Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:152, Did:0, useCase: 3


Stūra mājā skatāma izrāde par Gēbelsa sievas dzīvi – „Nakts pēc kāzām”

Redakcija
Redakcija

Stūra mājā skatāma izrāde par Gēbelsa sievas dzīvi – „Nakts pēc kāzām”
Jēkabs Jančevskis un Kārlis Tols

70 gadus pēc pretrunīgi vērtētās un Nacistiskās Vācijas propagandas ministra Jozefa Gēbelsa sievas Magdas Gēbelsas pašnāvības 1.maijā Stūra mājā pirmizrādi piedzīvos Latvijas Kultūras akadēmijas Dramatiskā teātra aktiera mākslas pēdējā kursa studenta Kārļa Tola monoizrāde „Nakts pēc kāzām”.

Izrāde balstīta uz poļu rakstnieka Leona Januša Višņevska 2011. gadā tapušo stāstu „Nakts pēc kāzām”.

Jaunais aktieris Tols iejutīsies pretrunīgi vērtētās vēsturiskas personas tēlā. Gēbelsa, pavadot savas dzīves pēdējās dienas pazemes bunkurā 1945. gadā Berlīnes centrā, atskatās uz savu aizvadīto dzīvi, nezūdošajiem ideāliem un savu bērnu nāvi brīdī, pirms pati ir gatava krist mūžībā kopā ar vienu no nežēlīgākajiem režīmiem pasaules vēsturē.

„Ar šo izrādi es vēlos parādīt skatītājiem duālismu, kas var pārņemt cilvēku, atrodoties spēcīgas ideoloģijas ietekmē. Kā šķietami pievilcīga, visnotaļ inteliģenta un pat ar savdabīgu humoru apveltīta dāma tajā pašā laikā pastrādā tik šausminošu noziegumu, ka viņu varētu droši dēvēt par 20.gadsimta Mēdeju. Viņa ir kā skaista glezna, kas tajā paša laikā šķiet tik sirreāla un baisa,” norāda Gēbelsas lomas atveidotājs.

Izrādei „Nakts pēc kāzām” mūziku komponējis jaunais un daudzsološais komponists Jēkabs Jančevskis, kurš kā diriģents darbojas koros „Sõla”, „Talsu Valsts ģimnāzijas jauktais koris”, „Anima”, „Silvicola”. Tāpat Jančevskis kā komponists veiksmīgi sadarbojies ar Latvijā profesionāliem un pasaulē atzītiem orķestriem un koriem, piemēram, Valsts Akadēmisko kori „Latvija”, „Sinfonietta Rīga” un citiem.

Tols šī gada jūnijā absolvēs Latvijas Kultūras akadēmijas Dramatiskā teātra aktiera mākslas programmu. Līdz šim Tols spēlējis galvenās lomas vairākās izrādēs, tostarp Annas Eižvertiņas iestudētajā Antona Čehova lugā „Ķiršu dārzs” Jepihodova lomu, Pētera Krilova iestudētajā izrādē „Ceļā. Augusts. Aprīlis” Bairona lomu un režisores Zanes Kreicbergas iestudētajā Bjārne Roitersa „Jokdara Bustera pasaule” titullomu – Busteru. Tāpat Tols šobrīd spēlē DirtyDealTeatro Mārča Lāča un Jāņa Joņeva izrādē „Bārdas”.

Pirmizrāde notiks 1. maijā Stūra mājā, Brīvības ielā 61. Izrādes notiks arī 2., 3., 4., 9., 10., 11., 15., 17. un 18.maijā.

Biļetes uz izrādi var iegādāties „Biļešu Paradīze” kasēs un internetā.