Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:423, Did:0, useCase: 3


Jauns Ingunas Baueres darbu izdevums – veltījums Latvijas izcilajām sievietēm

Redakcija
Redakcija

Rakstnieces Ingunas Baueres vārds ir plaši pazīstams. Autore izpelnījusies lasītāju mīlestību ar saviem kultūrvēsturiskajiem romāniem, kas veltīti izcilu Latvijas personību dzīves aprakstiem un procesiem, kas rosināja latviešu nacionālās kultūras veidošanos. Interesanti, ka autore allaž akcentē to, kāda loma šo procesu gaitā bijusi cilvēkiem, kurus parasti neieceļ rampu gaismā: ievērojamu rakstnieku un kultūras darbinieku sievām, mātēm un citiem ģimenes locekļiem.

Šī gada novembrī, kad svinam Latvijas 102. dzimšanas dienu, apgāds Zvaigzne ABC pasniedz saviem lasītājiem īpašu dāvanu: pieci Ingunas Baueres romāni, kas vēsta par Latvijas valsts vēsturē un kultūrā nozīmīgām sievietēm, tiek izdoti atkārtoti un jaunā vizuālā noformējumā, kas ļauj saskatīt kopsakarības starp šīm klusajām Latvijas varonēm: tām, kuras bija ar mieru palikt savas ģimenes ēnā, taču aktīvi darboties gan pašas, gan atbalstīt savējos, lai celtu to, kam ticēja: sabiedrību, tautu, valsti.

Atkārtotie Ingunas Baueres romānu “Lizete, dzejniekam lemtā”, “Skolas Līze”, “Ede, Pumpura sieva”, “Piedod, Karolīne!” un “Marta, mana Andromeda” izdevumi kopā gan veido ieskatu autores nenogurdināmajā interesē par latviskās kultūras attīstību, gan būs lieliska dāvana jebkuram, kurš novērtē aizraujošu stāstījumu un neparastu skatījumu.

“Lizete, dzejniekam lemtā” stāsta par dzejnieka Kārļa Skalbes ģimeni, “Skolas Līze” par Matīsa Kaudzītes sievu Līzi Rātminderi un viņas saistību ar romāna “Mērnieku laiki” tapšanu, “Ede, Pumpura sieva” par dzejnieka Andreja Pumpura ģimeni, “Piedod, Karolīne!” par ievērojamo kultūras darbinieku Kronvaldu Ati, “Marta, mana Andromeda” par Latvijas Žēlsirdīgo māsu kustības aizsācēju, ievērojama valstsvīra Hugo Celmiņa sievu Martu. Romāni tapuši, autorei ar hronista cienīgu dedzību studējot vēstures dokumentus; tie izceļas arī ar bagāto valodu, kurā izmantota gan laikmetam atbilstoši senatnīga leksika, gan vietvārdi un apvidvārdi.

Par romānu “Lizete, dzejniekam lemtā” autorei piešķirta 2010. gada Lielā lasītāju balva, 2013. gadā par romānu “Piedod, Karolīne!” – Egona Līva piemiņas balva “Krasta ļaudis” kategorijā “Labākā grāmata”; par šo pašu darbu autorei piešķirta arī Eduarda Veidenbauma prēmija. Atzinīgo lasītāju novērtējumu uzrāda Ingunas Baueres romānu regulārā parādīšanās Latvijas bibliotēku aptauju lasītāko grāmatu sarakstos.

Pieejamas arī e-grāmatas.