Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:123, Did:0, useCase: 3


Dzidrai Ritenbergai un Zigrīdai Stungurei - 90

Redakcija
Redakcija

Latvijas Kinematogrāfistu savienība aicina uz izcilo aktrišu un režisoru Dzidras Ritenbergas un Zigrīdas Stungures 90 gadu jubileju atcerei veltīto filmu vakaru 4. septembrī plkst. 18:00 kinoteātrī "Splendid Palace". Programmā kinozinātnieces Ingas Pērkones ievadvārdi un spēlfilma “Valsis mūža garumā” (1990), ieeja brīva.

Dzidras Ritenbergas 90 gadu jubileja ir 29. augustā, bet Zigrīda Stungure dzimusi 5. septembrī. Abas ir spēcīgas personības, skaistas, izcilas aktrises un režisores. No viņu abu atveidotajām lomām plūst sievišķīgas kaisles caurstrāvota vitalitāte, visspilgtāk to izpauž Zigrīdas Stungures Madara filmā Salna pavasarī (1957) un Dzidras Ritenbergas Malva ukraiņu filmā Malva, par kuru 1957. gadā aktrise apbalvota ar Venēcijas kinofestivāla balvu Volpi kauss.

Dzidra Ritenberga 1948. gadā beigusi Drāmas teātra studiju, bet vēlāk arī Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultāti. Aktrises gaitas 1948.gadā sāka Liepājas teātrī, vēlāk strādājusi Rīgas Krievu drāmas teātrī un Maskavas Staņislavska drāmas teātrī. Kā režisore Rīgas kinostudijā uzņēmusi 8 spēlfilmas – debija Šīs bīstamās balkona durvis (1976), Trīs minūšu lidojums (1979), Vakara variants (1980), Pats garākais salmiņš (1982) un citas. Dzidra Ritenberga nospēlējusi ap 80 lomu, popularitāti ieguvusi tieši ar spilgtajiem kino tēliem, piemēram, filmās Atbalss (1959), Mans draugs - nenopietns cilvēks (1975), Ilgais ceļš kāpās (1981), Durvis, kas tev atvērtas (1984) un citās.

Zigrīda Stungure 1950. gadā beigusi Latvijas PSR Teātra institūtu. No 1950. līdz 1951. gadam strādājusi Liepājas teātrī, bet vēlāk kļuvusi par Dailes teātra aktrisi, kā režisore iestudējusi vairākas izrādes. Filmās piedalījusies kopš 1955. gada, debitējot ar temperamentīgās Madaras lomu filmā Salna pavasarī, seko Marta filmā Kā gulbji balti padebeši iet (1957) un vēl vairākas lomas, nākamās spilgtākās virsotnes ir Kalnkājas kundze filmā Pie bagātās kundzes (1969) un Elizabete filmā Vella kalpi (1970).

Spēlfilma Valsis mūža garumā (1990, 35mm, 2 sērijas, 135 min, režisore Dzidra Ritenberga, studija ALKO) ir vienīgā filma, kuras veidošanā piedalījušās abas jubilāres – režisore Dzidra Ritenberga uzticējusi spilgtu raksturlomu aktrisei Zigrīdai Stungurei.

Tas ir stāsts par Latvijas vēstures notikumiem caur sievietes emociju prizmu. Filmas galvenā varone Velta pirms četrdesmit gadiem devusies uz Vāciju līdzi mīļotajam cilvēkam. Tagad Velta ierodas dzimtajā pusē jau kā viešņa. Aizaugušas taciņas uz dzimto māju, kuras vairs nav. Aizauguši celiņi, kas ved uz tuvu cilvēku sirdīm. Arī meitas dvēseli – viņa uzaugusi bez Veltas tuvuma, 1949. gadā mazā meitenīte aizvesta ar Veltas māsas ģimeni uz Sibīriju. Salauztas dzīves, sarežģīti likteņi...

Galvenajā lomā redzēsim divas spilgtas un skaistas aktrises – Astrīdu Kairišu un pavisam jauno Baibu Broku, kura par savu pirmo lielo kinolomu 1990. gadā saņēma Lielā Kristapa balvu kā labākā aktrise.

Pasākumu rīko Latvijas Kinematogrāfistu savienība sadarbībā ar Latvijas Valsts Kinofotofonodokumentu arhīvu. Atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.