Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:123, Did:0, useCase: 3


„Dāmu paradīze”: pieci gadi uz Daugavpils teātra skatuves

Redakcija
Redakcija

13. un 14. oktobrī uz Daugavpils teātra skatuves atgriezīsies izrāde „Dāmu paradīze”. Maestro Raimonda Paula mūzikls „Dāmu paradīze” kļuva par atspēriena punktu vairākiem muzikāliem iestudējumiem, kas tapuši uz Daugavpils teātra skatuves un tagad kļuvuši par neatņemamu teātra repertuāra sastāvdaļu. Bet šī izrāde kā neviena cita kļuva par īstu skatītāju mīluli un tagad, nosvinot jau piekto dzimšanas dienu uz šīs skatuves, tiek dēvēta par izrādi-ilgdzīvotāju, izrādi-leģendu.

Savās pardomās par šīs izrādes fenomenu dalās izrādes režisors un libreta autors Oļegs Šapošņikovs: „Šī izrāde faktiski bija mana pirmā saskarsme ar Daugavpils teātra aktieru trupu radošajā darbā, pirmā režisora pieredze Daugavpils teātrī. Tāpēc varētu teikt - tā bija mana radošā dzimšanas diena. Un katru reizi, kad tiek spēlēta šī izrāde, es piedzīvoju kaut ko līdzīgu tām sajūtām, ko cilvēks jūt savā dzimšanas dienā. „Dāmu paradīze” ir stāsts par mīlestību, kurš tiek izstāstīts ar romantisko un emocionālo Raimonda Paula mūziku. Šķiet, tas arī visvairāk saista mūsu skatītājus.”

Jāatzīmē, ka, pateicoties tieši „Dāmu paradīzei”, Daugavpils teātrī tika izveidota sava dejotāju trupa, kuru kopš tā brīža vada horeogrāfe Irina Saveļjeva.

„Man „Dāmu paradīze” ir īpaša ar personīgu izaugsmi. Es sapratu, ka spēju izdarīt to, ko nekad nebiju domājusi, ka spēšu un ka vispār māku. Un, protams, dejotāju trupas rašanās man ir lielākā šī iestudējuma vērtība. Domāju, ka izrādes „Dāmu paradīze” veiksme slēpjas aktieru un radošās komandas dvēselēs, kas tika ieguldītas darbā pie izrādes. Visi strādāja ar milzīgu atdevi, iedvesmojot viens otru. Iespējams, tāpēc šī izrāde guva tādu rezonansi. Kaut gan, patiesību sakot, tāda atdeve mūsu teātrī ir pie katras izrādes,” atceras Irīna Saveļjeva.
Izrādes laikā skatītājs nokļūst fantastiskā teātra pasaulē, kura paver priekškaru kaislīgajai 19. gadsimta Parīzei. Noticēt šim ceļojumam palīdz oriģinālā scenogrāfija, ekskluzīvie kostīmi, kā arī valdzinošās balsis, kuras skan Raimonda Paula mūzikas pavadījumā.

Mūzikla sižeta pamatā ir Emīla Zolā romāns „Dāmu paradīze”, stāsts par provinces meitenes likteni, kura devusies meklēt laimi modes un mīlestības galvaspilsētā Parīzē. Tomēr aiz pilsētas ārējās romantikas un krāšņām vitrīnām slēpjas bargā konkurences, melu un liekulības pasaule. Lai gan stāsts ir sarakstīts ļoti sen, viss tajā minētais ir ļoti aktuāls arī šobrīd. Tieši tāpēc radošā komanda Daugavpils teātrī iestudēto „Dāmu paradīzi” ir izveidojusi eklektisku, nepiesaistītu konkrētam laikam - kā stāstu par cilvēka tieksmēm, vēlmēm, mīlestību un modi.

Mūziklā „Dāmu paradīze” ir iesaistīti virkne atzītu un populāru mākslinieku: muzikālo pavadījumu ir sarakstījis Raimonds Pauls, viena no galveno lomu izpildītājām ir Ilona Bagele, galveno vīriešu lomu izpilda Lietuvas rokgrupas „Soul Stealer” solists Jeronims Miļus. Scenogrāfiju un tērpus iestudējumam veidojušas Inga Bermaka Apiaha un Agnese Leilande, horeogrāfe - Irina Saveļjeva.

Biļetes - Daugavpils teātra kasē (654 26520) un internetā Bilesuparadize.lv