Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Epadomi\CustomizationSource104), Fid:423, Did:0, useCase: 3


Apgādā “Jumava” izdots viens no populārākajiem Anšalva Eglīša romāniem “Homo Novus”

Redakcija
Redakcija

Apgādā “Jumava” atkārtoti izdots latviešu trimdas klasiķa Anšlava Eglīša viens no populārākajiem un aizraujošākajiem romāniem “Homo novus”, kas vēsta par jauna mākslinieka Jura Upenāja sarežģīto, bet tai pašā laikā ļoti aizraujošo un piedzīvojumiem bagāto ceļu uz “slavas un popularitātes zenītu”pirmās brīvvalsts laikā.

Anšlavs Eglītis populārs latviešu rakstnieks, žurnālists un gleznotājs, uzskatāms par vienu no visražīgākajiem un vispopulārākajiem rakstniekiem trimdā. Viņa darbus lasījuši visos laikos, viņa lugas iestudējuši un viņa kārtējo literāro sniegumu allaž aplūkojuši periodikā. Anšlavs Eglītis — ar dedzīgu latvieša sirdi un tai pašā laikā ar pasaules cilvēka dzīves skatījumu — allaž raksturots kā inrteresanta un neparasta personība. Eglītis ir uzskatījis, ka viena no galvenajām trimdas latvieša rakstnieka funkcijām ir runāt par lietām, kuras okupētās Latvijas rakstniekiem bija aizliegts pieminēt. 1935. gadā Anšlavs absolvē Latvijas Mākslas akadēmiju un strādā par zīmēšanas skolotāju, tādēļ autoram tuva mākslas tēma, saprotami mākslas darba tapšanas jautājumi, tuva un pazīstama mākslinieku vide un labi saprotamas tās īpatnības. “Mūsu mākslas pasaule bija tiešām krāšņa un dažāda. Mums bija “pozitīvisti”, visādi protestanti, reālisti, impresionisti, intelektuāļi, ar mistiku iekrāsotas arhaikas cienītāji, varenības cildinātāji”, — tā par pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu mākslas pasauli rakstījis Anšlavs Eglītis un šo krāšņo pasauli spilgtās un aizraujošās ainās iemūžinājis romānā “Homo novus”. Viņa studiju biedrs, gleznotājs Kārlis Neilis šo romānu raksturojis, sacīdams: “Pats būdams gleznotājs un iekļaudamies šajā gleznotāju nedrošajā, bet īpatnējā dzīvē, viņš no visiem latviešu rakstniekiem ir spējis vislabāk un īstāk aprakstīt viņu dzīvi.”

Grāmatu meklējiet visās Latvijas grāmatnīcās!