Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:154, Did:0, useCase: 3


24. novembrī Leļļu teātra krievu trupā gaidāma iestudējuma „Smilšu pasaka” pirmizrāde

Redakcija
Redakcija

Krietni paplašinot leļļu teātra izteiksmes līdzekļus, smilšu animācijas tehnikā jaunu izrādi veido Leļļu teātra galvenā režisore Vija Blūzma. Iestudējuma nosaukums - „Smilšu pasaka”. Pirmizrāde gaidāma 24. novembrī plkst. 11:00 Mazajā zālē, un pagaidām iestudējums būs skatāms krievu valodā.

„Smilšu māksla un tās dažādās tehnikas mani uzrunājušas jau sen, bet īpaši pēdējā laikā, kad bērnu un pieaugušo vidū aktuāli kļuvuši gan dažādie smilšu mākslas veidi, gan terapija,” stāsta Vija Blūzma.

Izrāde vienlaikus būs eksperiments un uzdrīkstēšanās, jo, pretēji straujajam ritmam un milzu enerģētikai, ko bērniem sniedz mūsdienu tehnoloģijas, ieskaitot datorspēles un animācijas filmas, smilšu animācija bērnam ļauj saņemt citas emocijas – mieru un maigumu. Vienlaikus, strādājot pie iestudējuma, tiek meklēts zelta vidusceļš: nomierinošais smilšu zīmēšanas process bērnu auditoriju nedrīkstētu garlaikot - rezultātam jābūt pietiekoši ātram un uzrunai – dzīvai.

Tālab režisore uzsver: ja pieaugušajiem smilšu animācija šķiet maģiska, valdzinoša un ļoti aizraujoša, pagaidām ir noslēpums, kā tā uzrunās bērnus: „Mēs ļoti ceram, ka ar šo radošo procesu izdosies aizraut arī viņus!”

Idejas izrādes literārajam pamatam V. Blūzma smēlusies krievu portālā „Māmiņas pasakas”, kur jaunās māmiņas dalās pieredzē ar pašu izdomātajām pasakām. Tie ir īsi, vienkārši un bērniņam labi saprotami stāstiņi par visdažādākajām tēmām: drosmi, izpalīdzību, draudzību. Katrs no atainotajiem notikumiem mazulim nes konkrētu vēsti. Tā arī veidosies izrāde - kā nelielu notikumu virkne, kā vecāku saruna ar bērniem.

Smilšu animācijas tehnika ir gaistoša māksla, turklāt obligāts priekšnosacījums ir laba zīmēšanas prasme. Režisore ir gandarīta: Leļļu teātra aktieriem, kuri rokas uztrenējuši leļļu vadīšanā, tā piemīt. Netveramos smilšu tēlus uzburs Lilija Sūna, Jūlija Meščerjakova un Aleksandrs Jonovs, iestudējumu emocionāli bagātinās Raimonda Petrauska muzikālās improvizācijas.

Biļetes uz izrādi jau nopērkamas „Biļešu paradīzes” kasēs visā Latvijā, internetā un Latvijas Leļļu teātra kasē. Biļešu cenas: uz pirmizrādi - Ls 7, turpmāk - Ls 6.

Informāciju sagatavoja:
Ieviņa Ancena
Latvijas Leļļu teātra sabiedrisko attiecību vadītāja