Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:154, Did:0, useCase: 3


Mūžībā aizgājusi Leļļu teātra ilggadējā skulptore Marga Austruma

Redakcija
Redakcija

Piektdien, 25. augustā no šīs pasaules atvadījusies Latvijas Leļļu teātra personība ar lielo burtu – ilggadējākā skulptore teātra vēsturē – Marga Austruma. Kaut arī sarežģītais tēla radīšanas process paliek noslēpts teātra darbnīcās, tieši skulptora darbs ir tas, kas katru leļļu teātra izrādi padara par unikālu mākslas darbu. Latvijas Leļļu teātra vairāk nekā 70 gadus ilgajā vēsturē teātrī strādājuši tikai 4 galvenie skulptori: Alberts Terpilovskis (1946-1950), Anna Nollendorfa (1950-1966), Marga Austruma (1966-2009) un Natālija Davidoviča (no 2009).

Marga teātrī sāka strādāt 1953. gadā, tikai 9 gadus pēc tā dibināšanas – sākotnēji kā butafore, bet no 1963. gada kā leļļu skulptore. 1966. viņa kļūst par teātra galveno skulptori un šo amatu atstāj tikai pēc 43 gadiem – 2009. gadā nododot savu vietu pašas apmācītajai jaunajai skulptorei Natālijai Davidovičai. Vairāk nekā 50 darba gados skulptore radījusi apmēram 3,5 tūkstošus leļļu galvu un masku, ar māksliniecisku precizitāti iezīmējot veidotajos tēlos gan tā raksturu, gan dzīves pieredzi.

Margas Austrumas radīto tēlu vidū ir varoņi no tādām slavenām Latvijas Leļļu teātra izrādēm kā “Lāčplēsis”, “Runčuks Punčuks”, “Velniņi”, “Makss un Morics”, “Šveiks”, “Šveiks frontē”, “Jums, vecāki”, “Klauns Loreti un smaids”, “Diega zīmes, Diega darbi”, “Dekamerons”, “Un atkal Pifs”, kā arī neskaitāmiem citiem iestudējumiem. Viņas īpašais talants un spēks visvairāk izpaudās tieši komiskajos un raksturtēlos.

Atvadīšanās no Margas Austrumas notiks 31. augustā pulksten 14.00 Krematorijas Lielajā zālē.