Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:152, Did:0, useCase: 3


Keitas Makintošas viesizrāžu programma Cēsīs aicina piedzīvot mākslas darbu ar taustes palīdzību

Redakcija
Redakcija

Jūnija pēdējā nedēļā Cēsīs viesosies jaunzēlandiešu māksliniece Keita Makintoša. Sarunu festivāla „Lampa” programmā iekļauti divi Makintošas darbi, kas aicina uz neparastu sarunu ar mums apkārt esošo materiālo pasauli, vārdu un valodas vietā lietojot tausti un citas maņas. Latvijas Jaunā teātra institūta rīkotā viesizrāžu programma piedāvā instalāciju „Darbagalds”, ko no 27. līdz 30. jūnijam bez maksas varēs apskatīt Cēsu Pilsmuižas klētī un izrādi „Daudzu rokās” 29. un 30. jūnijā Vidzemes koncertzālē „Cēsis”.

Keita Makintoša ir māksliniece ar unikālu rokrakstu, kuru fascinē materiālā pasaule. Savos skatuves un vizuālās mākslas darbos viņa aizraujas ar jaunu funkciju un nozīmju piešķiršanu dažādiem priekšmetiem un materiāliem. Nereti šajā procesā tiek iesaistīts skatītājs, jo cieņpilna saspēle ar publiku un viens no Keitas radošās prakses stūrakmeņiem.

Instalācija – darbnīca „Darbagalds” ar pavisam ikdienišķu priekšmetu un darbību palīdzību reflektē par nebeidzamo bojāejas un radīšanas ciklu. Septiņās telpās izvietotais mākslas darbs top un mainās līdz ar katru jaunu apmeklētāju, jo skatītāja piedalīšanās šeit ir izšķiroša. Idejiski tīrā un izpildījumā unikālā instalācija atraisa gan cilvēkā, gan lietās mītošo radošo un ārdošo potenciālu un aicina pārskatīt mūsu attiecības ar pasauli jautrā, aktīvā un negaidītā veidā.

Izrāde „Daudzu rokās” aicina pieskarties mākonim, paņemt plaukstā sirdi un nepilnu divu stundu laikā izlaist caur savām rokām teju visu pasaules rašanās ciklu. Izrādes laikā skatītāji piedzīvo virkni estētisku, maņās balstītu situāciju un sastopas ar neparastiem fiziskiem fenomeniem, atklājot, cik spēcīgu stāstu, atmiņu un asociāciju virkni var radīt kāda smarža, lieta, materiāls vai pieskāriens. Kad izrāde ir pusē, skatītāju vidū vairs nav neviena, kura rokas nebūtu pilnīgi netīras. Kad tā beidzas, zālē virmo sajūta, ka kopā ir piedzīvots kaut kas ļoti īpašs. „Daudzu rokās” ir iespēja iedziļināties sevī, ne mirkli nenovēršoties un līdzcilvēkiem.
Biļetes var iegādāties Vidzemes koncertzālē „Cēsis”, Biļešu paradīzē un Latvijas Jaunā teātra institūtā.
Abas izrādes ir piemērotas arī jauniešu auditorijai.

Viesojoties Cēsīs, Keita Makintoša kopā ar spāņu mākslinieci Arankšu Martinesu vadīs radošo darbnīcu 14 - 18 gadus veciem jauniešiem „Mana māte ir klints”, kas padziļināti pētīs cilvēku un lietu pasaules attiecības. Pieteikšanās atvērta līdz 15. jūnijam. Informācija: LATVIJAS JAUNĀ TEĀTRA INSTITŪTS