Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:424, Did:0, useCase: 3


Apgādā “Jumava” klajā nācis pasaules bestsellers Loras Hillenbrendas “Nesalauztais”

Redakcija
Redakcija

Apgāds “Jumava” laidis klajā pasaules bestselleru, kas kalpojis arī par iedvesmas avotu Andželīnas Džolijas filmai — tas ir Loras Hillenbrendas “Nesalauztais”.

“Recenzijā, kas publicēta laikrakstā The New York Times 2010. gada novembrī īsi pēc tam, kad bija nācis klajā Loras Hillenbrendas (1967) “Nesalauztais”, Dženete Meslina piezīmē: “Ideāli būtu lasīt “Nesalauzto”, ne nieka nezinot par Lūisa Zamperini likteņa līkločiem. Lora Hillenbrenda raksta tik aizraujoši un prot tik prasmīgi kāpināt sasprindzinājumu, ka lasītājam nav viegli uzminēt, kādi pārbaudījumi gaida viņas varoni nākamajā brīdī un kā viņam izdosies izdzīvot šķietami bezcerīgā situācijā.” Tā par šo grāmatu izsakās tās tulkotāja Ilze Paegle-Mkrtčjana.

“Tomēr, pat paturot prātā recenzentes ieteikumu, nepieciešams uzsvērt, ka Lūija Zamperini fikcionalizētā biogrāfija, ko patiešām var lasīt kā aizraujošu piedzīvojumu romānu, ir tapusi ilgu, rūpīgu un pārsteidzoši detalizētu pētījumu rezultātā. Lai uzrakstītu sava varoņa dzīvesstāstu, Lora Hillenbrenda izlasīja milzīgas dokumentu kaudzes, pasūtot nepieciešamos materiālus no ASV, Japānas un citu zemju arhīviem, uzmeklēja un pacietīgi iztaujāja Lūisa Zamperini radiniekus, bērnības un jaunības draugus un paziņas, dienesta biedrus, karagūstekņu nometņu iemītniekus un tā joprojām. Ar pašu galveno varoni, kas brīdī, kad viņi iepazinās, jau bija pārsniedzis deviņdesmit gadu vecumu, rakstniece sarunājās vairāk nekā 75 (!) reizes. Telefoniski. Ne reizi nesatiekoties.

Šī grāmata ir ne tikai aizraujošs stāsts par Lūisu Zamperini, parastu puisi ar ļoti neparastu likteni, bet vienlaikus arī apliecinājums, ka rakstnieka aicinājums var palīdzēt pārvarēt pat šķietami nepārvaramus šķēršļus.”

Zīmīgi, ka grāmatas atvēršana Jumavas grāmatnīcā Dzirnavu ielā 73 notika tieši 5. augustā — dienā, kad tika atklātas Rio Olimpiskās spēles, klātesot vairākām lielā sporta zvaigznēm. Pasākumā piedalījās un ar pieredzēto profesionālajā sportā dalījās olimpieši Ivans Klementjevs, Zintis Ekmanis, Igors Miglinieks, Cēzars Ozers, kā arī vairāku sporta federāciju pārstāvji.

Grāmatu var iegādāties visās Latvijas grāmatnīcās.

Roalda Dobrovenska recenzija

Uzvarētājs mums nezināmā karā

Es vienmēr biju un palieku pārliecināts, ka nākotnes elite būs vervēta no grāmatu lasītāju loka. Twitter ir ļoti ērta lieta, bet Twitter režīmā nevar ne uzrakstīt, ne izlasīt Donu Kihotu vai Annu Kareņinu; cilvēki, kas pieraduši domāt SMS ziņu stilā, zaudējuši pašu iespējamību būt, tā teikt, topā. Bet tas tā, starp citu. Runa ir par ko citu – vajadzību vai nevajadzību izlasīt vienu, konkrētu grāmatu. Šoreiz – Loras Hillenbrendas “Nesalauzto” – “Neparastu stāstu par drosmi un nepakļāvību” (apgāds Jumava, 2016; no angļu valodas tulkojusi Ilze Paegle-Mkrtčjana). Grāmatā – 478 lappušu, līdz ar to mūsu ātri ritošajā laikā uzreiz rodas jautājums: vai ir vērts? Domāju, ka jā. Citādi nerakstītu šīs rindas.

