Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:154, Did:0, useCase: 3


Latvijas Leļļu teātra izrādes „Pepija Garzeķe” titullomā debitēs Vita Baļčunaite

Redakcija
Redakcija

Sestdien, 15. septembrī, Latvijas Leļļu teātra izrādes „Pepija Garzeķe” titullomā debitēs populārā aktrise un TV seja Vita Baļčunaite.

Lai gan izrādes galvenā varone apgalvo, ka nekad negribot izaugt liela, dzīvē, par laimi, notiek citādi: kamēr trakulīgā, sasodīti labsirdīgā dumpiniece Pepija jeb Latvijas Leļļu teātra aizvadītās sezonas labākā aktrise skatītāju vērtējumā Baiba Geķe gatavojas vissvarīgākajai lomai pasaulē – proti, māmiņas lomai, šosezon izrādes „Pepija Garzeķe” titullomā redzēsim Vitu Baļčunaiti.

Viņai šī debija pēc krietna laika nozīmē atgriešanos Latvijas Leļļu teātrī, kurā Vita jūtas kā mājās: „Vienmēr esmu teikusi, ka Leļļu teātris – tā ir kā mana ģimene, kurai kopš seniem laikiem pieder krietna manas sirds un emociju daļa. Te jūtos kā uz gaišas, siltas saliņas, jo šeit strādā cilvēki, kas ar patiesu aizrautību un mīlestību dara to, kas sirdij vistuvākais, tādējādi padarot gaišāku arī pasauli kopumā.”

Savulaik Leļļu teātrī Vita Baļčunaite spēlējusi jaukas lomas izrādēs „Brālītis un Karlsons, kas dzīvo uz jumta”, „Kurš no mums ir sapinies”, „Karmena. Sievietes versija”, „Eņģeļu pasaka” un citās.

Tomēr Pepijai viņas dzīvē ir īpaša loma, un ne jau tikai tāpēc, ka Astridas Lindgrēnes stāsts par amizanto sarkanmati ir viena no Vitas mīļākajām bērnības grāmatām.

„Kad sāku mācīties Latvijas Kultūras akadēmijas Pētera Krilova un Annas Eižvertiņas dramatiskās aktiermeistarības kursā, otrajā mācību gadā sāku strādāt par pasākumu vadītāju bērniem. Un pašā pirmajā projektā, kuru vadīju, iejutos Pepijas lomā! Turklāt Ventspilī, uz lielās skatuves. Laikam jau tā bija tik jauka veiksme, ka pēcāk vienas dienas laikā vajadzēja „ielēkt” Pepijas lomā režisores Ditas Balčus iestudējumā neatkarīgajā teātrī „Kabata”, un tagad esmu šeit – Leļļu teātrī!”

Arī citādi Vitai esot daudz kopīga ar Pepiju: viņai ļoti patīk dzīvnieki, viņa ne acu galā necieš liekulību un ciena patiesu draudzību. Turklāt vienmēr esot gatava ēverģēlībām: „Dulla es esmu – gluži kā Pepija,” smej Vita Baļčunaite. Un vēl viņa ir pārliecināta: neatkarīgi no iestudējuma un interpretācijas, Pepijas būtība, tāpat kā Lindgrēnes sirsnīgā stāsta pamatvēstījums, nemainās.

Profesionālā dzīve populāro aktrisi šobrīd lutina ar plašu darbības spektru: vairākus gadus Vita Baļčunaite ir raidījuma „Mans mīļais draugs” vadītāja telekompānijā LNT, atrodas visdažādāko izklaides un sabiedrisko pasākumu priekšgalā un veido spilgtas lomas dramatisko teātru izrādēs. Atgriešanās Leļļu teātrī viņai nozīmē ciešu sadarbību ar bērnu auditoriju: „Bērni ir atvērti pasaulei, viņi tver lietas šeit un tagad, viņi ir dabiski - to allaž esmu novērtējusi. Pieaugušais skatītājs ne vienmēr uzreiz paudīs savu patieso viedokli, bet bērnu un pusaudžu publika uzreiz liek manīt - esi vai neesi piesaistījis tās uzmanību. Ir jauki, ja ikviens, neskatoties uz saviem gada skaitļiem pasē, spējam saglabāt šo mazuli sevī.”

Pusaudžu auditorijai adresētais iestudējums, kas pirmizrādi piedzīvoja 2010. gada novembrī, ir nebijis gadījums Leļļu teātrī – proti, tajā skan īsta, dzīva mūzika pankroka stilā, kuru spēlē un kopā ar galvenajiem varoņiem dzied izrādes „sikspārņi” – rokgrupa, kuru īpaši šim projektam nodibinājuši Leļļu teātra muzikālie puiši: aktieris Anrijs Sirmais (grupā spēlē ritma ģitāru), skaņu operators Andris Rūdis (basģitāra), skatuves meistars Normans Bārbals (sitaminstrumenti), kā arī Aivars Vaišļa (solo ģitāra) un Normunds Zālamans (solo ģitāra).

Mūzikas autors ir Pjotrs Kšištofs Klimeks - viens no šobrīd populārākajiem Polijas teātra komponistiem, kuru ar izrādes režisoru un dziesmu tekstu autoru Valdi Pavlovski saista radoša draudzība vairāku gadu garumā. Der atgādināt, ka šā gada februārī klajā nāca šīs izrādes mūzikas albums.

Krāšņā iestudējuma tērpu un leļļu māksliniece ir Ilze Vītoliņa, scenogrāfe - Anita Znutiņa-Šēve.

Savukārt kopā ar Vitu Baļčunaiti uz skatuves redzēsim Liliju Sūnu, Edgaru Kaufeldu, Lienīti Osipovu, Artūru Putniņu, Daumantu Švampi, Miķeli Žideļūnu, Valdi Vanagu, Santu Didžus un Danu Lāci.

Tuvākās izrādes: sestdien, 15. septembrī, plkst. 11:00 un svētdien, 7. oktobrī, plkst. 15:00.

Biļetes nopērkamas Latvijas Leļļu teātra kasē, visās „Biļešu Paradīzes” tirdzniecības vietās, kā arī internetā. Biļešu cena – Ls 3-8.

Informāciju sagatavoja:
Ieviņa Ancena
Latvijas Leļļu teātra sabiedrisko attiecību vadītāja