Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:154, Did:0, useCase: 3


Latvijas Leļļu teātris piedāvā izstādi "Mūžs kā pasakā – Margaritas Stārastes pasaule"

Redakcija
Redakcija

Gaidot pirmizrādi “Kas notiek Dižmežā?” Latvijas Leļļu teātris piedāvā izstādi "Mūžs kā pasakā – Margaritas Stārastes pasaule".

Margarita Stāraste un Latvijas Leļļu teātris

Margarita Stāraste savas bērnu grāmatas sāka rakstīt un ilustrēt 1942. gadā, un kopumā ir sarakstījusi 20 grāmatas. Starp populārākajiem darbiem minami "Balti tīri sniega vīri" (1942), "Ziemassvētku pasakas" (1943), "Zīļuks" (1961), "Pasaku ābece" (1969) un "Lācīša Rūcīša raibā diena" (1977). Viņas grāmatas tikušas tulkotas vairākās valodās, tai skaitā poļu, lietuviešu, angļu, vācu, krievu un japāņu. Stāraste ir apmēram 40 citu autoru grāmatu ilustratore un pēc viņas darbu motīviem tikušas uzņemtas vairākas animācijas filmas. Zīmīgi, ka savulaik Stāraste pati Latvijas Leļļu teātrī ir veidojusi dekorācijas savu darbu iestudējumiem „Pelēkais namiņš” un „Meža bērni”.

Līdz šim Latvijas Leļļu teātra repertuārā bijušas trīs izrādes, kas veidotas pēc Margaritas Stārastes darbu motīviem – 2002. gadā iestudētā “Pintiķu ciems” (režisore V. Blūzma), 2011. gadā „Rūķis – sveču lējējs” (režisore V. Blūzma) un „Ziemas pasaka” (režisors H. Paukšs) – viena no publikas iemīļotākajām Ziemassvētku izrādēm, kurā mīlīgais piparkūku vīriņš Kraukšķītis savus skatītājus Leļļu teātrī priecē jau kopš 2003. gada. Šajā sezonā teātra repertuāram pievienojas Stārastes pasakas “Kas notiek Dižmežā?” skatuves versija.
Ideja par šī darba iestudēšanu režisoram Mārim Koristinam radās 2014. gada sākumā, kad tika atzīmēta rakstnieces 100 dzimšanas diena. Godinot Stārastes piemiņu un apliecinot viņas pasakām piemītošo nemainīgo vērtību – vienkāršos, sirsnīgos sižetus, kā arī pamatuzstādījumu - labais vienmēr uzvar ļauno, Leļļu teātris savu repertuāru papildina ar jauku, pirmsskolas vecuma bērniem adresētu izrādi.

Izstāde

Izstādes pamatu veido Vēsmas Sūnas personīgā kolekcija: par Margaritu Stārasti un viņas daiļradi rūpīgi krātie materiāli vairāku gadu garumā. Savukārt izstādē redzamās lelles ir no Margaritas Stārastes pasaku iestudējumiem Latvijas Leļļu teātrī.

Vēsma Sūna ir ķīmijas un dabaszinību skolotāja Ziemeļvalstu ģimnāzijā, bet visu mūžu viņu pavada 1977. gadā Margaritas Stārastes ierakstītais novēlējums „Pasaku ābecē”: „Vēsmai - izlasīt daudz, daudz grāmatu un uzzīmēt daudz zīmējumu!” Bērnībā Vēsma viesojusies mākslinieces mājās un uzaugusi viņas pasaku varoņu ietekmē. Studiju gados pārskatot savus grāmatu plauktus, Vēsma secina, ka viņai ir daudz Margaritas Stārastes ilustrēto un sarakstīto grāmatu, savukārt mākslinieces oriģināldarbi vēl vairāk palielināja interesi par kolekcijas veidošanu. “Katram cilvēkam ir savi talanti un lietas, par kurām var runāt ar mirdzošām acīm. Es esmu pieaudzis bērns, kuram patīk stāstīt pasakas”, saka Vēsma.