Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:382, Did:0, useCase: 3


Daugavpils teātrī pirmizrāde „Svešie svētki”

Redakcija
Redakcija

Daugavpils teātrī pirmizrāde „Svešie svētki”
Foto: Džeina Saulīte

17. aprīlī Daugavpils teātrī pirmizrādi piedzīvojis latviešu dramaturģes Agneses Rutkēvičas stāstu dramatizējums un iestudējums „Svešie svētki” Paulas Pļavnieces režijā. Traģikomiskie stāsti, kas izrādē apvienoti pēc tematikas, ir par cilvēkiem, kas dzīvo starp mums, atklājot cilvēka dvēseles problēmas un iekšējās vientulības tēmu.

Iestudējums „Svešie svētki” var tikt uzskatīts par turpinājumu tendencei, kas arvien vairāk iezīmējas Daugavpils teātra repertuārā un kas aizsākta tādās izrādēs kā A. Čehova „Kaija”, S. Mrožeka „Emigranti”, L. Gundara „Dabaseibys pūddarneica” utt., proti, kad izrāde vedina skatīties uz dzīvi traģikomiski – pirms raudāt, pasmieties.
Šo izrādi veidojušas jaunās teātra profesionāles – režisore P. Pļavniece, rakstniece un dramaturģe A. Rutkēviča un scenogrāfe D. Sloka. A. Rutkēviča līdz šim iesaistījusies visos savu darbu iestudēšanas procesos no sākuma līdz beigām, un arī iestudējums Daugavpils teātrī nav bijis izņēmums. Izrādes režisore P. Pļavniece uzsver, ka viņai ir ārkārtīgi svarīgs visas radošās komandas kopdarbs, un arī attiecībā uz šo izrādi var teikt, ka ikvienam šīs izrādes tapšanā iesaistītajam ir bijis liels pienesums. Režisore atklāj, ka autore ļoti palīdzējusi pašā procesā, dramatizējot savus stāstus, daudz ticis diskutēts, reizēm kaut kas stāstos mainīts, pārrakstīts, tā, lai aktieriem ir emocionālais komforts, atveidojot savu lomu. Par scenogrāfiju un kostīmiem izrādei gādājusi D. Sloka, ar kuru Daugavpils teātrim jau izveidojusies veiksmīga sadarbība tādos iestudējumos kā „Tumšās alejas”, „Viss ir viņa”, „Valentīna diena”.

Izrādē „Svešie svētki” tiek akcentēta atsvešinātības un vientulības tematika - tā vientulības izjūta, kura mūs pavada visu mūžu, esot gan vienatnē, gan pūlī. Arī, esot sabiedrībā, cilvēks var justies vientuļš – viens ar savām jūtām, emocijām un domām. Izrādes veidotāji akcentē: „Cilvēks var nodzīvot viens daudzus gadus un būt laimīgs. Divi cilvēki var nodzīvot kopā daudzus gadus un kādu dienu atskārst, ka ir pilnīgi svešinieki.”

Tā ir izrāde, kura uzdod jautājumus katram skatītājam un kas mudina atrast laiku, lai pajautātu otram, kā viņš patiesi jūtas.

Tuvākā izrāde – 09. maijā plkst. 17.00.

Biļetes - Daugavpils teātra kasē (654 26520) un internetā www.bilesuparadize.lv.

Izrāde tapusi ar VKKF finansiālu atbalstu.