Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:154, Did:0, useCase: 3


Kārļa Vērdiņa “Dilles tante” uzsāk radošo dzīvi Latvijas Leļļu teātrī

Redakcija
Redakcija

11. oktobrī Latvijas Leļļu teātrī pirmizrādi piedzīvos Kārļa Vērdiņa poēmas “Dilles tante” (Liels un mazs) skatuves versija, ko režisora Edgara Kaufelda vadībā veidojusi radošā komanda mākslinieces Rebekas Lukošus, scenogrāfa Kristapa Kramiņa, mūzikas autora Jēkaba Nīmaņa, gaismu mākslinieka Ulda Andersona un divu talantīgu aktieru – Danas Avotiņas-Lāces un Artūra Putniņa – sastāvā.

Edgars Kaufelds ir Latvijas Leļļu teātra aktieris un režisors, kura darbība lielā mērā koncentrēta mūsdienu oriģinālliteratūras virzienā, ar panākumiem iestudējot izrādes pirmsskolas un skolas vecuma bērniem. Viņa pēdējā izrāde – šausmenīte “Puscilvēki” (Linda Rudene, 2019) – nominēta Spēlmaņu nakts balvai 2019/2020 kā Gada izrāde bērniem. Edgara Kaufelda iestudēto izrāžu klāstā atrodami arī iestudējumi “Vecmāmiņas pasakas” (2019), “Kaiju karalienes noslēpums” (Rūta Briede, 2018), “Bruņinieks, kuram sāpēja zobi” (Sergejs Timofejevs, 2017), “Jūlijonkuliņa Ziemassvētki 2” (2016), “Jūlijonkuliņa Ziemassvētki 1” (2015), “Makss un Morics” (Vilhelms Bušs, 2014) un citas.

Dilles tante nav parasta tante. Viņa sevi uzskata par lielisku dzejnieci, bet diemžēl viņas talantu neviens nenovērtē. Dilles tante burtiski katru dienu raujas rakstīt un rakstīt jaunus pantus. Galu galā pantu ir sakrājies daudz, un viņa neatlaidīgi cenšas kādu aplaimot ar savu brīnumaino daiļradi, bet nevienam viņas miesta iedzīvotājam nez kādēļ viņas panti nepatīk. Vēl trakāk. Viņi izvairās no Dilles tantes, ignorē, dzen viņu prom, pat izsauc policiju. Vai šis stāsts beigsies tik bēdīgi? Vai tiešām neviens viņas pantus pat neizlasīs? Vai Dilles tantes radošās izpausmes paliks nenovērtētas?

Iestudējot Kārļa Vērdiņa poēmu, režisors kā izpētes un sarunu tematu izvēlējies radošumu un tā uztveri sabiedrībā: “Veidojot izrādi, daudz domājām par mākslinieciskajām izpausmēm un tām nepieciešamo sabiedrības novērtējumu. Vai arī šobrīd mākslā eksistē kanoni, nosakot, kas ir labs vai kas ir slikts? Vai atšķirīgās pašizpausmes tiek novērtētas, un tām ir savs cienītājs? Vai radošums vispār var būt nosodāms? Šo poēmu izspēlējam, akcentējot radošās izpausmes, saglabājot klātesošo radīšanas brīdi. Dilles tantes ekstravagantā darbība rosinās arī skatītājam būt radošākam un patiesākam savās domās un izpausmēs,” stāsta Edgars Kaufelds.

Izrāde no 11. oktobra būs skatāma Latvijas Leļļu teātra Lielajā zālē. Biļetes nopērkamas visās Biļešu paradīzes kasēs un internetā. Tuvākās izrāde – 11. oktobrī 11.00 un 14.00, 6. novembrī 18.30. Vairāk informācijas teātra mājaslapā – Latvijas Leļļu teātris