Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:123, Did:0, useCase: 3


Miris leģendārais teātra un kino aktieris Uldis Lieldidžs

Redakcija
Redakcija

2019. gada 29. janvāra vakarā Mūžības kareivju rindās iesaukts leğendārais latviešu teātra un kino aktieris Uldis Lieldidžs, ziņo aktiera ģimenes draugi. Līdz ar viņu aiziet tik daudzkārt dzirdēti, kopā izdzīvoti stāsti gan par Eduardu Smiļği, gan Hariju Liepiņu, gan Viju Artmani, Vladimiru Visocki, Inokentiju Smoktunovski un vēl, un vēl, un vēl...Patiesībā šobrīd atvadāmies no gandrīz vai pēdējā dižkareivja kādā spožā zelta laikmetā Latvijas kultūrā un visas bijušās PSRS kino vēsturē. Lai Tev gaišs ceļš, Uldi!

Uldis Lieldidžs (dzimis 1933. gada 24. aprīlī Rīgā), 1956. gadā absolvējis Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultāti. Bijis Dailes teātra aktieris.

Filmējies vairākās latviešu un PSRS filmās, tai skaitā "Vecās pagastmājas mistērija", "Dubultslazds", "Spāņu variants", "Dāvana vientuļai sievietei", "Oļegs un Aina", "Caur ērkšķiem uz zvaigznēm" un "Meldru mežs", kā arī seriālos "Ilgais ceļš kāpās" un "Likteņa līdumnieki"

Aktieris bija ļoti populārs bijušās PSRS teritorijā. 1975. gada Vissavienības kinofestivālā Kišiņevā apbalvots par galveno lomu filmā "Eju pa savu kursu" (Odesas kinostudija). Lieldidžs daudz filmējies PSRS ārpus Latvijas, bieži kara filmās, kurās parasti atveidojis vācu armijas neliešus.

2011. gadā Epadomi.lv intervijā Uldis Lieldidžs atzina: Aktiera mūžs ir īss. Jāzina laiks – tāpat kā sportistam –, kad aiziet no arēnas, kad aiziet no skatuves, kad aiziet no stadiona. Jāprot pašam to saprast.

Piilns intervijas materiāls no Epadomi.lv arhīva ( 2011. gada maijs)