Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:423, Did:0, useCase: 3


Ivara Ījaba ievads politikas teorijā – grāmata “Politikas teorija: pirmie soļi”

Redakcija
Redakcija

Ivars Ījabs (1972) ir brīvi praktizējošs latviešu politologs. Izglītība – autodidakts, asociētais profesors, Sociālo zinātņu fakultātē, politikas zinātnes nodaļā Latvijas Universitātē. Studējis filosofiju Latvijā, Vācijā. No darba brīvajā laikā nododas vaļaspriekiem – peldēšanai, slēpošanai, politisko ideju vēsturei, politikas teorijai un nacionālisma studijām. Viņa ikmēneša sleju publicē žurnāls “Rīgas Laiks”. Grāmata ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu iznākusi apgādā „Lasītava”.

“Dr. Ivara Ījaba grāmata ir lielisks ievads politikas teorijā. Autoram ir izdevies labi argumentēts, viegli un interesanti lasāms pārskats par galvenajiem pamatjautājumiem un pētniecības objektiem, ar ko nodarbojas politikas zinātne – valsti, nāciju, demokrātiju, suverenitāti, leģitimitāti, identitāti, taisnīgumu un citiem.
Politiskajai zinātnei ir raksturīgi, ka tās priekšmets un skaidrojumi lielā mērā ir atkarīgi no konkrētās teorijas, kuru attiecīgais zinātnieks pārstāv. Šeit Dr. Ījabs koncentrēti izklāsta svarīgākās un ietekmīgās teorijas un to politikas skaidrojumus, un neuzkrītoši dod tiem arī savu vērtējumu. Grāmata sniedz labi strukturētu ieskatu par daudzveidīgajiem un parasti pretrunīgajiem mūsdienu teorētiskajiem priekšstatiem par politiku – un tas, savukārt, ir labs pamats reālās politikas labākai izpratnei un praksei.
Šis darbs būs noderīgs ne tikai politikas zinātnes studentiem, bet arī jebkuram politikā ieinteresētam pilsonim, kurš izjūt atbildību par savu valsti un tajā notiekošajiem politiskajiem procesiem.”

Egils Levits
Jurists un politologs
Eiropas Savienības tiesas tiesnesis.

Kā norāda pats autors grāmatas ievadā: "Politikas teorija mums sniedz arī prizmu kritiskai politikas uztverei. Tā ir ne vien politiskās realitātes apraksts, bet gan tās pārveidošanas un uzlabošanas instruments. Tā liek mums pārvērtēt pašiem savas pārliecības par labo un taisnīgo."

Apgāds „Lasītava” un autors aicina uz grāmatas atvēršanas pasākumu 31. janvārī plkst. 18.00 viesnīcas „Rixwell Terrace Design Hotel” konferenču zālē (1. stāvā) Rīgā, Dzirnavu ielā 2. Grāmatu var iegādāties lielākajās grāmatnīcās visā Latvijā.