Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:123, Did:0, useCase: 3


Latvijas Mūzikas akadēmija piedāvā Čimarozas komisko operu SLEPENĀS LAULĪBAS

Redakcija
Redakcija

Trešdien, 11. aprīlī plkst. 18.00 Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē operstudija Figaro aicina skatītājus uz Domeniko Čimarozas komiskās operas “Slepenās laulības” izrādi kolorītā gruzīnu diriģenta Georgija Čičinadzes /Gruzija/ vadībā.

Izrādi veidojusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas operstudija "Figaro" sava mākslinieciskā vadītāja profesora Viestura Gaiļa vadībā, sadarbojoties ar režisoru Gunti Gailīti, scenogrāfi un kostīmu mākslinieci Nadeždu Demidovu un horeogrāfi Regīnu Kaupužu. Izrādē piedalās arī Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas audzēkņi. Galvenajās lomās: Karolīna - Jana Lute, Lizete - Viktorija Pakalniece, Fidalma - Kitija Mināte, Paolīno - Emīls Klaužs, Grāfs Robinsons - Dāvis Markovskis, Džeronīmo - Mārtiņš Ivulis.

Maestro Georgijs Čičinadze ir viens no iemīļotākajiem mūziķiem Gruzijā – gan publikas, gan mūzikas kritiķu atzinību izpelnījies pateicoties savai muzikalitātei, personīgajai harizmai un prasmei jūtīgi un sirsnīgi sarunāties ar mūziķiem uz skatuves un mēģinājumu procesā. Šo diriģenta šarmu iepazinusi arī Rīgas publika, kad pirms trīs gadiem Čičinadze sniedza neaizmirstamu koncertu ar JVLMA simfonisko orķestri.
Čičinadze absolvējis Saradžišvili Tbilisi Valsts konservatorijas un Maskavas Gņesina Mūzikas koledžas klavieru nodaļas. Diriģenta karjeru uzsācis 1998. gadā, diriģējot starptautiskā Tbilisi operas festivāla Galā koncertu. Starptautisku atzinību ieguva 2000. gadā, kļūstot par Tokijas starptautiskā diriģentu konkursa diplomandu.
No 2004. līdz 2010. gadam viņš bija Tbilisi Valsts operas un baleta teātra diriģents un mākslinieciskā vadītāja vietnieks. Viņa vadībā iestudētas, atjaunotas un izrādītas daudzas operas gan Tbilisi Valsts operā, gan konservatorijas operstudijā: Mocarta Burvju flauta, Verdi Aīda, Rahmaņinova Aleko, Doniceti Dons Paskvāle, Mozarta Dons Žuans, Verdi Rigoletto, Masku balle u.c.
Sadarbojies ar nacionālajiem un filharmoniskajiem orķestriem Nīderlandē, Lietuvā, Polijā, Krievijā, Ķīnā, Azarbaidžānā, Sīrijā u.c. Koncertējis daudzviet Eiropā un Japānā ar daudziem ievērojamiem skatuves partneriem: Jeļena Obrazcova, Ivo Pogaleričs, Dmitrijs Baškirovs, Jean-Claude Pennetier, Anne Queffelec, Brigitte Engerer, Luis Fernando Perez, Andrey Diev, Tedi Papavrami, Abdel Rachman El Bacha, Lorenzo Gatto u.c.

Domeniko Čimaroza (1749 -1801) - viens no ievērojamākajiem itāliešu komiskās operas žanra pārstāvjiem. Sacerējis arī kantātes, mesas, oratorijas, kamermūziku, tomēr visvairāk uzrakstījis operas - pavisam 80 (75 no tām – operas buffa žanrā). “Slepenās laulības” ir itāliešu komponista daiļrades augstākais sasniegums. Tā sacerēta Vīnē 1792.gadā, un pirmizrāde notika 1792. gada 7. februārī Vīnē, kur Čimaroza bija apstājies pa ceļam no Pēterburgas uz Neapoli. Šajā operā izpaužas komponista talanta labākās īpašības: melodijas vijas plastiski un nepiespiesti, ar bagātu temperamentīgo ritmiku, arī instrumentācija izceļas ar skaidrību un vienkāršību. Asprātīgi veidotajā operas sižetā varoņu uzjautrinošie piedzīvojumi dzīvi ieinteresē klausītāju. Cilvēciskās vājības, mantkāre un gara kūtrība tiek asi izsmietas, bet tikumi, īstas un sirsnīgas jūtas gūst atbilstošu cildinājumu. Čimarozas opera ir tipisks itāliešu 18. gadsimta muzikālās bufonādes paraugs.

Biļetes iepriekšpārdošanā iegādājamas Biļešu Paradīzes kasēs, Bilesuparadize.lv, kā arī stundu pirms izrādes norises vietā.
Biļetes cena - 5 €, pensionāriem, studentiem un skolēniem - 3 €.