Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:424, Did:0, useCase: 3


“Latvijas Grāmatu izstādē 2017” varēs iepazīties ar Krievijā izdotu klasisko un mūsdienu literatūru

Redakcija
Redakcija

“Latvijas Grāmatu izstādē 2017” varēs iepazīties ar Krievijā izdotu klasisko un mūsdienu literatūru
Edvards Radzinskis

No 24. līdz 26. februārim Rīga kļūs par grāmatu galvaspilsētu – Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā norisināsies “Latvijas Grāmatu izstāde 2017”. Šogad par izstādes viesu valsti ir kļuvusi Krievija, kas izstādes apmeklētājus iepazīstinās ar Krievijā izdotu klasisko un mūsdienu literatūru.

Krievijas nacionālajā stendā tiks piedāvātas apmēram 1000 dažādas grāmatas, kuras piedāvās Krievijas vadošās izdevniecības, tostarp “Apriori-Press”, “Aleteija”, “AST”, “Eksmo”, “Umnaja Bumaga”, “Drofa-Ventana”, “Samokat”, “Mališ” u. c. Stenda apmeklētāji varēs iepazīties ar Krievijā izdotu klasisko un mūsdienu literatūru un iegādāties interesējošās grāmatas.

Vairāk nekā 30 pazīstami krievu autori – Edvards Radzinskis, Jevgēnijs Kostins, Sergejs Vorobjovs, Grigorijs Osters, Maija Kučerska, Jeļena Tuluševa, Romāns Rubanovs, Aleksandrs Sņegirevs, Igors Žukovs, Deniss Dragunskis, Slava Se, Makss Fraija, Andrejs Gelasimovs, Vera Skorobogatova un citi – tiksies ar lasītājiem, prezentēs savas grāmatas, kā arī piedalīsies publiskos lasījumos un autogrāfu sesijās.

Rīgā ieradīsies arī Krievijas Valsts bērnu bibliotēkas direktore Marija Vedeņapina, izdevēja Jeļena Šubina, rakstnieks, scenārists, kinorežisors un aktieris Aleksandrs Adabašjans, A. S. Puškina Krievu valodas valsts institūta pārstāve Marija Beloborodova, M. A. Bulgakova muzeja direktora vietnieks Aleksandrs Godovaņecs un citi.

24. februārī plkst. 12.00 Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiks svinīga Krievijas nacionālā stenda atklāšana, kurā piedalīsies Krievijas Federācijas prezidenta īpašais pārstāvis starptautiskās kultūras sadarbības jomā Mihails Švidkojs, Krievijas Preses izdevumu un masu komunikācijas līdzekļu federālās aģentūras direktora vietnieks Vladimirs Grigorjevs, kā arī rakstnieki, kultūras un mākslas darbinieki.

Uz “Lielās skatuves” viesosies pazīstamie krievu rakstnieki Deniss Dragunskis un Grigorijs Osters un norisināsies attīstošas meistarklases bērniem, kuras organizēs lielākās bērnu izdevniecības “Mališ”, “Samokat”, “Umnaja Bumaga” u. c.

“Rakstnieka viesistabā” mūsdienu prozas meistari prezentēs savas jaunākās grāmatas un almanahus. Apmeklētāji ir aicināti piedalīties Jeļenas Šubinas apaļā galda diskusijā par aktuālu literāru tēmu “Šodienas Krievijas dzīve kā tabu: kāpēc par to neraksta mūsdienu prozaiķi?”. Krievijas lasījumu konkursa bērniem “Dzīvā klasika” kuratore Darja Šestuhina prezentēs projektu un piedāvās tajā piedalīties arī Latvijas jauniešiem. Nacionālā stenda apmeklētājiem tiks prezentēts albums “Lidojums virs Krievijas”, kuru veido no dažādiem lidaparātiem uzņemti Krievijas reģionu dabas, vēstures un arhitektūras pieminekļu fotoattēli. TASS prezentēs fotoalbumus krievu un angļu valodā, kuros atspoguļota Krievijas vēsturē svarīgāko notikumu hronika, tajā skaitā Krievijas sportistu spilgtākie mirkļi Ziemas olimpiskajās spēlēs.

