Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:123, Did:0, useCase: 3


Liepājas Tautas teātris un režisore Ināra Kalnarāja sestdien aicina uz pirmizrādi “Kuršu vikingi”

Redakcija
Redakcija

Šo sestdien, 14. oktobrī, pulksten 15.00 Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra Tautas teātris un režisore Ināra Kalnarāja aicina uz pirmizrādi Andreja Miglas un Valda Rūmnieka romāna muzikālam iestudējumam “Kuršu vikingi” Liepājas Latviešu biedrības nama Lielajā zālē. Ieejas maksa: 2 EUR.

Muzikālā izrāde veidota pēc Andreja Miglas un Valda Rūmnieka romāna, kas ir augstu novērtēts literārs darbs, kurā tēlotie Latvijas senvēstures notikumi, kad varas dēļ tiek upurēta sava zeme un ļaudis, sasaucas ar procesiem mūsdienu pasaulē, kur vara, tiekšanās pēc naudas un materiālajiem labumiem pārmāc cilvēciskumu, radošo garu un patriotiskumu. Režisore Ināra Kalnarāja: “Izrādes centrālā ass ir ideja par nepakļaušanos ļaunajam sevī un pasaulē, pretstatot iznīcinošajam spēkam ticību labajam un radošajam sevī un apkārtējos.”
Vaicāta par izvēli iestudēt tieši šo romānu, režisore atklāj: “Autors Andrejs Migla man uzdāvināja šo grāmatu, un man tā ilgi stāvēja plauktā. Pirms daudziem gadiem, kad viņš izdeva šo grāmatu, bija lasījumi un viņš vēlējās kuršu vikingu tēmu popularizēt Grobiņā, taču tolaik tam nebija atsaucības, to nesaprata. Tagad ir citādi, tātad visam savs laiks. Lasot romānu, mani ļoti uzrunāja tēma varaskāre un tas, ko varaskāre nes cilvēkiem. A.Miglas romāns ir video filmas cienīgs materiāls. Uzvest to kā teātra izrādi ir izaicinājums, jo visas romānā esošās tematiskās līnijas atspoguļot nav iespējams, jāizvēlas un jāšķetina viena. Man pašai vajadzēja veidot no romāna visu scenāriju teātra izrādei, tāpēc labi, ka man ir tāds palīgs kā filoloģe Sandra Okuņeva.”

Turpinot par izrādes veidošanu, režisore Ināra Kalnarāja stāsta: “Jānis Siliņš savā runā festivālā Limbažos teica, ka būtu vērtīgi veidot izrādes par Latvijas vēsturi. Un mums tāda ir. “Kuršu vikingi” ir mazliet pasaka, mazliet leģenda. Mēs arī apzināti saglabājām īpašo valodu, kurā ir daudz poētismu. Tā ir lielas formas izrāde, kurā uz skatuves ir viss sastāvs, kas šobrīd darbojas Liepājas Tautas teātrī – tie ir apmēram 20 cilvēki. Šodien amatierteātri lielās izrādes bieži vairs netaisa, jo režisoriem ir ļoti viegli strādāt ar maziem sastāviem, ļoti talantīgiem, atlasītiem aktieriem, bet mums Tautas teātrī vienmēr ir daudz aktieru, un katram ir jāatrod sava loma. Arī pašdarbības aktieriem ir jāsajūt skatuve, dekorācijas un atmosfēra, kas ir uz lielās skatuves. Ir ļoti jānovērtē aktieru ieguldītais darbs. Cilvēki, kas piedalās izrādē, savā no darba brīvajā laikā nāk uz mēģinājumiem un vakaros nopietni strādā. Amatierteātra aktieriem jābūt ļoti talantīgiem un elastīgiem, jo jāspēj salīdzinoši īsā laikā apgūt materiālu un sajust telpu, skatuvi.”

Lielas formas izrāde, kā vēsta režisore, ir arī liels pārbaudījums scenogrāfei un māksliniecei Dacei Lankai, kurai bija jāspēj izveidot ne gluži vēsturiskus, taču ticamus tērpus aktieriem. Mākslinieces talants ļoti noderējis arī dekorāciju un citu rekvizītu darināšanā. Otra pateicība esot veltāma kustību konsultantei Agatei Cukurai, jo viņas darbs ar aktieriem kustību jomā ir ļoti svētīgs.

Izrādes “Kuršu vikingi” pirmo daļu skatītājiem bija iespēja novērtēt jau šī gada marta beigās, kad Liepājā notika Tautas teātra veidotais Starptautiskais amatierteātra festivāls “Te un nekur citur”. Savukārt šo sestdien notiks pirmizrāde iestudējumam pilnā apjomā.

Biļetes (2.00 EUR) pieejamas SIA “Biļešu Paradīze” kasēs visā Latvijā un internetā Bilesuparadize.lv .