Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:382, Did:0, useCase: 3


Latvijas Nacionālajā teātrī varēs noskatīties Latgales kongresa simtgadei veltītu iestudējumu „Nūgrymušõ pile”

Redakcija
Redakcija

15. maijā Latvijas Nacionālajā teātrī varēs noskatīties Daugavpils teātra viesizrādi „Nūgrymušõ pile”, kura veltīta Latgales kongresa simtgadei. Franča Trasuna luga, Kārļa Lāča mūzika, Agra Daņiļeviča horeogrāfija, Oļega Šapošņikova režijā vainagojusies muzikālā izrādē latgaliešu valodā, kurai radošā komanda devusi apakšnosaukumu Lūgšana par Latviju.

Francis Trasuns, kurš bija viens no Latvijas apvienošanās idejas iniciatoriem, ir šīs lugas autors. Viņš allaž ir uzsvēris, ka nekad nav gribējis kļūt par rakstnieku, bet šo darbu ir darījis kā pienākumu, lai kalpotu latgaliešu literatūrai.Gadiem ilgi par šo lugu bija piemirsts, un tagad, gandrīz pēc simts gadiem, tauta atkal tiks uzrunāta Franča Trasuna vārdiem.Skatītāji tiek aicināti aizdomāties par to,kādi bija latviešu tautas sapņitoreiz un vai kas ir mainījies šo gadu laikā.
Izrāde vēsta par kādu pili, kurā visi kādreiz dzīvoja laimē un pārticībā. Ar laiku pils iedzīvotāji tā pieraduši pie bagātības, ka pārstājuši cienīt dienišķo maizi, darbu un gadu gaitā izveidotās tradīcijas, tāpēc tā nogrima. Bet tā augšāmcelsies, ja atradīsies cilvēks, kurš garīgās vērtības godās augstāk par materiālajām un būs gatavs vest savus tautiešus cīņā par šo zaudēto laimīgo zemi. Radošā komanda tic, ka Trasuns par laimīgo zemi ir uzskatījis Latviju.
Komponists Kārlis Lācis atzinis, ka darbs pie šīs izrādes ir pirmais, kurā viņš sacerēja mūziku tekstiem latgaliešu valodā. Turklāt komponists piebilda, ka dažas no dziesmām, kuras ir paredzētas korim, varētu būt vienas no labākajām, kas viņam izdevušās.
Savukārtdeju studijas „Dzirnas” vadītājs un horeogrāfs Agris Daņiļevičs, kuram šī ir pirmā sadarbība ar Daugavpils teātri neslēpj savu prieku par dalību šajā izrādē: „Es priecājos, ka tagad esmu šeit. Šī izrāde var tikt iestudēta tikai Latgalē, kur ir tādi cilvēki, tāda mentalitāte, jāsaka, tāds asiņu, emociju, raksturu un temperamentu kokteilis cilvēkos, kas padara to par unikālu vietu Latvijā. Tāpēc man liekas, ka tas, kas notiek uz skatuves, ir neatkārtojami!”
Kostīmus un scenogrāfiju veidoja mākslinieces Inga Bermaka Apaiha un Agnese Leilande. Izrādē piedalās Daugavpils teātra aktieri un dejotāju trupa, koris „Daugava” Jevgeņija Ustinskova vadībā un viesmākslinieki Jānis Jarāns un Jurijs Djakonovs.
Biļetes - Biļešu paradīzes kasēs visā Latvijā un internetā www.bilesuparadize.lv.

Viesizrāde Latvijas Nacionālajā teātrī tiek realizēta ar Latgales reģiona attīstības aģentūras, Valsts kultūrkapitālfonda un A/S Latvijas valsts meži finansiālu atbalstu.