Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:154, Did:0, useCase: 3


Latvijas Leļļu teātris sāk jauno sezonu

Redakcija
Redakcija

Šodien, 7. augustā, no vasaras atvaļinājuma atgriezās Latvijas Leļļu teātra kolektīvs, lai sāktu gatavošanos jaunajai, 68. sezonai.

Jaunu skatuves dēļu un krāsu smarža

Sezonas svinīgā atklāšana šodien vispirms notika uz Leļļu teātra skatuves, kas vasarā tikusi pie nepacietīgi gaidītā jaunā seguma. Savukārt vecās skatuves dēļi pēc uzticīgas kalpošanas 22 gadu garumā nu pārtapuši suvenīros, kas sezonas atklāšanas ceremonijā tika pasniegti ikvienam teātra darbiniekam.
Pārkāpjot Leļļu teātra slieksni, lielie un mazie skatītāji varēs novērtēt arī pārtapsētos Lielās zāles krēslus, savukārt gan publiku, gan teātra personālu iepriecinās arī teātra foajē remonts, kas telpai piešķīris košus, jauneklīgus akcentus. Iecerētie teātra labiekārtošanas pasākumi tiks turpināti visas sezonas gaitā.
Pēc Leļļu teātra direktora Viļņa Beķera svinīgās uzrunas un kopīgas fotografēšanās teātra kolektīvs devās ekskursijā uz Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeju, kur aplūkoja pasaulslavenā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kolekcijas izstādi „Jūgendstila mode”, guva muzikālu veldzi, ieklausoties arfistes Ievas Šablovskas un saksofonista Ainara Šablovska sniegumā, un uz sezonas veiksmi iemalkoja šampanieti.

Jaunajā sezonā – 13 pirmizrādes!

2012. / 2013. gada sezonu Latvijas Leļļu teātris plānojis papildināt ar 13 jaunām izrādēm – 8 latviešu un 4 krievu trupā. Iestudējumus veidos gan teātra štata režisori Vija Blūzma un Māris Koristins, gan viesrežisori: Plamens Dipčikovs, Valdis Pavlovskis, Ģirts Šolis, Valters Sīlis un Ivars Lūsis.

Jau otro gadu pēc kārtas Latvijas Leļļu teātra jaunās sezonas iestudējumu virkni atklās bulgāru izcelsmes spāņu režisora Plamena Dipčikova iestudētā izrāde, šoreiz - populārā bulgāru bērnu dramaturga Valeri Petrova (īstajā vārdā - Valeri Nisim Mevoraha) luga „PUK” (izrādes pagaidu nosaukums latviski - „Lilī un brīnumpērle”), kas plaši pazīstama daudzu valstu bērniem. Iestudējums, būdams adresēts bērniem vecumā no 3 līdz 10 gadiem, tiks veidots gan latviešu, gan krievu trupā; pirmizrāde gaidāma 3. novembrī.

„Iestudējot šo lugu, vēlos pievērst uzmanību sociālajiem aspektiem personības formēšanas procesā bērna agrīnajā vecumā: ar ko draudzēties, kā palikt uzticīgam pašam sev, kā izvairīties no nevēlamas ietekmes, saglabājot dvēseliskumu. Tātad – tas būs saviļņojošs stāsts par sirds skaidrību, spēku un labsirdību,” izrādes pamattēmu atklāj režisors Plamens Dipčikovs.

Tieši šajā dienā - 3. novembrī – skatītājus gaida vēl viena pirmizrāde, jo ar vācu rakstnieka Ēriha Kestnera populārās grāmatiņas „Divas Lotiņas” dramatizējumu debiju Leļļu teātrī piedzīvos režisors Ģirts Šolis. Izrādē darbosies trīs lieliski latviešu trupas aktieri – Santa Didžus, Audra Pētersone un Valdis Vanags.
Savukārt 24. novembrī pirmizrāde paredzēta atraktīvam un neparastam projektam, kurā tiks izmantota smilšu animācija. Režisores Vijas Blūzmas veidotās izrādes nosaukums laika gaitā tiks precizēts.

Ziemassvētku laikā gaidāmas gan vairākas pirmizrādes, gan izrāžu atjaunojumi.

Iedvesmojies no meistarklasēs Sanktpēterburgā gūtajām zināšanām, īpašu izrādi Ziemassvētkiem gatavos aktieris un režisors Edgars Kaufelds. Tajā darbosies Dana Lāce un Daumants Švampe, un pirmizrāde paredzēta 8. decembrī (arī šīs izrādes nosaukums tiks precizēts).

Īstu ziemas prieku mazajiem un lielajiem skatītājiem sniegs režisora Māra Koristina iestudējums „Sniega cilvēciņi” krievu trupā. Pirmizrāde plānota 12. decembrī.

Savukārt latviešu trupā tiks atjaunoti vairāki Ziemassvētku noskaņām caurausti iestudējumi: „Rūķīši un mežavecis”, „Rūķis – sveču lējējs”, „Sniega karaliene” un „Ziemas pasaka”.

Pirmizrāžu bums turpināsies pavasarī.

8. martā Lielajā zālē pirmizrādi latviešu trupā piedzīvos pēc zviedru rakstnieces Astridas Lindgrēnes darba motīviem veidotā izrāde „Ronja – laupītāja meita”. Tas būs klasisks stāsts par vērtībām, attiecībām un mīlestību. Izrādes režisors Valdis Pavlovskis uzsver, ka šī vēstījuma arhetips meklējams arī mūžīgajā stāstā par Romeo un Džuljetu un jau šobrīd atklāj, ka izrādē būs daudz leļļu, masku un pārvērtību. Iestudējuma kvalitātes vārdā tā tapšanā iesaistīti Latvijas teātru talantīgākie mākslinieki: tērpu māksliniece Ilze Vītoliņa, scenogrāfs Kristaps Skulte un mūzikas autors Kristaps Krievkalns.

