Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:152, Did:0, useCase: 3


Valmieras vasaras teātra festivāla programmā šogad - 7 pirmizrādes

Redakcija
Redakcija

Valmieras vasaras teātra festivālā no 4. līdz 6. augustam, kas šogad būs veltīts bērniem, jauniešiem un ģimenēm, pirmizrādes piedzīvos 7 iestudējumi. Turpinot pagājušā gadā veiksmīgi iesākto tradīciju, izrādes tiek veidotas īpaši šim notikumam un norisināsies dažādās vietās Valmieras pilsētvidē – pagalmos, pazemes autostāvvietā, mežā, mēbeļu veikalā un citviet. Paralēli bērnu programmai būs arī pērn festivālam tapušās skaņas izrādes pirmatskaņojumsGaujas Stāvajos krastos, brīvdabas kino vakari, pagalmu spēļu čempionāts, gastronomiskie piedzīvojumi un diskusijas. No šodienas pieejamas festivāla 3 dienu biļetes, savukārt no 1.jūnija varēs iegādāties arī biļetes uz katru izrādi atsevišķi.

Festivāla programmu šogad veidos mākslinieki, kuri jau iepriekš sevi pierādījuši darbā ar bērnu auditoriju Latvijā un ārpus tās. Starptautiskās sadarbības ietvaros šogad pirmo reizi izrādi bērniem „MindStuff” kopā veidos Igaunijas un Latvijas teātra profesionāļi – igauņu laikmetīgās dejas profesionāļu platformas Sõltumatu Tantsu Lava horeogrāfi un latviešu aktieri Marija Linarte, Āris Matesovičs un Reinis Boters. Tas būs interaktīvs un muzikāls iestudējums bez valodas barjerām, kurā aktieri rosinās iesaistīties arī skatītājus, tā kļūsot par daļu no izrādes.
Režisors Kārlis Krūmiņš, kura veidoto pagalmu teātra izrādi „Nāc laukā!” pagājušā gadā atzinīgi novērtēja gan mazie, gan lielie skatītāji un kuru varēs noskatīties arī šogad, veidos vēl vienu jaundarbu - izrādi ar piedzīvojumiem mežā „Štābiņš”. Lai nokļūtu norises vietā, skatītājiem būs jāpiedalās orientēšanās spēlē.

Kopā ar Valmieras teātra aktieriem un viņu bērniem režisore un horeogrāfe Kristīne Brīniņa iestudēs dokumentālu dejas izrādi „Spēlēsim mājās”. Tās pamatā būs četru bērnu radīta pasaule, ko uz skatuves izdzīvos viņu vecāki. Izrāde būs kā aicinājums palūkoties uz bērniem no cita skatu punkta, kā arī par to, kas notiek, kad bērnu izveidotās situācijas pārņem vecāki.

Par to, kā rodas migla, sniegs, negaiss vai vētra, kas notiek zemūdens pasaulē vai kā ūdens mijiedarbojas ar gaismu un mūziku, izrādi „Ūdens” Valmieras ugunsdzēsības un glābšanas dienesta teritorijā veidos režisore Inga Tropa. Skatītāji šajā izrādē nebūs tikai pasīvi vērotāji, bet varēs arī līdzdarboties, piedzīvojot ūdeni ar visām maņām – dzirdi, tausti, ožu, garšu, redzi.

Īpašs muzikāls ceļojums „Traktopera”, kurā izrādes varoņi būs īsti traktori un cita būvniecības tehnika, taps Andra Kalnozola vadībā. Vairāk kā mūzikls un mazāk kā opera notikums ļaus skatītājiem caur teātra izteiksmes līdzekļiem būt klāt celtniecības procesā, redzēt tehnikas iespējas, sekot līdzi aizraujošam stāstam un klausīties dziesmas, kāarī piedalīties kapsulas vēstījuma tapšanā, to papildinot ar novēlējumu sev kā pieaugušajiem nākotnē.
Lielā mēbeļu veikalā – angārā režisores Paulas Pļavnieces veidotajā izrādē „Kur pazudis Viktors Sapropelis?”divi jaunieši kopā ar dīvāniem, bufetēm un naktsskapīšiem meklēs atbildes uz dažādiem būtiskiem jautājumiem – kāpēc cilvēki, stāvot uz vietas, saka: „esmu iebraucis auzās"; kāpēc Sniegbaltītei ir melni mati; kas ir mīlestība un citiem.

Savukārt, jauniešiem no 12 gadu vecuma režisors Elmārs Seņkovs kopā ar aktieriem izrādē „Klubs” piedāvās iespēju uzzināt ‘’kā tur ir?’’. Kas vispār velk cilvēkus uz naktsklubiem, un ko tur dara? Iestudējumalaikā jaunieši un viņu vecāki varēs ieskatīties nevis caur atslēgas caurumu, bet gan kārtīgi izjust naktsklubu ainas.

Paralēli bērnu programmai notiks vēl kāda skatītāju gaidīta pirmizrāde - pagājušā gada festivāla ietvaros tapusī skaņas izrāde R.Blaumanis „Purva bridējs. Ciltskoks”, ko veido komponists Kristaps Pētersons. Tās pamatā būs elektroakustisks skaņdarbs, kura centrā atradīsies cilvēku balsis no solo līdz korim visdažādākajās niansēs, savukārt izrādes perifēriju veidos vides trokšņi. Izrāde notiks Gaujas Stāvo krastu Sajūtu parkā.

Kopumā skatītājiem tiks piedāvāti 40 dažādi notikumi, izrāžu programmu papildinās atklāšanas koncerts, ģimenes filmu vakari sadarbībā ar Rīgas Starptautiskā kino festivāla (Riga IFF) bērnu filmu programmu „Kids Weekend”, būs arī sētas spēļu čempionāts, radošās meistardarbnīcas, gastronomiskie piedzīvojumi, kā arī profesionāļu un pašu bērnu diskusijas par viņiem veltīto izrāžu saturu, kvalitāti un pieejamību Latvijā.

Valmieras vasaras teātra festivāls 2016.gadā notika pirmo reizi. Trīs dienās vairāk nekā 5000 apmeklētāju noskatījās 20 notikumus – teātra izrādes, kino un koncertus - dažādās vietās pilsētvidē Valmierā un Valmiermuižā. Festivāls tika atzinīgi novērtēts gan profesionāļu, gan skatītāju vidū, tas saņēmis arī Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio gada balvu „Kilograms kultūras 2016” kategorijā „Gada pārsteigums”.

Festivālu rīko Valmieras drāmas teātris sadarbībā ar Valmieras pilsētu un atbalstītājiem – Valsts Kultūrkapitāla fondu, Vidzemes plānošanas reģionu, Valmiermuižas Alus darītavu un zīmolu „Gardu muti”, Rīgas Starptautisko kino festivālu, Igaunijas Kultūrkapitāla fondu, Norvēģijas vēstniecību, Norvēģijas filmu institūtu, uzņēmumiem „Tehauto”, „Ramirent”, t/c „Valleta”, „Byko-Lat”, „ZAAO”, kā arī Gaujas Stāvo krastu Sajūtu parku, Multiklubu, Gaujas tramvaju, restorānu „Rātes vārti”. Informatīvi atbalsta Latvijas Radio un Latvijas Televīzija, portāls „Delfi”, „Valmieras ziņas”, „Satori”, „Garā pupa”, Vidzemes televīzija un Re:TV, avīze „Liesma” un žurnāls „Ilustrētā junioriem”.