Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:337, Did:0, useCase: 3


Skaņu simfonija iestudējuma „Kliedzēji” pirmizrādē Daugavpils teātrī

Redakcija
Redakcija

23. februārī Daugavpils teātrī notika pirmizrāde režisora Viestura Roziņa iestudējumam „Kliedzēji”, kurš veidots pēc Jāņa Klīdzēja romāna „Sniegi” motīviem. Radošā komanda nodēvējusi izrādi par poētisku jaunības vētru, kura savu neparasto skanējumu radusi komponista Jēkaba Nīmaņa radošajā redzējumā.

Psiholoģiskais romāns „Sniegi” (1963) ir viens no Jāņa Klīdzēja trimdā radītajiem darbiem, kurš daudziem varētu būt pazīstams pēc tā ekranizācijas - Jāņa Streiča filmas „Likteņdzirnas” (1997.g.). Tas vēsta par neparastu attiecību trijstūri starp neredzīgu meiteni Tāsīti, ar tuberkulozi sasirgušu zemnieku Eduku un muzikantu-klejotāju Ruduku.
Režisors Viesturs Roziņš stāsta, ka viņu vienmēr ir interesējusi dažādu maņu ietekme uz cilvēka pasaules uztveri un saskarsmi ar apkārtējiem, un šī tēma tika pētīta arī izrādē „Kliedzēji”. Lai labāk izprastu neredzīgo cilvēku ikdienu un pieredzi saskarsmē ar apkartējiem, aktieri kopā ar režisoru apmeklēja Neredzīgo biedrības Rehabilitācijas centru, kas, kā atzīmē Tāsītes lomas izpildītāja Milena Savkina, bija nenovērtējama pieredze:
„Tieši Neredzīgo biedrības Rehabilitācijas centrā es atradu savas varones prototipu – meiteni, kura kopš dzimšanas ir neredzīga, bet izstaro vārdos neaprakstāmu gaismu, labestību un siltumu. Viņa iedvesmoja mūs visus, un es uzskatu, ka par sasniegto rezultātu mums ir jāpateicas tieši viņai un šai pieredzei, ko guvām sarunās ar viņu.”
Lai arī Tāsītes acis ir zaudējušas spēju redzēt, tomēr viņa spēj saskatīt būtisko caur pieskārieniem, skaņām, smaržām un savu sirdi. Izrādē Tāsītes neparasto pasauli iepazīt var arī skatītāji - tā tiek atspoguļota, iesaistot visus izrādē spēlējošos aktierus, kuri pie reizes kļūst par viņas dzirdi un kā vienots organisms rada šo neparasto skaņu pasauli, pārceļot varoņus te uz mežu, te pilsētas ielās.

Aktrise Milena Savkina dalījās savās izjūtās pēc pirmizrādes: „Es vēl aizvien sapņos dzirdu manu kolēģu balsis, kuras nesteidz mani pamest. Vēl pirmo mēģinājumu laikā es centos neskatīties uz to, kā mani kolēģi lasa savu tekstu, centos visu uztvert tikai caur dzirdi. Trīs mēnešu darbs ar skaņu izjūtām, šķiet, ka tas paliks ar mani uz visu mūžu. Izjūtu milzīgu pateicību pret visu komandu, jo katrs izrādē iesaistītais ir neatņemama izrādes daļa, bet īpaši pateicos režisoram, jo šīs izrādes tapšanas procesā esmu daudz guvusi ne tikai profesionālā ziņā, bet arī personīgi. Es atklāju sevī bezgalīgus mīlestības un siltuma krājumus, ar kuriem tagad varu dalīties ar citiem.”

„Izrāde - meditācija, lūgšana, dziesma, dumpīgs dvēseles kliedziens un bikls čuksts... Par dzīvi un dzīvību tās bezgalīgajā spēkā un trauslumā. Par sāpēm un vientulību, par alkām un bailēm, par mīlestību un cerību. Tik patiesi, intīmi un smeldzīgi,” savos iespaidos dalījusies skatītāja Ginta.

Iestudējuma „Kliedzēji” dramatizējuma autore ir Ludmila Roziņa, scenogrāfs un kostīmu mākslinieks ir Valters Kristbergs, gaismu mākslinieks – Sergejs Vasiļjevs. Lomās: Milena Savkina (Tāsīte), Mihails Abramovs (Eduks), Agris Krapivņickis (Ruduks), Zanda Mankopa (Benalīna), Egils Viļumovs (Juris Kalvāns), Kristīne Veinšteina (Lolita). Izrāde ir latviešu valodā, paredzēta skatītājiem, kas vecāki par 16 gadiem.

Tuvākās izrādes – 3. un 16. martā plkst.18.00.
Biļetes - Daugavpils teātra kasē (654 26520), Biļešu paradīze kasēs un internetā Bilesuparadize.lv

Iestudējums tapis ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.