Martā latviešu trupā pie skatītājiem nāks arī populārās bērnu grāmatiņas „Sandalīte trakulīte” skatuves versija Vijas Blūzmas dramatizējumā, bet krievu valodā režisors Māris Koroistins veidos izrādi „Kā zaķis taisnību meklēja”.

Savukārt maijā latviešu trupā sagaidīsim divas pirmizrādes, kuras veidos Leļļu teātra skatītājam jau labi pazīstami viesrežisori.

Maija sākumā - pirmizrāde Valtera Sīļa iestudējumam „Sarkangalvīte un vilks”, bet maija otrajā pusē latviešu teātra ūdeņus saviļņot sola Ivara Lūša vērienīgā izrāde „Pavasara atmoda”, kurā tiks iesaistītas abas Latvijas Leļļu teātra trupas. 1901. gadā sacerētās lugas autors ir Franks Vedekinds, un, kaut arī darbība notiek Vācijā, stāsts tikpat labi varētu risināties arī Latvijā, jo skarta mūžsenā vecāku un bērnu attiecību tēma, pusaudžu seksuālā atmoda: tas ir romantisks, smeldzīgs un vienlaikus asprātīgs vēstījums. Pēc iestudējuma „Neaiztiec mani!” pagājušajā sezonā šī būs jau otrā I. Lūša veidotā izrāde Leļļu teātrī: atkal bez lellēm un adresēta bērniem, kuri vecāki par 10 gadiem.

2012. / 2013. gada sezonas jauniestudējumu virknei jūnija sākumā punktu liks Vijas Blūzmas veidotā izrāde „Septiņi kazlēni un vilks”. Populāro stāstiņu skatuves versijā varēs baudīt krievu valodā.

Uz teātri – jau šonedēļ!

Lai gan līdz pirmizrādēm vēl laiciņš jāpagaida, jau šonedēļ Leļļu teātris uzsāk sezonu ar skatītāju iemīļotajām izrādēm: tās sāksies 11. augustā, kad latviešu trupā būs iespējams noskatīties Leļļu teātra zelta fonda izrādi „Un atkal Pifs...” (plkst. 11:00), kā arī „Joka pēc alfabēts” (plkst. 15:00) – pagājušās sezonas labāko izrādi skatītāju vērtējumā. Jāatgādina, ka, respektējot skatītāju interesi, Leļļu teātra pamatrepertuārs līdz pat sezonas noslēgumam tika papildināts ar veselām 10 „Joka pēc alfabēts” papildizrādēm! Augustā šī izrāde būs skatāma trīs reizes: 11., 18. un 24. augustā.

Savukārt krievu trupā 11. augustā būs skatāma izrāde „Brīnumrācenis” (plkst. 11:00) un „Dakteris Aikāsāp” (plkst. 15:00).

Kopumā augustā un septembrī Leļļu teātra repertuārā iekļautas skatītāju iecienītākās izrādes – gan tās, kuras pirmizrādi piedzīvojušas pagājušajā sezonā, gan tās, kuras izturējušas laika pārbaudi un kļuvušas par publikas favorītēm.

Biļetes uz izrādēm nopērkamas Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās, internetā, kā arī Latvijas Leļļu teātra kasē, kas darbu jau atsākusi ierastajā laikā: darbdienās no plkst. 10:00 līdz 18:00, bet brīvdienās – no plkst. 10:00 līdz 17:00. Izrāžu dienās biļetes iespējams iegādāties līdz vakara izrādes sākumam.

Viesizrādes reģionos turpināsies

Tāpat kā līdz šim, arī šosezon Latvijas Leļļu teātris turpinās doties uz Latvijas reģioniem, jo viena no Leļļu teātra (LLT) pamatfunkcijām ir piedāvāt savas izrādes ne tikai Rīgas skatītājiem, bet arī reģionos dzīvojošajiem. Tāpēc LLT plānos iekļauta izbraukumu organizēšanas programma, kas ļauj divas reizes sezonā (pavasarī un rudenī) apciemot Latvijas tālākās pilsētas ar kādu no leļļu izrādēm.

2012./2013. gada sezonas sākumā Latvijas Leļļu teātris plāno iepriecināt bērnus 11 dažādās Latvijas pilsētās: Madonā, Līvānos, Degumniekos, Krustpilī, Ilūkstē, Gulbenē, Lizumā, Mazsalacā, Viesītē, Rugājos un Žīguros. Šoreiz par viesizrādi jeb izbraukuma izrādi izvēlēta LLT režisora Māra Koristina iestudējums „Lācītis sirsniņā".
Viesizrādes notiks novembrī; konkrēti datumi tiks precizēti augustā un septembrī, kad gan Latvijas Leļļu teātris, gan reģionu kultūras nami apzināsies savu noslogotību un iespējamos reālos datumus. Jau šobrīd ar visām viesizrāžu vietām ir noslēgta vienošanās par izbraukumu izrāžu uzņemšanu. Ar Valsts Kultūrkapitāla fonda piešķirto finansējumu tiks nosegti dekorāciju pielāgošanas, kā arī degvielas izdevumi.

Ar informāciju par šīs sezonas jaunumiem, repertuāru, biļešu cenām, atlaidēm u.c. var iepazīties teātra mājaslapā Latvijas Leļļu teātris - Prieks, no kura... vai zvanot teātra administrācijai – 67285418.

Informāciju sagatavoja:
Ieviņa Ancena
Latvijas Leļļu teātra sabiedrisko attiecību vadītāja