Interese par krievu literatūru Baltijas valstīs neizsīkst, un Krievijas izdevēji un autori labprāt brauc uz Rīgu. “Latvijas Grāmatu izstāde 2017” apvienos lasītājus, autorus un pasniedzējus no Latvijas un Krievijas galvenajā notikumā – Krievu literatūras lasījumu maratonā, kas kļūs par savdabīgu literāro ceļojumu gan klausītājiem, gan lasītājiem. Klausītāji tiks iepazīstināti ar mūsdienu autoru darbu fragmentiem, un lasījumi notiks vienlaikus vairākās vietās: Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā, Maskavas namā, Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Rusistikas un slāvistikas nodaļā, N. Zadornova bibliotēkā un grāmatnīcā “Janus”.

Maskavas namā ar saviem lasītājiem tiksies Edvards Radzinskis un Grigorijs Osters. Vēl viens īpašs pasākums Latvijas un Krievijas kultūras un darījumu sadarbības centrā – ekskluzīva Aleksandra Adabašjana un Annas Čerņakovas filmas “Kristāla atslēga vai reiz mēs dzīvojām” pirmizrāde, kas veidota pēc viņu grāmatas sižeta. Filmā ir piedalījušies pazīstami mākslinieki: Dmitrijs Pevcovs, Jeļena Safonova, Aļona Babenko, Vladimirs Iļjins, Leonīds Bičevins, Svetlana Ivanova, Mihails Žigalovs un Aleksandrs Adabašjans. 25. februārī Krievijas stendā izstādes apmeklētāji varēs redzēt filmas fragmentus. 26. februārī Maskavas nama viesi uzzinās visus sīkumus par filmas veidošanu no tās autoriem.

Īpašā Maskavas ekspozīcijā varēs apskatīt 300 labākās grāmatas, kuras izdotas izdevniecībās “Veče”, “Belij Gorod” un citās. Tatjana Vedeņejeva un Boriss Gračevskis iepazīstinās lasītājus ar projektu bērniem “AnimalBooks: Aizraujošā zooloģija”. Īpašs prieks un lepnums – grāmatas bērniem ar redzes traucējumiem. Ar tām savus viesus – pedagogus un skolēnus no specializētās skolas bērniem ar redzes traucējumiem “Rīgas Sergeja Žoltoka vidusskolas" – iepazīstinās Tatjana Degena, fonda “Ilustratīvās grāmatas maziem, neredzīgiem bērniem” valdes priekšsēdētāja vietniece.

Pēc izstādes visas Krievijas nacionālā stenda grāmatas tiks dāvinātas Latvijas bibliotēkām un kultūras centriem.

Krievijas nacionālo stendu un kultūras pasākumus “Latvijas Grāmatu izstādē 2017” organizē OAO “Starptautisko grāmatu izstāžu un gadatirgu galvenā direkcija” ar Krievijas Preses izdevumu un masu komunikācijas līdzekļu federālās aģentūras atbalstu.

Trīs dienas – no 24. līdz 26. februārim – Ķīpsalā notiks gada nozīmīgākais grāmatniecības pasākums – starptautiskā grāmatu un izdevniecību izstāde “Latvijas Grāmatu izstāde 2017”, kurā daudzveidīgu grāmatu klāstu piedāvās Latvijas un ārvalstu izdevniecības. Šogad izstādē vēl plašāka kultūras un izklaides pasākumu programma gan lieliem, gan maziem – visās trīs izstādes dienās darbosies “Lielā skatuve”, “Jautrā lasītava”, “Rakstnieka viesistaba”. Vairāk par izstādi: Latvijas Grāmatu izstāde

„Latvijas Grāmatu izstādi” rīko Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT 1 sadarbībā ar Latvijas Grāmatizdevēju asociāciju.

Vienlaikus Ķīpsalā notiek arī izglītības izstāde “Skola 2017”, kas piedāvā visaptverošu informāciju par mācību iespējām Latvijā un ārzemēs. Vairāk: Skola 2017

Izstādes “Latvijas Grāmatu izstāde 2017” darbalaiks:
24.–25. februāris plkst. 10.00–18.00
26. februāris plkst. 10.00–17.00