Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:152, Did:0, useCase: 3


Dejas izrāde ‘Vērpete” būs skatāma Rēzeknē, Aizputē, Bebrenē un Sansusī festivālā

Redakcija
Redakcija

Pēc iegūtās 2015./2016. gada sezonas Spēlmaņu nakts balvas par gada sasniegumu laikmetīgajā dejā, jauno un talantīgo horeogrāfu Krišjāņa Santa un Ērika Ēriksona izrāde „Vērpete” dodas viesizrādēs pa Latviju, piedaloties brīnišķīgam mūziķu sastāvam – Mārtiņam Miļevskim (vibrofons) un Rihardam Lībietim (ģitāra). 21. jūlijā 21.00 “Vērpete” tiks rādīta Latgales vēstniecībā GORS Rēzeknē, 30. jūlijā 19.00 Aizputes pils pagalmā, 12. un 13. augustā festivālā „Sansusī” Aknīstes pagastā un 13. augustā 19.00 Bebrenē.

.............................................................................................................................................................................................................

Latvieša Krišjāņa Santa un zviedra Ērika Ēriksona kopdarba “Vērpete” pamatā ir tautas melodiju ritmiskās struktūras. Nemitīgi attīstot griešanās kustību, mākslinieki virzās no mierpilnas līdz ātruma un emociju pieblīvētai atmosfērai. Kā dabā, kur vērojot stihiju, gandrīz fiziski var sajust tās spēku, šī izrāde iedarbojas ar fascinējošu dinamiku, kas ievelk ne tikai dejotājus, bet arī skatītājus.
“Viss, kas notiek apkārt, ir neapstādināma inerce. Skan dejotāju elpas, pret betona grīdu basas pēdas un bikšu staras. Es sajūtu sevī pacilātību, kas jaucas ar pastāvīgu satraukumu, tādu, kāds dabiski pārņem, atrodoties vērpetes vidū.” Kristiāna Šuksta, jest.lv
“Kopīgs ritms, rituāls, pievilkšanās un cīņa vienlaikus.” Maija Uzula-Petrovska, kroders.lv

Krišjānis Sants un Ēriks Ēriksons satikās studiju laikā, mācoties vienā no atzītākajām laikmetīgās dejas skolām, P.A.R.T.S. Briselē. Savos darbos Krišjānis ir eksperimentējis ar latviešu rakstu un tautas melodiju kodu pārnešanu dejā, sadarbojies ar koklētāju Laimu Jansoni, bet šobrīd studē scenogrāfiju Latvijas Mākslas Akadēmijā un strādā pie jaunām idejām. Ēriks Ēriksons ir zviedru dejotājs un horeogrāfs, kura interese par kustību radās nodarbojoties ar breiku un cirku. Apguvis laikmetīgo deju P.A.R.T.S. skolā, Ēriks turpina strādāt Eiropā kā dejotājs un regulāri pasniedz Dānijas dejas augstskolā Kopenhāgenā. Mārtiņš Miļevskis ir perkusionists un komponists, viens no grupas “Astro’n’out” dalībniekiem, ir uzstājies arī kopā ar pūtēju orķestri “Rīga”, Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, folka grupu “Auļi” u.c. Kopā ar domu biedriem radījis mūziku filmām “Ručs un Norie” un “Lūgšana māja”. Rihards Lībietis pieder pie jaunās mūziķu paaudzes, spēlē ģitāru kopš 16 gadu vecuma, veidojis mūziku teātra un dejas izrādēm un nesen savu grupu “RL Orchestra” laidis klajā jaunu koncertalbumu “Rihards Lībietis Orchestra – Live in Concert”.

Aizputē un Bebrenē izrādes notiks brīvā dabā, ieeja bez maksas. Biļetes uz izrādi Rēzeknē var iegādāties GORS biļešu sistēmā vai kasēs pirms izrādes. Izrāde „Sansusī” ietilpst festivāla vienas vai visu dienu biļetes cenā.

Viesizrādes rīko Latvijas Jaunā teātra institūts un tās ir daļa no starptautiskā projekta DNA programmas. Atbalsta: ES programma “Radošā Eiropa”, LR Kultūras ministrija, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Latgales vēstniecība GORS, festivāls Sansusī.