Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:424, Did:0, useCase: 3


Krīta vīrs ieradies!

Redakcija
Redakcija

Vai mūsdienās vēl ir iespējams uzrakstīt ko nebijušu, svaigu, interesantu, turklāt stingri iekļaujoties kriminālajā vai spriedzes romānu žanrā? Jā – un tas ir izdevies britu rakstniecei Karolīnai Dž. Tjūdorai ar debijas romānu “Krīta vīrs”. “Ja jums patīk manas grāmatas, jums patiks arī “Krīta vīrs”,” apgalvo šausmu žanra karalis Stīvens Kings. Izskatās, ka viņam ir taisnība, – 38 valstīs, kur šobrīd izdots romāns “Krīta vīrs”, grāmata guvusi neapšaubāmus panākumus, visur kļūstot par bestselleru.

Romāna darbība paralēli risinās divos laikos – 1986. gada vasarā un 2016. gadā, trīsdesmit gadus vēlāk, un darbības vieta ir miegaina Anglijas mazpilsēta Enderberija, kuras iedzīvotāji cits par citu zina gandrīz visu. ‘86. gada vasarā Edijam un viņa draugiem ir 12 gadi, un no Helorena kunga, kura iesauka ir Krīta vīrs, puikas aizgūst ideju par slepenām vēstulēm: krīta cilvēciņiem uz asfalta. Šāda saziņa aizrauj un izklaidē, bet tikai līdz brīdim, kad nezināmas rokas zīmēti krīta vīriņi Ediju un viņa draugus aizved pie noslepkavotas meitenes. Tā ir vasara, kuras laikā neatgriezeniski mainās vairāku Enderberijas iedzīvotāju dzīve. Un 2016. gadā, kad pieaugušais Eds saņem vēstuli, kurā ir gabaliņš krīta un uzzīmēts cilvēciņš, gan viņš pats, gan Enderberija it kā atgriežas laikā pirms 30 gadiem... Absolūti reālistisks skatījums, pat ne mistikas atblāzmas – tomēr arī lasītājam var rasties sajūta, ka viņu kāds nerimtīgi un ne pārāk labvēlīgi novēro. Izseko. Cenšas iebiedēt.

Edam, Mikijam, Hopo un Gevinam 2016. gada vasara ļoti spilgti atsauc atmiņā sen notikušo, un pēc tam, kad viens no viņiem tiek atrasts miris, vēlme noskaidrot visu līdz galam pārējiem kļūst par nepieciešamību, pat apsēstību. No pagātnes uzrodas brīnišķīgi skaistas un arī ļoti nepatīkamas atmiņas, šur tur pilsētā parādās ar krītu zīmēti cilvēciņi, ikvienam ir kas slēpjams un noklusējams, un ļoti ilgi neviens nespēj iedomāties, kāds varētu būt šīs daudzgalvainās mīklas atrisinājums...

Šausmīgais šajā grāmatā notiek vairāk lasītāja iztēlē, nevis grāmatas lappusēs, tomēr jāatzīst, ka sajūtas ir ļoti pārliecinošas un spilgtas, tā ka, aizšķirot beidzamās lapas, iespējams izjust īstu baidīšanās katarsi.
Pēc tam kad spriedze drusku atslābusi, jāuzsver arī otrs K. Dž. Tjūdoras talants: viņa ne tikai meistarīgi prot savērpt līdz sīkākajām detaļām eleganti nostrādātu trillera sižetu, bet spēj arī atsaukt atmiņā bērnības spilgtākās sajūtas. Un nav svarīgi, ka mūsu dzīvē nav bijis tik dramatisku notikumu kā romānā minētajiem puišiem. Kā saka autore: “Cilvēki domā, ka bērniem dzīve ir bezrūpīga. Tā nav. Bērnu raizes ir lielākas, jo mēs paši esam mazāki.”

Pieejama arī e-grāmata.
No angļu valodas tulkojusi Alda Vāczemniece.