Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:424, Did:0, useCase: 3


Kā “Trīs vīri laivā”, tikai par... zarnām!

Redakcija
Redakcija

Džūlijas Endersas grāmata “Par zarnu šarmu” ir pārsteidzošs bestsellers. Tikko iznākusi, tā kļuva par pirktāko Ziemassvētku grāmatu Vācijā un vienā elpas vilcienā iekaroja arī pārējās pasaules pirktāko grāmatu topus. To lasa visi – gan vienkārši zarnu īpašnieki, gan zarnās izglītoti profesionāļi. Apgāds Zvaigzne ABC ir izdevis šo grāmatu latviski un par to jau atzinīgi izteikušies arī vairāki latviešu veselības jomas speciālisti.

Par ko ir šī grāmata un kam tā domāta? Grāmata ir domāta ikvienam cilvēkam – gan tiem, kam nekas fiziski nekaiš, gan tiem, kam ir kādas sūdzības. Izrādās, ka zarnas ir nozīmīgs smadzeņu padomnieks, nevis kaut kas nesaprotams vēderā, par ko pieklājīgā sabiedrībā labāk nerunāt.

Līdztekus “netīro darbu” veikšanai zarnas nosaka mūsu būtību! Liekais svars, depresijas un alerģijas ir saistītas ar izjauktu līdzsvaru zarnu florā. Ja vēlamies labi justies un dzīvot ilgi un laimīgi, ir jākopj zarnas. Šo tēzi apstiprina aktuāli zinātniskie pētījumi. Autore amizantā veidā atklāj, cik komplekss un apbrīnojams orgāns ir zarnas, un ļauj lasītājam diskrēti iepazīt pašam savu iekšējo pasauli.

Sintija Buhanovska blogā trolejbuss.lv dalās atziņās pēc grāmatas lasīšanas: “Dž. Endersa parāda un sasaista visa organisma mijiedarbību ... Tā, piemēram, autore skaidro siekalu nozīmi un to, ka tieši siekalas izdalot vielu opiorfīnu, kurš iedarbības ziņā esot spēcīgāks par morfīnu, turklāt tam piemītot arī antidepresanta īpašības (30. lpp.). Ne viens vien pēc paēšanas jūtas noguris, un izrādās, ka sāta sajūtai, procesiem, kas pārstrādā uzņemto ēdienu un smadzenēm ir cieša saistība. Autore saka: “Nogurums traucē strādāt smadzenēm, bet tievajai zarnai tas ir tieši laikā” (46. lpp.). Nav aizmirsts rakstīt par celiakiju, par laktozes un fruktozes nepanesamību, par taukiem, kas taisni pa limfvadiem dodas uz sirdi (55. lpp.), līdz seko secinājums, ka “tas, ko uzskatām par pārtikas intoleranci, iespējams, ir pilnīgi normāla organisma reakcija, cenšoties vienas paaudzes laikā pārslēgties uz tādu uzturu, kādu tas nav pazinis iepriekšējos miljonos gadu.” (64. lpp.)

.. Grāmatas vērtība ir ne tikai sarežģīto jautājumu vienkāršais izskaidrojums, bet arī smalkā iedziļināšanās cilvēka uzbūvē, parādot, kā dažādie simptomi var būt saistīti ar zarnu traktu. Jā, un Endersa min, ka “95 procentus serotonīna organisms izstrādā zarnu šūnās” (133. lpp.), un tas, kā zinām, ir “laimes hormons”, kurš rūpējas par mūsu garastāvokli. Lūk, laime slēpjas zarnās!”

Džūlija Endersa (1990) strādā pie zinātniskā pētījuma un gatavojas doktora grāda iegūšanai Mikrobioloģijas un slimnīcu higiēnas institūtā Frankfurtē pie Mainas. Ar lekciju "Darm mit Charme" (Zarnas ar šarmu) uzvarējusi Science Slam Freiburgā, Berlīnē un Karlsrūē, kļūstot par starptautisku YouTube zvaigzni.

Džila Endersa ir komunikāciju dizainere, kas specializējas zinātnes publiskajā komunikācijā. Strādā Berlīnē, Ķelnē, Karlsrūē un Filadelfijā.
No vācu valodas tulkojušas Anne Sauka un Meldra Āboliņa.