošos solistus gan klasiskajā opermūzikā, gan latviešu operu repertuārā.
Savukārt 1. martā Rīgā baudīsim igauņu mākslinieku sniegumu operā Kardijaks (Cardillac), kas ir pirmā daļa no komponista Paula Hindemita triloģijas par mākslinieka un sabiedrības attiecībām. Iestudējuma režisors ir soms Vilpu Kiljunens, kura rokrakstu mūsu publika jau iepazinusi operas Tanheizers iestudējumā Latvijas Nacionālajā operā.

27. februārī 11.00 Beletāžas zālē notiks Koncerts mazuļiem, kurā Igaunijas operas stīgu kvartets spēlēs pašiem mazākajiem klausītājiem (0-3 gadi) piemērotu mūziku īpaši pielāgotos apstākļos.

Tajā pašā laikā Latvijas Nacionālā opera un balets viesosies Igaunijas Nacionālajā operā, Tallinā, lai pasniegtu ziemeļu kaimiņiem savu dāvanu. 27. februāri skatītāji Tallinā varēs izbaudīt Latvijas Nacionālā baleta iestudējumu Šeherezāde un viņas stāsti Leo Mujica horeogrāfijā. Latvijas Nacionālās operas solistu un kora balsis ieskandinās Igaunijas opernamu svinīgā Galā koncertā 28. februārī. Tam sekos Džuzepes Verdi operas Nabuko viesizrāde 1. martā. Viesizrādēs Tallinā pie diriģenta pults būs Latvijas Nacionālās operas galvenais diriģents Mārtiņš Ozoliņš un Jānis Liepiņš.

Viens no 2018./2019. gada sezonas atklāšanas nozīmīgākajiem notikumiem būs Latvijas Nacionālās operas un baleta viesošanās Lietuvas Nacionālajā operas un baleta teātrī. Uz Viļņu tiks vesti trīs iestudējumi: režisora Aika Karapetjana vēlīnās gotikas estētikā veidotā Šarla Guno opera Fausts, Lielās Mūzikas balvas 2016 ieguvēja kategorijā Gada uzvedums; slovēņu horeogrāfa Edvarda Kluga laikmetīgais balets Pērs Gints ar Edvarda Grīga mūziku, kā arī komponista Jura Karlsona balets Karlsons lido... Aivara Leimaņa horeogrāfijā – Lielās Mūzikas balvas 2013 laureāts kategorijā Gada uzvedums. Viesizrādes 5., 6. un 7. oktobrī Lietuvas Nacionālajā operas un baleta teātrī uzstāsies gan LNOB mākslinieki, gan publikas iemīļoti viessolisti.

Īsi pirms tam - oktobra sākumā - Lietuvas Nacionālais operas un baleta teātris uz Latvijas Nacionālo operu vedīs ievērojamā vācu režisora Gintera Krēmera iestudēto Džuzepes Verdi operu Dons Karloss – skatuves darbu, kas bagāts negaidītiem teatrāliem risinājumiem. Baleta cienītāus priecēs divi intriģējoši Lietuvas Nacionālā baleta iestudējumi. Baleta Čurļonis (Čiurlionis) autori – komponists Ģiedrs Kuprevičs un poļu horeogrāfs Roberts Bondara – mēģinājuši pietuvoties ievērojamā lietuviešu komponista, mākslinieka Mikalojus Konstatntīna Čurļoņa cilvēciskajai būtībai. Savukārt itāļu horeogrāfa Mauro Bigonceti iestudētais balets Piafa (La Piaf) pieskaras leģendārās franču dīvas Edītes Piafas personībai. Lietuvas Nacionālā operas un baleta teātra viesizrādes Rīgā notiks 3., 4. un 5. oktobrī.

2018. gada maijā un jūnijā Tallinā un Viļņā notiks Igaunijas Nacionālās operas un Lietuvas Nacionālā operas un baleta teātra apmaiņas viesizrādes.

Biļetes uz Igaunijas Nacionālās operas viesizrādēm Rīgā var iegādāties LNO un “Biļešu Paradīzes” kasēs, kā arī internetā: www.bilesuparadize.lv.