Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:424, Did:0, useCase: 3


Jauns detektīvromāns no Somijas - “Indīgais velnarutks”

Redakcija
Redakcija

Epu Nuotio “Indīgais velnarurks” ir pirmā grāmata dārzu detektīvu sērijā, kurā mūsdienu mis Mārpla, izbijusī kartogrāfe, atraitne Elēna Lehde apceļo pasaules skaistākos dārzos. Grāmata tūlīt pēc izdošanas Somijā, iekļuva lasītāko grāmatu saraksta pirmajā vietā, kaut nebūt nav tipisks komercizdevums, kā varētu spriest pēc žanra vai sērijas pieteikuma.

Pirmajā sērijas grāmatā ievadlappuses atvēlētas Berlīnes Botāniskajam dārzam, kurā Elēna vada ekskursiju, jau pārdomājot , kā nākamreiz ceļojums vedīs uz Andalūzijas burvīgajiem dārziem. Elēna zina, ka vislabāk par katru dārzu pastāsta vide un paši augi. Berlīnes dārzā ir skaisti, tomēr tieši Elenas dzimtajā Turku mēs ieraugām vairākumu autores visai neparasti zīmētos raksturus – Elenas kaimiņus, krievu pianisti Irinu, kas ir vienīgā Šopēna konkursa laureāte no Somijas, viņas sešpadsmitgadīgo dēlu Samuelu, par kura patiesajām gaitām zina vienīgi Elena, tik atšķirīgās māsas - Mirku un Anneli, draugu Ami no Helsinkiem, kas kādreiz palīdz uz brīdi aizmirst Elenas lielāko zaudējumu - vīru Olli. Pateicoties meistarīgajiem tēlu raksturojumiem un situāciju aprakstiem, lasītājam var šķist, ka ar romāna personāžiem viņš ir sen pazīstams.
Ellena ir izpalīdzīga un draudzīga, un viņai patīk šķetināt noslēpumus. Vēl kartogrāfes gaitās viņa ar kolēģi Mortenu sacentās, iztēlojoties, kur vislabāk noslēpt līķi. Un nu tas ir noticis – pazudusi jauna sieviete, un Elēna var likt lietā kādreizējās iemaņas.
No somu valodas tulkojusi Anete Kona

Tulkojums tapis ar FILI – Finnish Literature Exchange atbalstu.

Par autori
Eija-Rīta „Epu” Nuotio, dzimusi 1962. gadā Īsalmi, ir somu rakstniece un aktrise, pazīstama arī kā skatuves mākslas pedagoģe, tulkotāja, režisore un lugu autore. Nuotio ir sarakstījusi gan bērnu grāmatas, gan TV scenārijus, radio un teātra lugas, mūziklus un romānus. Pazīstamākie no pieaugušo romāniem ir sērija „Varkaus”, kā arī detektīvu sērija, kurā kā izmeklētāja darbojas žurnāliste Pī Mari. Nuotio ir rakstījusi arī avīzēm – gan atsevišķus rakstus, gan turpinājumos publicētus stāstus. Kopš 2002. gada viņa ir UNICEF labas gribas sūtne.