Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:154, Did:0, useCase: 3


Leļļu teātrī top izrāde mazajiem „Brēmenes muzikanti”

Redakcija
Redakcija

Jau vairāk kā mēnesi režisors Ivars Lūsis strādā gandrīz ar visiem Leļļu teātra aktieriem. Mākslinieces Anitas Znutiņas-Šēves pārraudzībā top krāsainas maskas, četrās no kurām nepārprotami atpazīstami gailis, ēzelis, suns un kaķis. Leļļu teātris gatavojas „Brēmenes muzikantu” pirmizrādei 12.oktobrī.

Brāļu Grimmu pazīstamās pasakas varoņi - ēzelis, suns, kaķene un gailis dosies uz savu sapņu zemi Brēmeni, ceļojuma laikā viņus sagaidīs jauni notikumi un jauni šķēršļi, ko draugi kopīgiem spēkiem pārvarēs. Ass prāts, drosmīga sirds un dziesmas būs viņu pavadoņi ceļā caur pasaku mežu, kurā nāksies būt attapīgiem un bezbailīgiem. Vai draugi nokļūs Brēmenē un kļūs par ielu muzikantiem, varēs uzzināt tikai noskatoties izrādi...

Jaunā luga tiek iestudēta vienlaicīgi gan latviešu, gan krievu trupā. Izrādēs uz skatuves būs redzami gandrīz visi trupu aktieri, kā arī kāda lelle, kurai būs visai nozīmīga loma šajā stāstā. Iestudējumu scenogrāfijas un kostīmu autore ir teātra galvenā māksliniece Anita Znutiņa-Šēve, savukārt mūzikas autors – komponists Silvestrs Zemgals.

Strādājot pie „Brēmenes muzikantu” jauniestudējuma, Ivaram Lūsim ir iespēja realizēt paša radīto lugu uz teātra skatuves, jo tieši viņa darbs uzvarēja Leļļu teātra pērn rīkotajā lugu konkursā. Tas, ka vērtētāji to atzina par vispiemērotāko iestudēšanai, nav brīnums, jo, kā izrādās, Lūsis bērnu auditorijai pievērsies jau daudzkārt.
Liepājas teātrī, Liepājas Leļļu teātrī, kā arī Valmieras teātrī viņš savulaik iestudējis tādas lugas kā „Brālītis un Karlsons”, „Bruņurupucis Brunis”, „Sniegbaltītes skola”, „Kaķīša dzirnaviņas”, „Pelnrušķīte” u.c. Tiesa šī ir pirmā reize, kad Lūsis sevī iemieso gan lugas autoru, gan režisoru, kas nebūt neesot viegli. „Iestudējot izrādi, režisora skatījumā bieži vien daudz kas jālabo, bet autoram vienmēr ir grūti atteikties no savām sākotnējām idejām. Režisors nonāk pretrunās ar autoru. Es pašlaik esmu abās lomās vienlaicīgi...”, atzīst Lūsis.

Savā režisora vīzijā par lugu, Lūsis norāda, ka: „Šīs izrādes galvenais uzdevums ir lauzt stereotipu par Brāļu Grimmu pasakas traktējumu padomju laikā tapušajai krievu multfilmai ar tādu pašu nosaukumu. Vēlme ir parādīt, ka redzējums uz lietām var būt dažāds un, ka Brēmenes muzikantu slavenā ceļa dziesma var skanēt arī daudz savādāk. Izrādē būs pilnīgi jauni teksti, pilnīgi jauna oriģinālmūzika, kā arī pilnīgi jauni varoņi”.
Abas pirmizrādes – gan latviešu, gan krievu trupā – notiks 12.oktobrī pl.11:00 un pl.14:00.

Informāciju sagatavoja:
Anda Dzenīte
Latvijas Leļļu teātra sabiedrisko attiecību vadītāja