Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:152, Did:0, useCase: 3


Prezentēta jaunā Amerikāņu mūzikas izrāde «Pēc pusnakts / after midnight»

Redakcija
Redakcija

Prezentēta jaunā Amerikāņu mūzikas izrāde «Pēc pusnakts / after midnight»
Foto Jānis Romanovskis

Pirms koncerttūres sākuma, 7. februāra vakarā, vīna bārā «Garage» tika prezentēta jaunā amerikāņu mūzikas izrāde «Pēc pusnakts / after midnight». Kā no cita gadsimta leģendārajā Mustang Camaro automobilī ieradās mākslinieki un atklāja spilgtākos mirkļus un idejas no gaidāmās koncerttūres.

Izrādē stāstīts par zemapziņas spēlēm, kuras sapņos nepakļaujas saprāta kontrolei. Maigas, emocionālas, romantiskas, bet tai pat laikā draiskas, koķetas un izaicinošas būtnes klejojumi savās fantāzijās par divām dažādām pasaulēm tiek izstāstīti caur tik dažādajām Amerikas mūzikas zelta laikmeta kompozīcijām. Džezs, kantrī, boogie woogie, regtaims, blūzs, kino un mūziklu numuri iedvesmojuši pianistu Andreju Osokinu, dziedātāju Katrīnu Gupalo, horeogrāfi un modernā džeza dejotāju Gabiju Bīriņu un sitaminstrumentu mākslinieku Elviju Endeli atklāt šo mūziku Latvijas klausītājiem.

Andreju Osokinu aizrāvusi ideja interpretēt visdažāko neakadēmisko žanru amerikāņu mūziku, integrējot klasiskās mūzikas elementus tajā un piešķirot savu unikālu skanējumu katras dziesmas aranžijai. Īpaši ekspresīvs priekšnesums ir Gabijas un Andreja duets, kur pianists izpilda Džordža Geršvina skaņdarbu «The man I love» ar vienu roku, bet ar pārējo ķermeni ļaujas jutekliskai dejai. Arī sitaminstrumentu meistars Elvijs Endelis šajā programmā ļauj izjust izrādes tēlu iekšējās būtības ritmu un ekspresiju, brīžiem ieraujot klausītāju gluži kā rituālā transā.

Dziedātājas Katrīnas Gupalo un dejotājas Gabijas Bīriņas skatuviskā enerģija caurvij gan emocionāli piesātinātos, romantiskos mirkļus, gan arī humora pilnās un koķetās epizodēs. Abas dāmas šajā izrādē iet dziļāk par deju un balsi, tēls tiek atklāts caur visu viņu būtību.

Izrādē skanēs slavenās Kola Portera, Reja Čārlza, Merilinas Monro, Ninas Simones, Petsijas Klainas, Konijas Frensisas, Džūlijas Londonas un Ellas Ficdžeraldas melodijas.

Zīmīgi, ka mūziķi veidos arī koncertlekcijas Latvijas skolās un augstskolās, kurās lektore muzikoloģe Jana Kuzmenkova jauniešiem stāstīs par bagāto un daudzveidīgo 20. gs. amerikāņu mūziku un kultūru, atšķetinās un tuvplāna apskatīs spilgtākās šī kontinenta mūzikas parādības.

Amerikāņu mūzikas izrāde notiks:
14. februārī Liepājas koncertzālē «Lielais Dzintars»
4. martā Vidzemes koncertzālē «Cēsis»
8. aprīlī Rīgā, Mūzikas namā «Daile»
13. aprīlī k/c «Berģi»
7. oktobrī Saldus Mūzikas un mākslas skolā