Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:123, Did:0, useCase: 3


Laila Saliņa un Gundars Silakaktiņš muzikālajā stāstā „Elles ķēķis. Ņujorka->Latvija”

Redakcija
Redakcija

Latvija”.

Izrādes idejas, scenārija, dziesmu un video autore ir ASV dzīvojošā izcilā latviešu mūziķe un aktrise Laila Saliņa, kura šo stāstu izspēlēs kopā ar aktieri Gundaru Silakaktiņu. Iestudējuma režisors – Gundars Silakaktiņš ar asistenti Ingu Krasovsku, producē Mūzikas un mākslas atbalsta fonds. Pirmizrāde – 9.maijā plkst.18 Limbažu Administratīvajā ēkā. Ieeja – bez maksas.

Laila Saliņa stāsta: „Elles ķēķis: Ņujorka - Latvija izrādes centrā ir mīlas stāsts par maniem vecākiem – dzejnieku Gunaru Saliņu un filoloģi Jautrīti Saliņu -, kuri iepazinās kā pusaudži Jelgavas skolotāju institūtā, pavadīja piecis gadus „dīpīšu” (“displaced persons”) nometnē Vācijā, gaidot atļauju izbraukšanai uz Ameriku. Bet šis ir arī stāsts par tiem dzejniekiem un māksliniekiem, kuri veidoja Elles ķēķa kodolu – dzejnieku Linardu Taunu, gleznotājiem Frīdrihu Miltu un Sigurdu Vīdzirksti, dzejnieku un vēsturnieku Jāni Krēsliņu, un eksistenciālisma rakstnieku Gunti Zariņu. Ceru, ka šī izrāde varētu izraisīt skatītājos pārdomas: kāda būtu bijusi mana dzīve, ja es būtu nokļuvusi Ņujorkā pēc kara bez nekā? Un kādi politiski apstākļi man šodien liktu atstāt savu dzimteni?”

Elles ķēķis (Hell’s Kitchen) ir ostas rajons Ņujorkā, kur 50. un 60.gados tikās jauni latviešu trimdas mākslinieki, kas bija ieradušies Amerikā cerībā uz pilnvērtīgu dzīvi atvērtā pilsoniskā sabiedrībā ar tiesībām uz vārda brīvību. Šo nelielo, bet dedzīgo mākslinieku grupu spēcīgi ietekmēja amerikāņu kultūra un Rietumu mākslas virzieni. Savienojot to ar savu latvisko identitāti, viņi izveidoja īpašu stilu un kļuva pazīstami kā Elles ķēķa mākslinieki. Viņu radošais gars iedvesmoja citus latviešu māksliniekus “brīvajā” pasaulē, bet padomju Latvijā aiz dzelzs priekškara par viņiem bija zināms ļoti maz.

Izrādes varēs noskatīties:
10.maijā 19:00 Saldus Mākslas skolā
17.maijā 17:00 Dobeles bibliotēkā
23.maijā 19:00 Liepājas muzejā
24.maijā 19:00 Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā
26.maijā 17:00 Ungurmuižā
29.maijā 19:00 VEF Kultūras pilī.

Biļetes uz izrādi var iegādāties „Biļešu Paradīzes” kasēs un internetā Bilesuparadize.lv