Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:123, Did:0, useCase: 3


Dailes teātris rīko apmaiņas viesizrādes ar teātri no Baltkrievijas

Redakcija
Redakcija

Turpinot attīstīt starptautiskās darbības virzienu, Dailes teātris ir noslēdzis sadarbības līgumu ar Jakuba Kolasa Nacionālo akadēmisko dramatisko teātri Vitebskā, Baltkrievijā par savstarpēju viesizrāžu apmaiņu šī gada maijā. Dailes teātris Vitebskas skatītājiem piedāvās iestudējumus “Equus” un “Brutāls un dēls”, savukārt baltkrievu teātris Rīgā rādīs izrādes “Šagāls… Šagāls…” un “Līnenas skaistumkaraliene”.

Sadarbība ar Jakuba Kolasa Nacionālo akadēmisko dramatisko teātri Vitebskā ir loģisks turpinājums procesam, kas tika aizsākts 2015.gadā, īstenojot ideju par starptautisku Dailes teātra Izrāžu skati. Šogad Izrāžu skate notiks jau ceturto gadu, aicinot teātra profesionāļus no tuvākām un tālākām kaimiņvalstīm noskatīties Dailes teātra iestudējumus. Skates galvenais mērķis ir gūt novērtējumu, rast padomus un ierosmes tālākai darbībai, kā arī veidot dažādu valstu teātru profesionāļu auglīgu dialogu par aktuālām teātra tēmām.
Dailes teātris ik gadu vismaz vienu reizi plāno doties viesizrādēs ārpus Latvijas. 2017.gada pavasarī teātris ar izrādi “Ja tevis vairs nebūtu” viesojās Luksemburgā un Vācijā. Šogad starptautiskā sadarbība īstenojusies plašāk, rodot iespēju viesizrāžu apmaiņai ar J. Kolasa Nacionālo akadēmisko dramatisko teātri Vitebskā.
“Sadarbība ar Vitebskas teātri sākās kā laimīga nejaušība. Iepazinos ar Uģi Skuju, Latvijas konsulu Baltkrievijā, vēlāk pēc viņa uzaicinājuma apmeklēju teātra festivālu Vitebskā un viesojos Jakuba Kolasa Nacionālajā akadēmiskajā dramatiskajā teātrī. Pagājušajā gadā Vitebskas teātra mākslinieciskā vadība apmeklēja Dailes teātra rīkoto Izrāžu skati un vienojāmies par abpusēju vēlmi parādīt sava teātra izrādes kaimiņvalsts skatītājiem. Ar šo projektu vēlamies ne tikai izrādīt izrādes, bet arī apmainīties domām un pieredzēm,” projekta norisi raksturo Dailes teātra valdes loceklis Andris Vītols.
Vispirms viesizrādēs dosies Dailes teātra izrāžu radošās komandas. 24.maijā Vitebskā tiks spēlēta Mazās zāles izrāde “Equus”, bet 25.maijā - Kamerzāles izrāde “Brutāls un dēls”.
Vitebskas teātra piedāvājumu skatītāji Rīgā varēs novērtēt pašās maija beigās. 30.maijā plkst. 19.00 Dailes teātra Mazajā zālē tiks rādīta izrāde “Šagāls… Šagāls…”. Šī izrāde ir kā himna Marka Šagāla jaunības pilsētai Vitebskai. 20. gados, kad norisinās izrādes darbība, Vitebska bijis vētrains politiskās un kultūras dzīves centrs. Gados jaunais mākslinieks, viņa māte, tēvs, pirmā jūsma par Oļečku, kaimiņienes Stepanovnas mazmeitiņu; patiesā mīlestība pret Bellu un beigās cieša apņemšanās braukt mācīties uz Parīzi. Atvadoties no savas dzimtās pilsētas, Marks Šagāls nevarēja iedomāties, ka Parīzē viņu sagaida slava, nezināja, ka vairs nekad neredzēs savus mīļos... Viņi atdzīvosies vien uz mākslinieka audekliem, kas radīti pēc atmiņām no Vitebskas jaunības dienām. Vairāk nekā 15 gadus izrāde „Šagāls… Šagāls…” ieņem goda vietu teātra repertuārā. Tā guvusi arī plašu starptautisku atzinību, piedaloties festivālos un iegūstot balvas ASV, Itālijā, Francijā, Krievijā, Lielbritānijā un citur.

31.maijā plkst. 19.00 Mazajā zālē tiks rādīts Mārtina Makdonas lugas “Līnenas skaistumkaraliene” iestudējums. Cilvēks pēc savas dabas ir apbrīnojams, kaprīzs un atriebīgs, nereti cilvēki cits pret citu ir nedzirdīgi un cietsirdīgi, viņi ir pakļauti vardarbībai… un tomēr… viņi nav bezcerīgi. Tā domā un par to raksta īru dramaturgs Mārtins Makdona. Lugā „Līnenas skaistumkaraliene” uz dzīvību un nāvi par savu laimi cīnās vecā un nožēlojamā Mega un vientuļā un nelaimīgā viņas meita Morīna. Abu varoņu temperaments kāpj pāri visām robežām, jo viņu strīdi līdzinās gan farsam, gan īstam „kēķa trillerim”. Tiek izmantoti visi līdzekļi – sākot no banāliem skandāliem, līdz pat trako mājas papīru atrādīšanai. Visspēcīgākā emocionālā stāvokļa fokusā – alkas pēc mīlestības un izmisums tās trūkuma dēļ – apvienojas divas svarīgākās tēmas: emigrācija un attiecības starp vecākiem un bērniem.

Savstarpēji nešķiramas ir bērnu jūtas pret saviem vecākiem un jūtas, ko izjūt emigranti pret savu dzimteni. Mārtina Makdonas lugas “Līnenas skaistumkaraliene” iestudējums pirms vairāk nekā desmit gadiem bijis iekļauts arī Dailes teātra repertuārā.

Abas izrādes tiks spēlētas balkrievu valodā. Izrādei “Līnenas skaistumkaraliene” tiks nodrošināts tulkojums titros latviešu valodā un librets krievu valodā, savukārt izrādei “Šagāls… Šagāls…” tiks nodrošināts librets latviešu un krievu valodā. Biļetes uz abām Vitebskas teātra viesizrādēm Rīgā nopērkamas “Biļešu Paradīze” kasēs un internetā. Biļešu cena – 10 eiro.