Loras Hillenbrendas grāmata – viena cilvēka biogrāfija. Viena no miljoniem ASV pilsoņu. Lūisa Zamperini. Vai jums kaut ko izteiks šis vārds? Šaubos. Visdrīzāk, neizteiks neko. Kamēr nebūs atvērta un izlasīta šī grāmata.
Es, būdams ne tikai lasītājs, bet arī literāts, uzrakstīju trīs romānus-biogrāfijas – par Raini, par krievu komponistiem Borodinu un Musorgski. Bet grāmata, par kuru ir runa, nav romāns. Kategoriski nav. Autore no pirmās līdz pēdējai lappusei grib parādīt un rāda: nekas te nav izdomāts vai pielikts, viss – tīra patiesība, viss tā, kā bija, un punkts. Absolūtais, simtprocentīgs non-fiction.

Bet kas ir Hillenbrendas stāsta varonis, kas ir Lūiss Zamperini? Amerikāņu sportists. Skrējējs. Pamatīgi aizmirsts, jo viņa sportiskie sasniegumi palikuši 1930. gados, viņa rekordi jau sen pārspēti. Jā, Lūiss piedalījās 1936. gada Berlīnes Olimpiādē, ieņēma savā kategorijā 8. vietu, bet bija viņu bija pamanījuši, tai skaitā pats Ādolfs Hitlers. Un ko? Cik tūkstošus citu, daudz lielāku slavenību zinājis 20. gadsimts? Vai ir vērts ne vien lasīt – vai bija vērts rakstīt grāmatu par tik pieticīgas atpazīstamības figūru?
Ak, ticiet man: bija vērts. Jo tieši šī grāmata atkal pataisīja Lūisu Zamperini par Amerikas un ne tikai Amerikas slavenību.

Bet par visu pēc kārtas.
ASV, bez šaubām, ir lielvalsts Nr. 1. Pēc iespējām. Pēc bagātības – pat miljonāri tur ir miljoniem. Pēc radošās, intelektuālās varenības – Amerikā ir vairāk Nobela prēmiju laureātu, nekā visā pārējā pasaulē.

Un paradoksālā veidā zemē aiz okeāna ļoti mīl visparastāko, savējo, arī mazizglītoto puisi, kas nācis no tikpat parastas famīlijas, sāk dzīvi no nulles un sasniedz neticami daudz ar savu drošsirdību, apķērību un draugu uzticību. Un vislabāk, ja tāds puisis ir pārgalvīgs, ne sevišķi labas, lai neteiktu vairāk, uzvedības, bet galu galā, pārdzīvodams diezin cik piedzīvojumu un pārbaudījumu, kļūst visiem un jebkuram par paraugu.

Tieši tāds ir mūsu Lūiss. Un Lora Hillenbrenda nolēmusi pateikt par savu varoni nevis vienkārši visu patiesību, bet visu nežēlīgāko patiesību. Viņa ne tikai neglaimo Lūisam, nē, autore bez mazākās saudzēšanas izvelk simtiem it kā apkaunojošu momentu, fiziskajai un morālajai sakāvei tuvas epizodes, lai beigās atnāktu pie triumfālā kopsavilkuma.

Bet ne jau Zamperini sportista karjera, kas aprāvās, kad skrējējam bija nedaudz vairāk par 20 gadiem, ir galvenā grāmatas intriga. Par grāmatas un tās varoņa likteņa galveno notikumu kļuvusi mums gandrīz nezināma Otrā pasaules kara daļa – Amerikas karš ar Japānas militārismu, Lūisa Zamperini nevienlīdzīgais konflikts ar kādu kaprāli, sadistu, cilvēku ar iesauku Putns Japānas gūstā, karagūstekņa mokas un ciešanas. Līdz ar to lasītāju apziņā no jauna atdzīvojas vesels vēstures posms. Opozīcija Lūiss Zamperini-Putns (amerikāņu sportists un lidotājs kļuvis par sadista, kara noziedznieka pirmo un galveno upuri) – iespējams, visnozīmīgākā autores Loras Hillenbrendas veiksmes atslēga.

Grāmata “Nesalauztais” atklās Latvijas lasītājiem būtiskās, turklāt gandrīz nezināmās Amerikas dzīves, vēstures, nacionālā rakstura puses. Faktu un notikumu pārbagātība neatstāj vietu šaubām: viss izstāstītais ir patiesība. Tas ir ļoti, ļoti amerikānisks stāsts, bet jo tuvāk beigām, jo skaidrāk viena cilvēka liktenī iezīmējas tautas un cilvēku cilts aprises.

Un vēl: par “nesalauztu” droši var saukt arī grāmatas autori. Lora Hillenbrenda apkopoja milzumdaudz faktu, tos apstrādāja, strukturēja un no jauna radīja cilvēka mūžu, varonīgi pārvarot smagu slimību (hroniskā noguruma sindromu), turklāt viņas dokumentālā grāmata ASV kļuvusi par bestselleru, kas veiksmē pārspējis vairāku aizraujošu romānu popularitāti.

Video no grāmatas prezentācijas pasākuma