Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:423, Did:0, useCase: 3


ROMANTISKS LATVIEŠU DETEKTĪVROMĀNS

Redakcija
Redakcija

Pēc vairākiem gadu desmitiem, kad latviešu detektīvromāna žanrs stabili turējās uz rakstnieku vīriešu pleciem, – daudzus darbus šajā jomā radīja Andris Kolbergs, Jānis Ivars Stradiņš, Anatols Imermanis un citi, – pēdējo gadu laikā šķiet, ka latviešu detektīvromāns pamazām pāriet autoru sieviešu rokās. Sieviešu detektīvromānus nereti mēdz populāri dēvēt par “dāmu detektīviem”, taču tas būtu pārāk virspusīgs apzīmējums: latviešu autores rada gan vieglus un ironiskus darbus, gan romānus ar visai skarbu tematiku, un to popularitāte liecina, ka arī lasītāji šos darbus novērtē atzinīgi.

Nule latviešu rakstnieču radīto detektīvromānu klāstu papildinājis vēl viens darbs – Janas Veinbergas “Klavierkoncerts”. Uz romāna vāka redzama efektīga sievietes figūra košsarkanā vakartērpā pie melna pianīna, un tas liek domāt, ka arī romāna galvenā varone būs sieviete. Tā patiesi ir – šī varone ir jauna, mūsdienīga sieviete Marianna, ievērojama pianista Steinera meita, kura nekādi nespēj samierināties ar tēva priekšlaicīgo nāvi.

Steinera personība sievieti saved kopā ar žurnālistu Nikolaju, kurš par pianista dzīvi vēlas uzrakstīt nebūt ne glaimojošu grāmatu. Marianna uz šo ieceri reaģē ar dusmām: viņai šķiet, ka urdīgā žurnālista meklējumi ir tēva piemiņas zaimošana... Taču jau pirmajā improvizētajā intervijā noskaidrojas aizdomīgas detaļas par mūziķa patiesajiem nāves apstākļiem. Ap Steineru un viņa tuviniekiem izrādās savijies vesels noslēpumu, neatklātu faktu un neizrunātu notikumu tīkls, kurā iesaistās arvien vairāk cilvēku... Pianista personības izpēte pamazām pārvēršas par slepkavības izmeklēšanu, bet vienlaikus Mariannas un Nikolaja savstarpējā nepatika un strīdi sāk pārvērsties jūtās, kas pārsteidz viņus abus...

Janai Veinbergai īpaši tuvs ir romantiskais žanrs – jau 2011. gadā autorei izdots stāstu krājums “Nenotikusi mīlestība”, kurā desmit stāstos skaudri un iejūtīgi attēloti dažādi mīlasstāsti un neparasti ikdienišķu cilvēku likteņi. Arī rakstnieces zinātniskās izpētes objekts ir romantiskais romāns. Darbu “Klavierkoncerts” varētu dēvēt par romantisku, taču tā nav “rožaina” un salda romantika, bet gan kaislīga, psiholoģiski pamatota un meistarīgi attēlota emociju pasaule, kurā sastopas un kopīgo atrod divi cilvēki, kas šķietami ir viens otra pretmets. Romānu “Klavierkoncerts” tāpēc aizrautīgi lasīs gan tie, kurus saistīs romāna detektīvintriga, gan tie, kurus interesē vienmēr aktuālā cilvēku, īpaši vīrieša un sievietes, savstarpējo attiecību tematika.
Pieejama arī e-grāmata.