Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:424, Did:0, useCase: 3


Kraukļu meitene – romāns spriedzes un šausmu cienītājiem

Redakcija
Redakcija

Iespaidīgi bieza, ar melnā tērptu meiteni uz vāka – grāmata “Kraukļu meitene” izskatās tieši tāda, kā uz vāciņiem rakstīts: “Starptautiska sensācija, hipnotizējošs un eksplozīvs trilleris, kas iesniedzas cilvēka psihes tumšākajos nostūros, lai uzjautātu: cik daudz viens cilvēks var nodarīt otram, pirms tas otrs pārvēršas briesmonī?”

Romāns sākas ar biedējošu notikumu: kāda nezināma sieviete vilcienā nolaupa puisēnu. “Nolaupa” gan ir pārspīlēti sacīts, jo puika ir tikko puslegāli ieceļojis no Ķīnas un dodas pie cilvēkiem, kas ieplānojuši viņu izmantot bagātu dīvaiņu iepriecināšanai. Taču nejauši viņš vilcienā sastop blondu sievieti, kas puiku paņem pie rokas un ved sev līdzi... Bet policija tai pašā laikā pulcējas pie Tūrildsplāna metrostacijas – te nezināmi noziedznieki pametuši neidentificējamu bērna līķi. Puika ir iebalzamēts, bet pirms nāves izcietis šaušalīgas mokas, viņa ķermeni klāj spīdzināšanas un sitienu rētas. Izmeklēšana tiek uzticēta vecākajai detektīvei Šanetei Kīlbergai un viņas komandai. Pat pēc tam, kad dažādās vietās tiek atrasti vēl divi upuri, neviens nenojauš, ka tas ir tikai sākums. Ļaunums, kuram viņi nākuši uz pēdām, ir varens, sens, un tā īstenotājiem ir ne vien izcili sakari, bet arī kāda apsēstība, kurai viņi nepagurdami seko... Lai labāk izprastu noziedznieku domu gājienu, Kīlberga vēršas pie psihoterapeites Sofijas Seterlundas, un abas sievietes cenšas pietuvoties baismīgās mīklas atrisinājumam, taču līdz tam vēl tāls ceļš ejams.

Romāns ir triloģija, un, lai gan dzimtajā Zviedrijā tas sākotnēji iznāca trijās grāmatās, citvalstu izdevēji to izdod vienā grāmatā. Tas ir pareizs lēmums, jo šī žanra grāmatu nolikt malā puslasītu būtu ārkārtīgi grūti, un ir pilnīgi neiespējami mēnešiem gaidīt turpinājumu!

Lai gan latviešu lasītājs ir pazīstams ar daudziem skandināvu noir spriedzes detektīviem, nekas no iepriekš lasītā nesagatavo Ērika Aksla Sunda romāna baismajai gaisotnei un meistarīgi būvētajai notikumu virknei. “Ē. A. Sunda (tas ir divu autoru izvēlēts pseidonīms) kopdarbu “Kraukļu meitene” varētu mierīgi ierindot šausmu romānu kategorijā, ja vien... tas nebūtu izcils kriminālromāns un tajā nebūtu izgaismotas arī dažiem mūsdienu sabiedrības pārstāvjiem raksturīgas patoloģijas un netikumi,” raksta “Publishers Weekly”, un šī ievērojamā izdevuma viedoklim pievienojas lasītāji un kritiķi daudzās pasaules malās.

Ēriks Aksls Sunds ir divu zviedru autoru un draugu izvēlēts literārais pseidonīms. Kriminālromāns “Kraukļu meitene” ir viņu pirmais kopdarbs; tas 2012. gadā ieguvis Zviedrijas Kriminālrakstnieku akadēmijas balvu un ticis tulkots un izdots 38 pasaules valstīs.

Jerkers Ēriksons darbojas kā mūzikas producents un savulaik strādājis par bibliotekāru cietuma bibliotēkā. Hokans Akslanders Sundkvists ir mūziķis, mākslinieks un skaņu operators.

Pieejama arī e-grāmata.

Tulkojis Armīns Voitkāns.