Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:425, Did:0, useCase: 3


Pasaules vēstures hronika – grāmata jūsu skolēnam!

Redakcija
Redakcija

Pasaules vēsture ir mācību priekšmets, kas sagādā grūtības daudziem. Atcerēties, kas un kad notika kurā valstī, un kāds visiem šiem notikumiem ir kopsakars – un tas viss par tūkstošiem gadu pirms mūsu dzimšanas? Ar jauniznākušo grāmatu “Pasaules vēstures hronika” (no akmens laikmeta līdz tūkstošgadei) apgūt pasaules vēsturi būs viegli un saprotami. Grāmatas septiņas nodaļas katra veltīta savam laikposmam civilizācijas attīstībā, turklāt notikumi un tiem atbilstošie gadi izkārtoti slejās pēc ģeogrāfiskā principa, datēti un bagātīgi ilustrēti. Tādējādi ir iespēja uzzināt, kādi notikumi risinājušies dažādās pasaules daļās ap to pašu laiku. Tas palīdz izprast kopsakarības un veidot noturīgu priekšstatu par mūsu civilizācijas vēsturi – un skolēnam šīs zināšanas nozīmē arī sekmīgi nokārtotus eksāmenus!

Lūk, stipri saīsināts piemērs no 800. līdz 1100. gadam: kamēr daudzas Eiropas valstis iekaro vai apdraud vikingi, Amerikā maiju kultūru nomaina kareivīgie tolteki, savukārt Ķīnā pastāv daudzas savā starpā karojošas valstiņas, bet Korejas pussalā izveidojas vienota valsts. Ēģiptē par galvaspilsētu kļūst Kaira, bet Afganistānas austrumi un Ziemeļindija apvienotas Gaznevīdu impērijā. Pēc tam, kad turki seldžuki iekaro Jeruzalemi un Damasku, sākas krusta kari. Japānā parādās pirmie samuraji un tiek uzrakstīts pirmais modernais romāns pasaulē – “Leģenda par princi Gendži”, bet vikings Leifs Eiriksons un viņa komanda sasniedz Ameriku! Kijevas Krievzeme pieņemas spēkā, kristīgā baznīca sadalās Austrumu Pareizticīgajos un Rietumu Katoļos, bet Lieldienu salu iedzīvotāji uzstāda lielās akmens galvas.

Tikpat detalizēti autori lēnā garā izved lasītāju cauri visiem gadsimtiem, lielu vērību veltot arī pavisam nesenajam, divdesmitajam gadsimtam. Tas ir sadalīts pavisam nelielos laikposmos un atainots notiekošais Eiropā, Āfrikā, Amerikā, Okeānijā, Āzijā un Tuvajos Austrumos – kari un revolūcijas, politiski lēmumi un olimpiskās spēles, izcilākie izgudrojumi un dižākie politiķi, koloniālo impēriju noriets un jauno valstu uzplaukums... Vārdu sakot, divdesmitais gadsimts visā tā daudzveidībā!

Grāmatas beigās ir izmantoto terminu vārdnīca, saraksts ar ASV prezidentiem un Lielbritānijas premjerministriem, Igaunijas un Lietuvas prezidenti un viņu valdīšanas gadi, kā arī Latvijas republikas augstākās amatpersonas un viņu amata laiki. Vēl pievienoti Eiropas varenāko monarhiju un dinastiju valdīšanas laiki un sniegtas aktuālas pamācības, kā pareizi izmantot bagātos interneta resursus un izvēlēties uzticamākos ziņu avotus.

No angļu valodas tulkojis Māris Goldmanis.