Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:423, Did:0, useCase: 3


Iznāk Vizmas Belševicas triloģijas “Bille” otrā daļa “Bille un karš”

Redakcija
Redakcija

Šogad dzejniece Vizma Belševica svinētu 85. dzimšanas dienu. Maijā, svinot rakstnieces jubilejas mēnesī, notika sērijas “Vizmas Belševicas arhīva burtnīcas” pirmās grāmatas “Nepazītā mīlestība un citi stāsti” un triloģijas “Bille” pirmā sējuma jaunizdevuma atvēršana. Tagad iznākusi triloģijas “Bille” otrā daļa – “Bille un karš”.

Romānu triloģija “Bille” iekļauta Latvijas Kultūras kanonā un LTV raidījuma “Lielā lasīšana” veidotajā latviešu iemīļotāko grāmatu sarakstā, tulkota zviedru un krievu valodā. Triloģijas otrā daļa “Bille un karš” ar sākotnējo nosaukumu “Bille dzīvo tālāk” pirmo reizi pie lasītājiem nonāca 1996. gadā. Par triloģijas pirmo un otro daļu autorei piešķirta Latvijas Kultūras fonda Spīdolas balva (1997), triloģijai kļūstot par vispieprasītāko latviešu oriģinālliteratūras darbu 20. gs. 90. gados. Otrajā daļā bērna acīm skatāma padomju un vācu okupācija, un, ļaujoties Vizmas Belševicas valodas meistarībai, augam kopā ar Billi un trešajā daļā iepazīstam viņu jau kā pieaugušu cilvēku.

Dzejniece, proziste, tulkotāja Vizma Belševica ir viena no nozīmīgākajām personībām latviešu kultūrā 20. gadsimtā. Dzimusi 1931. gadā Rīgā, mirusi 2005. gadā Rīgā. Publicējusies kopš 1947. gada,dzeju pārtrauc rakstīt pēc dēla dzejnieka Klāva Elsberga bojāejas 1987. gadā.

Vizma Belševica ir Latvijas Zinātņu akadēmijas goda locekle (1990), apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni (1994), saņēmusi Andreja Upīša prēmiju (1982), Ojāra Vācieša prēmiju (1988), E. Forseta prēmiju (Zviedrijā, 1992), Kārļa Goppera balvu (1993), KF Spīdolas balvu (1997), Tomasa Transtremera prēmiju (Zviedrijā, 1999) un Literatūras gada balvu (2002, 2004). Vairākkārt nominēta Nobela prēmijai literatūrā.

Apgādā “Mansards” vairāku mēnešu garumā pieprasītākais izdevums ir Vizmas Belševicas arhīva izdevumu pirmā burtnīca “Nepazītā mīlestība un citi stāsti”, kas apkopo rakstnieces nepublicētos vai tikai periodikā publicētos darbus. Stāstos daudz autobiogrāfisku motīvu – mācības Rīgas 2. poligrāfijas skolā, studijas M. Gorkija Literatūras institūtā Maskavā, pieredzējumi Salacgrīvā 1960. gadu sākumā. Grāmatas sakārtotājs un redaktors – Jānis Elsbergs.

Triloģijas “Bille” pirmās divas daļas un sērijas “Vizmas Belševicas arhīva burtnīcas” pirmā grāmata “Nepazītā mīlestība un citi stāsti”nopērkami lielākajās Latvijas grāmatnīcās, kā arī par draudzīgāku cenu Sākums / Apgāds Mansards un grāmatu un kultūrpreču mājā “NicePlace Mansards” Kr. Barona ielā 21a (pagalmā).