Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:382, Did:0, useCase: 3


Daugavpils teātrī pirmizrāde - „Īsa pamācība mīlēšanā”

Redakcija
Redakcija

23. oktobrī Daugavpils teātrī, atklājot jauno sezonu, pirmizrādi piedzīvoja muzikāli dinamiska izrāde, Rūdolfa Blaumaņa garadarbs „Īsa pamācība mīlēšanā”. Jauniestudējums ar maestro Raimonda Paula mūziku, Oļega Šapošņikova režijā, scenogrāfa Kristapa Skultes un modes mākslinieka Dāvida vizuālajā noformējumā.

Rūdolfa Blaumaņa „Īsa pamācība mīlēšanā” pēdējo reizi iestudēta 70. gados Dailes teātrī, tagad, pēc 40 gadiem, Daugavpils teātrī. Iestudējuma idejas iniciatori - paši Daugavpils teātra aktieri, un kā uzsver režisors Oļegs Šapošņikovs: „Rūdolfa Blaumaņa „Īsai pamācībai mīlēšanā”gluži kā „Skroderdienām Silmačos” ir sava loma Latvijas teātra mākslā, un šis uzvedums Daugavpils teātrī, jau tagad, droši ir saucams par vērienīgāko šajā sezonā.” Izrādes tapšanā tika pieaicināti vairāki profesionāļi, jau iepriekš minētie mākslinieki - Dāvids (Romans Andrejevs) un Kristaps Skulte, mūzikas aranžētājs no Vācijas Hermanis Rigmants, viesaktieri - Ineta Radčenko, Laura Atelsone un Jānis Kirmuška, bet par vokālā snieguma kvalitāti rūpējās LNO soliste Ilona Bagele. Jānis Kirmuška, izrādē teicēja lomā, stāsta: „Ir ļoti patīkami sastrādāties ar Daugavpils teātra komandu - pirmkārt, ir režisors, kurš zina, ko grib un kā to panākt, un lieliski kolēģi - tik atsaucīgi aktieri nav nekur!” Ilzes lomas atveidotāja Laura Atelsone (M.Gruzdova aktieru kursa absolvente), pievienojoties Jānim piebilst, ka šī ir bijusi neatsverama pieredze, un kā jaunajai aktrisei tas ir labs sākums turpmākajai karjerai.

„Īsa pamācība mīlēšanā” Daugavpils teātrī ir ne tik tradicionāla un paredzama, kā varētu šķist. Izrāde - ar „huligāniskiem gājieniem” gan tērpos gan mūzikā, pārsteigumiem un knifiem, visam cauri vijot domu par latviešiem kā tautu ar savu raksturu. Neizpaliek arī humora dzirksts, jo kā uzsver aktrise Kristīne Veinšteina: „Šī būs tā reizi, kad mēs latvieši verēsim pasmieties paši par sevi, tā labestīgi un sirsnīgi.” Radošā komanda atzīmē, ka jauniestudējums, galvenokārt, ir domāts priekam, tādēļ skatītāji tiek mīļi aicināti uz izrādēm, lai kopā gūtu pozitīvas emocijas un atpūstos.

Rūdolfs Blaumanis, Raimonds Pauls
ĪSA PAMĀCĪBA MĪLĒŠANĀ
Tautas komēdija ar Latvijas zelta fonda šlāgerdziesmām
Režisors - O. Šapošņikovs, scenogrāfs - K. Skulte, kostīmu mākslinieks - Dāvids (R. Andrejevs), horeogrāfe - I.Saveļjeva, gaismu mākslinieks - S.Vasiļjevs, vokālā repetitore - I. Bagele, mūzikas aranžējumi - H. Rigmants (Vācija).
Lomās: J. Kirmuška, M. Korsiets, I. Brakovskis, A. Krastiņa, M. Korkliša, I. Radčenko,
K. Veinšteina, L. Ivanova, L. Atelsone, R. Gailums, J. Losevs, E. Viļumovs.

Darbība notiek laukos, kur Viļņu Jānis izmisīgi meklē sev dzīvesbiedri. Pretendentes ir dažādas - skaistas, čaklas un krietnas, bet, kad tu pienāc pavisam tuvu klāt, mani, ka nav vis tā, kā ļaudis runā. Šādās reizēs lieti noder viltība, caur ko tad ar var atrast to īsto un vienīgo.

Tuvākās izrādes - 9. novembrī 17.00 un 21. novembrī 18.30.
Biļetes - Daugavpils teātra kasē (654 26520) un internetā Biļešu Paradīze
Vairāk - daugavpilsteatris.lv