Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:424, Did:0, useCase: 3


Simtgadniekam jau 101 un jauns romāns

Redakcija
Redakcija

Aizšķirot zviedru rakstnieka Jūnasa Jūnasona pasaulslavenā romāna “Simtgadnieks, kas izkāpa pa logu un pazuda” pēdējās lapas, daudziem bija mazliet žēl. Bet turpinājumu autors nesolīja – un kāds gan turpinājums iespējams simtgadniekam? Taču Allans Karlsons nevarēja rimties. Viņš urdīja autoru, rautin rāvās pasaulē, un skat, – klāt jauna grāmata “Simtviengadnieks, kas domāja pārāk daudz”!

Simtu pirmās jubilejas ballītē tālajā Bali salā Allans Karlsons kopā ar blēdi Jūliusu iekāpj gaisa balonā, lai izmestu nelielu līkumu virs salas, un notiek neiedomājamais: pārtrūkst troses un abi vīri nevadāmā balonā dodas pasaulē. Kaut kur starp Bali un Madagaskaru Allans un Jūliuss nokļūst uz Ziemeļkorejas kuģa, kura kapteinis ved Kimam Čenunam četrus kilogramus kontrabandas urāna. Jūrnieks nogādā vecos kungus Ziemeļkorejā. Tur Allans mazliet savdabīgos apstākļos iepazīstas ar Zviedrijas ārlietu ministri Margotu Valstremu, un sākas varens piedzīvojums.
Tajā vairāk vai mazāk aktīvi piedalās pats simtviengadnieks, ASV prezidents Donalds Tramps, parocīgs koferītis ar urānu, Vācijas kanclere Angela Merkele un vēl daži personāži. Viņi satiekas un šķiras, veido koalīcijas un atkal sagrauj tās, bet pāri visam gaiši atspīd Allana Karlsona sirsnīgais baltzobu smaids. Jo vai gan pasaulē kas var noiet greizi, ja pār to nomodā stāv mūsu simtviengadnieks?

“Skaļi aplausi! Jūnasona izveicīgā valoda un satīriskie, ar politisku nokrāsu ietonētie zemteksti iepriecinās ne tikai Simtgadnieka esošos fanus, bet iekaros arī jaunu atbalstītāju sirdis,” raksta “Publishers Weekly”. Atsvaidzināt atmiņā Simtgadnieka piedzīvojumus var arī ar burvīgās zviedru komēdijas “Simtgadnieks, kas izkāpa pa logu un pazuda” palīdzību. Filmas režisors un scenārija autors ir pazīstamais zviedru režisors un producents Fēliks Harngrēns. Šī 2013. gada filma izrādīta vairāk nekā 40 valstīs un nopelnījusi vairāk nekā 50 miljonus ASV dolāru!
Pirms kļuva par rakstnieku, Jūnass Jūnasons bija zviedru laikraksta “Expressen” žurnālists, strādāja arī par mediju konsultantu un producēja raidījumus zviedru televīzijai. J. Jūnasona pirmais romāns “Simtgadnieks, kas izkāpa pa logu un pazuda” atnesa autoram pasaules slavu, un nu jau viņa grāmatas tiek izdotas vairāk nekā 40 valstīs un ir pārdotas vairāk nekā 15 miljonos eksemplāru. Latviešu valodā izdotas arī grāmatas “Analfabēte, kas prata rēķināt” un “Slepkavnieks Anderss un viņa draugi (un dažs labs nedraugs)”.

Pieejama arī e-grāmata.
No zviedru valodas tulkojusi Dace Deniņa.